Μετά το «ναυάγιo» του ντιμπέιτ τι; Οι κινήσεις των κομμάτων

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019 10:29 Μετά το «ναυάγιo» του ντιμπέιτ τι; Οι κινήσεις των κομμάτων

Στις τρεις δεκαετίες ζωής που μετρά το ντιμπέιτ στην Ελλάδα και στις αλλεπάλληλες εκλογές που έγιναν σε αυτό το διάστημα, έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 9 τηλεμαχίες.

Σε μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση οι πολίτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να δουν μία τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Άλλωστε είναι κάτι που τείνει να γίνει παράδοση στην χώρα μας.

Στις τρεις δεκαετίες ζωής που μετρά το ντιμπέιτ στην Ελλάδα και στις αλλεπάλληλες εκλογές που έγιναν σε αυτό το διάστημα, έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 9 τηλεμαχίες, είτε μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών είτε μόνο των δύο πρώτων κομμάτων.

Μπορεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το ντιμπέιτ να είναι αυτονόητο και να εξελίσσονται οι όροι διεξαγωγής του, στην χώρα μας κυρίως το πολιτικό σύστημα να έχει μείνει κολλημένο στο χθες. 

Κόντρες για την ευθύνη του ναυαγίου  

Η ματαίωση της τηλεμαχίας προκάλεσε νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ των κόμματων, με την μία πλευρά να ρίχνει το «μπαλάκι» των ευθυνών στην άλλη. Όλοι τόνιζαν πως ήθελαν να πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ αλλά τελικά δεν τα βρήκαν στην ημερομηνία. Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν έκανε άνω κάτω το προεκλογικό πρόγραμμα των κομμάτων με αποτέλεσμα να υπάρξει αδιέξοδο. 

Ακόμα όμως και αν δεν υπήρχε η Σύνοδος Κορυφής, δεν ήταν σίγουρο πως θα γινόταν η τηλεμαχία καθώς υπήρχαν ενστάσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις από τα κόμματα για τους όρους  διεξαγωγής της αναμέτρησης. Τα μικρότερα κόμματα ζητούσαν να υπάρξουν δικλίδες ώστε να μην μετατραπεί το ντιμπέιτ σε μία αντιπαράθεση μεταξύ Τσίπρα – Μητσοτάκη. 

Επιστροφή στην προγραμματική μάχη 

Στις 11 μέρες που απομένουν μέχρι να πέσει η αυλαία της προεκλογικές περιόδου ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσουν την αντιπαράθεση τους με βάση τα προγράμματα τους, δίνοντας έμφαση στην οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αποδομήσει για τα όσα δεσμεύεται κυρίως στο ζήτημα των φοροελαφρύνσεων και του ασφαλιστικού κατηγορώντας τη ΝΔ για κρυφή ατζέντα. Στον αντίποδα η Πειραιώς δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επικοινωνία του προγράμματος της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει μηνύματα ενότητας σε κάθε του δημόσια τοποθέτηση. 

Κουμουνδούρου και Πειραιώς ακολουθούν τελείως διαφορετική στρατηγική σε σχέση με εκείνη των ευρωεκλογών που κυριάρχησε η πόλωση και το τοξικό κλίμα, κάτι που εκ του αποτελέσματος δεν βγήκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταφέρει να αλλάξει επικοινωνιακή ρότα λίγο πριν από την 26η Μαΐου γεγονός που τον ωφέλησε. Ακόμα και οι συγκεντρώσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ δεν θα είναι το ίδιος με εκείνες που έγιναν τον προηγούμενο μήνα στα πλαίσια των ευρωεκλογών. 

Τα επικοινωνιακά επιτελεία των δύο κομμάτων έχουν πλέον μπροστά τους τον «οδικό χάρτη» με τις εκλογικές περιφέρειες που σημείωσαν χαμηλά ποσοστά, όπως επίσης και το πως ψήφισαν οι κοινωνικές ομάδες και αναλόγως σχεδιάζουν τις περιοδείες των δύο μονομάχων. 

Διευρύνεται η διαφορά 

Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις - που επιβεβαιώθηκαν στις ευρωεκλογές – δείχνουν την «ψαλίδα» μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να μεγαλώνει και να φτάνει σε διψήφια ποσοστά με το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να βρίσκεται κοντά στον στόχο της αυτοδυναμίας. 

Σύμφωνα με την μέτρηση της Marc για τον ΑΝΤ1 τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 10,5 και 10,7 μονάδες αντίστοιχα. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση σε μια Βουλή στην οποία θα μετέχουν, σύμφωνα με την έρευνα, επτά κόμματα. 

Ο πολιτικός χρόνος που απομένει μέχρι την 7η Ιουλίου μπορεί να είναι αρκετός, ωστόσο δεν φαίνεται σύμφωνα με τις μετρήσεις να αλλάζουν οι συσχετισμοί καθώς τα δύο κόμματα παίζουν ουσιαστικά «άμυνα» καθώς υπάρχει πάντα ο φόβος του «αυτογκόλ».

Το βέβαιο είναι πως οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν την τελευταία εβδομάδα καθώς θα αρχίσουν να βγαίνουν τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ κάνοντας τις τελευταίες εμφανίσεις τους πριν από τις κάλπες.  

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση