Από ποιες δεξαμενές «ψαρεύουν» ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 22 Ιουνίου 2019 23:27 Από ποιες δεξαμενές «ψαρεύουν» ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Oρισμένα συμπεράσματα με βάση και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δείχνουν τις αλλαγές συσχετισμών μπροστά σε ένα νέο τοπίο που διαμορφώνεται για την επόμενη μέρα.

Δύο εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και τα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων αποκρυσταλλώνουν την εικόνα που επικρατεί τη δεδομένη χρονική στιγμή στο πολιτικό σκηνικό. Ωστόσο ορισμένα συμπεράσματα με βάση και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δείχνουν τις αλλαγές συσχετισμών μπροστά σε ένα νέο τοπίο που διαμορφώνεται για την επόμενη μέρα των εκλογών. 

Χτυπούν «ταβάνι» οι συσπειρώσεις

Η επιστροφή του δικομματισμού είναι γεγονός. Στις ευρωεκλογές τα συνολικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ άγγιξαν το 59%  όταν το 2014, τα δύο κόμματα δεν μπόρεσαν να φτάσουν το 50%. Πολιτικοί αναλυτές και εκλογολόγοι υποστηρίζουν πως στις εθνικές εκλογές το συγκεκριμένο μπορεί να φτάσει το 65% κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. 

Σύμφωνα με την μέτρηση της Alco που παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Openmind» το μέγιστο όριο που προβλέπει πως μπορούν να συγκεντρώσουν συνολικά τα δύο κόμματα είναι το 61,1% (ΝΔ 35,3% - ΣΥΡΙΖΑ 25,8%). Η δημοσκόπηση της Pulseγια τον ΣΚΑΙ ανέβασε ακόμη περισσότερο τα ποσοστά του δικομματισμού καθώς τα συνολικά ανώτατα όρια φτάνουν το 67,4% (ΝΔ 37,8% - ΣΥΡΙΖΑ 29,6%). 

Στην Κουμουνδούρου υποστήριζαν πως αυξάνοντας το ποσοστό της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του κόμματος θα μείωναν τη διαφορά με τη ΝΔ, ωστόσο η άποψη αυτή δεν επιβεβαιώθηκε καθώς η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει το 90%, ενώ η ίδια εικόνα επικρατεί εδώ και καιρό στην κεντροδεξιά παράταξη. 

«Κλειδί» οι εισροές ψηφοφόρων 

Ο αφανισμός των κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ αλλά και η εκλογική εξαφάνιση του Ποταμιού στις ευρωεκλογές ωφέλησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς είδε να στηρίζουν την κεντροδεξιά παράταξη ψηφοφόροι σχεδόν απ’ όλα τα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ. Το γεγονός ότι αποφάσισαν να μην κατέβουν στις 7 Ιουλίου ο Πάνος Καμμένος και ο Σταύρος Θεοδωράκης δείχνει πως ακόμη όσοι ψήφισαν τους ΑΝΕΛ και το Ποτάμι στις 26 Μαΐου κατευθύνονται προς τη ΝΔ. «Αγκάθι» για τη Πειραιώς  αποτελεί η «Ελληνική Λύση» που μπήκε στην ευρωβουλή και δίνει μάχη για να πιάσει το όριο του 3%. 

Ενδεικτική είναι η μέτρηση της Alco που δείχνει ότι η κεντροδεξιά παράταξη προσελκύει ψηφοφόρους που ψήφισαν στις ευρωεκλογές Ποτάμι (40%),  Ελληνική Λύση (10%), ΚΙΝΑΛ (9%), Χρυσή Αυγή (4%) και το ΜΕΡΑ25 (4%). Επίσης το 11% πολιτών που απείχαν στις ευρωεκλογές εμφανίζονται διατεθειμένοι να ψηφίσουν ΝΔ, ενώ αντιστοίχως ένα άλλο 9% από εκείνους που ψήφισαν άλλο κόμμα στις 26 Μαΐου φαίνεται να κατευθύνονται προς τη ΝΔ. 

Διαφορετική είναι η εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει την «Μέρα25» του Γιάννη Βαρουφάκη να ποντάρει στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στους πολίτες που στήριξαν την ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη που παραιτήθηκε από πρόεδρος αλλά από την Πλεύση Ελευθερίας του Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η Κουμουνδούρου που ασκεί πίεση το τελευταίο διάστημα προς τον Γιάννη Βαρουφάκη βλέπει να έχει εισροές από την πόλωση του πολιτικού κλίματος από το ΚΚΕ αλλά και από το ΚΙΝΑΛ. 

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Alco οι πολίτες που ψήφισαν στις ευρωεκλογές το ΜΕΡΑ25 (16%), το ΚΚΕ (11%), το ΚΙΝΑΛ (4%) και τη ΝΔ (4%) κατευθύνονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ρότα ακολουθεί το 14% όσων απείχαν από τις ευρωεκλογές και το 8% όσων επέλεξαν άλλο κόμμα. 

Τρίτο το ΚΙΝ.ΑΛ 

Η αύξηση του δικομματισμού, οι πιέσεις που ασκούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προς το κέντρο αλλά και η αναστάτωση που προκάλεσε το «διαζύγιο» με τον Ευάγγελο Βενιζέλο αποτυπώνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΚΙΝ.ΑΛ προκειμένου να ανεβάσει τα ποσοστά του και να παίξει ρυθμιστικό ρόλο που είναι ο στόχος της Φώφης Γεννηματά. Ωστόσο όλες οι μετρήσεις μετά τις ευρωεκλογές δείχνουν πως βρίσκεται σταθερά στην τρίτη θέση την οποία φαίνεται πως δύσκολα θα χάσει. Σύμφωνα με τηνAlcoτο ΚΙΝ.ΑΛ συγκεντρώνει 6,5%, ενώ η δημοσκόπηση της Pulseδίνει 7% στο κόμμα της Φώφης Γεννηματά. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως στις ευρωεκλογές το ΚΙΝ.ΑΛ είχε συγκεντρώσει 7,7%. 

Η πτώση της Χ.Α. 

Στα θετικά των ευρωεκλογών ήταν η σημαντική πτώση της Χρυσής Αυγής μία τάση που φαίνεται να συνεχίζεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες της 7ηςΙουλίου. Η δίκη για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα που μπαίνει στην τελική της ευθεία, σε συνδυασμό με την εξάλειψη του θυμού των πολιτών που υπήρχε τα πρώτα μνημονιακά χρόνια εναντίον του πολιτικού συστήματος δείχνει το ακροδεξιό κόμμα να χάνει διαρκώς ψηφοφόρους και να δίνει πλέον μάχη να μπει στη βουλή. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι έχασε 5 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου. Συγκεκριμένα στις ευρωεκλογές του 2014 είχε συγκεντρώσει 9,3% και στις ευρωεκλογές του 2019 έλαβε 4,8%. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Alcoτο ποσοστό της Χρυσής Αυγής φτάνει το 3,8% ενώ σύμφωνα με τηνPulseτο 4,5%. 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση