Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ωρα ψηφοδελτίων: Τα ονόματα, τα Επικρατείας και οι εκπλήξεις

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019 09:00 Ωρα ψηφοδελτίων: Τα ονόματα, τα Επικρατείας και οι εκπλήξεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων των κομμάτων με τους υποψηφίους να έχουν στη διάθεση του λιγότερο από ένα μήνα για την μάχη του σταυρού.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχουν δοθεί στην δημοσιότητα οι περισσότεροι συνδυασμοί όλων των κομμάτων, ενώ αργότερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας. 

Στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να επικυρωθούν τα ονόματα που θα διεκδικήσουν έδρα στην επόμενη βουλή. Ο προβληματισμός είναι έντονος καθώς σε περίπτωση ήττας στις εκλογές τότε τουλάχιστον οι μισοί θα μείνουν εκτός κοινοβουλίου. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να διευρύνει την εκλογική του βάση θα συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι αλλά και από τους ΑΝΕΛ. Με την κίνηση αυτή η οποία θεωρείται ειλημμένη αναμένεται να υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΑ και εκείνων που θα προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους.

Μάχη για μια θέση στο Επικρατείας   

Στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναμένεται να γίνουν και οι πρώτες συζητήσεις για τα πρόσωπα που θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός πρωτοκλασάτων στελεχών. Είναι ενδεικτικό πως κανένα από τα πέντε πρόσωπα που εξελέγησαν το 2015 με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν θα μετέχει εκ νέου. 

Ο Γιάννης Δραγασάκης και η Θεανώ Φωτίου θα είναι υποψήφιοι στον Δυτικό και Νότιο τομέα αντίστοιχα. Ο Νίκος Κοτζιάς, η Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Κώστας Γαβρόγλου δεν θα είναι υποψήφιοι.    

Η μόνη βέβαιη για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα πρέπει να θεωρείται η Έφη Αχτσιόγλου η οποία θα αναλάβει την εκπροσώπηση του κόμματος. Από εκεί και πέρα όλα είναι ανοιχτά. Τις υπόλοιπες τρεις εκλόγιμες θέσεις σε περίπτωση ήττας ή τέσσερις σε ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν μία σειρά από πρωτοκλασάτα στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Αλέκος Φλαμπουράρης. 

Επίσης πολλές πιθανότητες έχουν δύο στελέχη που προέρχονται από το Ποτάμι ο Γιώργος Γραμματικάκης και ο Μίλτος Κύρκος με τον πρώτο να είναι πιο κοντά στην Κουμουνδούρου. Ακόμα συζητείται και το όνομα του Φώτη Κουβέλη που δύσκολα θα θελήσει να διεκδικήσει με σταυρό έδρα στο κοινοβούλιο, όπως και ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. Ο Νάσος Ηλιόπουλος αναμένεται να τοποθετηθεί στο Επικρατείας σε μη εκλόγιμη θέση. 

ΝΔ: Έτοιμα τα ψηφοδέλτια 

Στην Πειραιώς σε αντίθεση με την Κουμουνδούρου, είναι σχεδόν έτοιμα τα ψηφοδέλτια και το μόνο που απομένει είναι εκείνο του Επικρατείας το οποίο χειρίζεται αποκλειστικά ο Πρόεδρος της ΝΔ. Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο θα προέρχονται από διαφορετικούς χώρους και θα σηματοδοτούν το άνοιγμα προς την κοινωνία αλλά και την πολιτική αλλαγή που θέλει να φέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επομένη των εκλογών. 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες καθώς στην Πειραιώς κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό τα ονόματα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα μετέχουν, ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ο καθηγητής που έχει αναλάβει και την αναθεώρηση του Συντάγματος Γιώργος Γεραπετρίτης, ο επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού Τάκης Θεοδωρικάκος, ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ  Μιχάλης Κωσταράκος ενώ ακούγεται έντονα και το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου που ετοιμάζεται να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή. 

Επίσης δεν αποκλείεται να υπάρξουν πρόσωπα που προέρχονται από τον πανεπιστημιακό χώρο ή ακόμα και από το στρατόπεδο των εκσυγχρονιστών και τα οποία διατηρούν άριστες σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ο οποίος εκτιμά ιδιαίτερα το έργο τους και τις πολιτικές τους απόψεις.

ΚΙΝΑΛ: Εμπειρία και νέα πρόσωπα

Στην Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζονται για την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, την πρώτη μετά το πολιτικό διαζύγιο της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ επιχειρεί το τελευταίο διάστημα με τις επιλογές της να «παντρέψει» την εμπειρία των στελεχών με εκείνη των νέων.

Οι τοποθετήσεις του Νίκου Χριστοδουλάκη υπεύθυνο στον τομέα της οικονομίας και του Πέτρου Ευθυμίου στον τομέα Εξωτερικών, δύο προσώπων που προέρχονται από την «παλιά φρουρά» του ΠΑΣΟΚ δείχνει πως η Φώφη Γεννηματά επιθυμεί στα κρίσιμα ζητήματα εμπιστεύεται στελέχη που έχουν την εμπειρία να αντιμετωπίσουν τους πολιτικούς αντιπάλους. 

Από την άλλη πλευρά η επιστολή του Γιάννη Σγουρού και η επιλογή του να μην είναι υποψήφιος άνοιξε νέο κύκλο συζητήσεων στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ.

Eίχε προηγηθεί η απόφαση του Παύλου Γερουλάνου να μην ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο της Α' Αθήνας και να ζητήσει από την Φώφη Γεννηματά μια μη εκλόγιμη θέση στο ψηοδέλτιο Επικρατείας. Σήμερα αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις. 

Το κενό του εκπροσώπου του κόμματος καθώς ο Παύλος Χριστίδης θα είναι υποψήφιος στο Νότιο Τομέα, θα καλυφθεί πιθανότατα από τον Γραμματέα του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστοδουλάκη. Όσον αφορά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο μόνος που έχει ανακοινωθεί είναι ο επικεφαλής που θα είναι ο Γιώργος Καμίνης ενώ πολλές πιθανότητες έχει και ο Θόδωρος Μαργαρίτης.   

πηγή: thetoc.gr