Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από κάλπη σε... κάλπη: Σε προεκλογικούς ρυθμούς ξανά η χώρα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 09:18 Από κάλπη σε... κάλπη: Σε προεκλογικούς ρυθμούς ξανά η χώρα

Στις 18:30 ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αμέσως μετά θα θυροκολληθεί το ΦΕΚ για την διάλυση της βουλής.

Με επίσημο αίτημα την οικονομία ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στις 18:30 τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσει τη διάλυση της βουλής και την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου. Στη συνέχεια στο περιστύλιο της βουλής θα θυροκολληθεί το ΦΕΚ για το κλείσιμο του κοινοβουλίου ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές κάλπες. Η οικονομία θα είναι άλλωστε και το διακύβευμα που έχει αρχίσει να θέτει ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την διπλή εκλογική ήττα του Μαΐου. 

Ο πρωθυπουργός παρά τις αντίθετες απόψεις που υπήρξαν από ορισμένα στελέχη του Μαξίμου, αναγκάστηκε τρεις μήνες πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης να προσφύγει νωρίτερα σε εθνικές εκλογές μετά το μεγάλο εύρος που είχε η νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές που άγγιξε τις 9,5 μονάδες διαφορά.

Στην Κουμουνδούρου το κλίμα είναι ιδιαιτέρως βαρύ μετά και με το ζήτημα των μετατάξεων στη βουλή, ενώ συνωστισμός υποψηφίων για τις εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας, οι οποίες θα είναι σαφώς λιγότερες σε περίπτωση ήττας. 

Το αφήγημα για την μεσαία τάξη και τους νέους   

Μόλις ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία της προκήρυξης εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Μέγαρο Μουσικής όπου εκεί θα εξαγγείλει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα έχει ως κύριο στόχο την μεσαία τάξη και τους νέους. Δύο κατηγορίες που ουσιαστικά στις ευρωεκλογές γύρισαν την πλάτη στο κυβερνών κόμμα, επιλέγοντας τη ΝΔ, κυρίως λόγω της υπερφορολόγησης αλλά και ανεργίας και της έλλειψης ευκαιριών στους νέους. 

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να αλλάξει έδρα εξαγγελιών καθώς το Ζάππειο που είχε επιλέξει στις ευρωεκλογές εκ του αποτελέσματος δεν ήταν γούρικο, επιλέγοντας το Μέγαρο Μουσικής. Ωστόσο η στρατηγική φαίνεται να μην αλλάζει καθώς αναμένεται να προαναγγείλει νέες παροχές με προσλήψεις στο δημόσιο αλλά και αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, ενώ θα αναφερθεί και στο ζήτημα των επενδύσεων που ήταν εκτός προεκλογικής ατζέντας στις ευρωεκλογές.    

Μητσοτάκης: Το καλύτερο δώρο από τον Τσίπρα 

Ο πρόεδρος της ΝΔ που συνεχίζει τις περιοδείες του σε όλη την χώρα σχολίασε από την Κω που επισκέφθηκε χθες το απόγευμα την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. «Ο κύριος Τσίπρας θα προκηρύξει εκλογές και μου κάνει ένα πολύ μεγάλο δώρο. Προκηρύσσει τις εκλογές την ημέρα της ονομαστικής μου γιορτής. Σας ζητώ λοιπόν, να πείτε χρόνια πολλά στη φωτεινή Ελλάδα που έρχεται κι όλοι μαζί θα την κάνουμε πράξη», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα υποστήριξε πως οι πολίτες με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές ανάγκασαν τον πρωθυπουργό σε αυτή την κίνηση και δήλωσε βέβαιος πως η κοινωνία είναι έτοιμη για την πολιτική αλλαγή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις στοχευμένες του επισκέψεις στην περιφέρεια αλλά και σε συνοικίες της Αττικής ενώ μέσα στην εβδομάδα θα παραχωρήσει τηλεοπτική συνέντευξη, από τις λίγες που θα δώσει στην προεκλογική περίοδο.

Όσον αφορά τα ψηφοδέλτια είναι σχεδόν έτοιμα, ενώ γρίφο αποτελεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας καθώς μέχρι στιγμής στην Πειραιώς κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. 

Η στρατηγική των χαμηλών τόνων και η επικέντρωση στην ανάδειξη του προγράμματος της ΝΔ σε όλους τους τομείς αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις κάλπες και αυτή είναι αυτή είναι η εντολή του ίδιου του προέδρου του κόμματος σε υποψηφίους βουλευτές και κορυφαία στελέχη. Άλλωστε η τακτική αυτή ευνοεί την κεντροδεξιά παράταξη καθώς οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά τις εκλογές δείχνουν η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς να διευρύνεται με τον στόχο της αυτοδυναμίας να είναι ιδιαιτέρως εφικτός.  

πηγή: thetoc.gr