Καλογήρου: Δεν αποφυλακίζονται με τον νέο κώδικα τα μέλη της 17Ν

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2019 21:22 Καλογήρου: Δεν αποφυλακίζονται με τον νέο κώδικα τα μέλη της 17Ν

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κάνει λόγο για επιχείρηση εμπλοκής των Ποινικών Κωδίκων στην προεκλογική αντιπαράθεση. Υποστηρίζει πως οι πολυισοβίτες αντιμετωπίζονται αυστηρότερα με τον νέο κώδικα. Αναφέρει ότι όσοι καταδικάστηκαν ισόβια δεν μπορούν να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής επιτήρησης. Παραπέμπει στα αρμόδια δικαστικά συμβούλια εφόσον υποβληθούν από τους ισοβίτες σχετικά αιτήματα.

Με δήλωση του, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου χαρακτηρίζει «πρόχειρα» και «ψευδή» τα δημοσιεύματα για τις αποφυλακίσεις μελών της 17 Νοέμβρη και τονίζει οτι κάθε αίτημα για αποφυλάκιση εξετάζεται από το αρμόδιο συμβούλιο.

Αναλυτικά ο κ. Καλογήρου αναφέρει :

«Τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν σύμφωνα με τα οποία πολυισοβίτες για τρομοκρατία θα μπορούν να αποφυλακιστούν με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα, είναι πρόχειρα, ψευδή και επιχειρούν να εμπλέξουν την μεταρρύθμιση των ποινικών κωδίκων στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Η αντιμετώπιση των πολυισοβιτών με τον νέο Ποινικό Κώδικα είναι βαρύτερη απέναντι σε όλες τις κατηγορίες εγκλημάτων. Ενδεικτικά, με τον παλιό Ποινικό Κώδικα όποιος είχε περισσότερες καταδίκες ισόβιας κάθειρξης, έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή για 19 έτη, ενώ με τον νέο ποινικό κώδικα 25 έτη.

Παράλληλα σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΔ. 62/2014 δεν εμπίπτουν στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Συνεπώς, σήμερα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη ο εν λόγω θεσμός στις περιπτώσεις που αφορούν τα προκείμενα δημοσιεύματα.

Πέραν αυτού, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι κανένα αίτημα αποφυλάκισης από μόνο του δεν μπορεί να οδηγήσει σε αυτή, αφού απαιτείται απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, που κρίνει τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις».

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση