Ολοκληρώθηκε το έκτακτο ΚΥΣΕΑ για τις τουρκικές προκλήσεις

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019 20:34 Ολοκληρώθηκε το έκτακτο ΚΥΣΕΑ για τις τουρκικές προκλήσεις

Το ΚΥΣΕΑ αξιολόγησε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι το γεωτρύπανο "Πορθητής" κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, εκτθιμήθηκε ότι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση δεν απαιτούνται στρατιωτικά μέτρα, πλην όσων έχουν ήδη ληφθεί.

Στη συνεδρίαση φαίνεται να συζητήθηκε και η δήλωση αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η οποία από τη μία καλεί την Τουρκία να αλλάξει την επιθετική της στάση αλλά από την άλλη μιλά για "ΑΟΖ, την οποία αξιώνει η κυπριακή δημοκρατία".

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα, προκειμένου να συντονιστούν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Η Λευκωσία έχει πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού που σχετίζεται με την γεωτρητική δραστηριότητα, δεν επιβεβαιώνει όμως τις πληροφορίες αυτές, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σύμφωνα με τουρκικές πληροφορίες οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώνονται, το γεωτρύπανο έχει φθάσει πέραν των 2.000 μέτρων.  

Ακόμη, η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» γράφει στο πρωτοσέλιδο θέμα της ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σοβαρές ενδείξεις πως η Τουρκία έχει αρχίσει γεώτρηση με τον «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, στα δυτικά του νησιού. Οι ενδείξεις αφορούν τη μεταφορά τσιμέντου και λάσπης, υλικά που χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης, προσθέτει.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «παρακολουθούμε εδώ και αρκετές ημέρες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες. Αυτές τις ημέρες υπάρχουν πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού σχετικού με γεώτρηση. Δεν είμαστε όμως σε θέση να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες».

Φωτό: Ευρωκίνηση

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση