Συνέντευξη Τσίπρα στον ΣΚΑΙ με καρφιά και υψηλούς τόνους

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 23:04 Συνέντευξη Τσίπρα στον ΣΚΑΙ με καρφιά και υψηλούς τόνους

«Όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν είναι περασμένα, δεν είναι όμως ξεχασμένα» ανέφερε, μιλώντας ζωντανά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, ο πρωθυπουργός

«Όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν είναι περασμένα, δεν είναι όμως ξεχασμένα. Μένει να δούμε αν με την παρουσία μου στον Σκάι αποκαθίσταται η κανονικότητα», ανέφερε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος εξήγησε για την παρουσία του, στον τηλεοπτικό σταθμό, ότι διεκδικεί την προγραμματική αντιπαράθεση. «Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στη Βουλή ότι θα προσέλθει σε αντιπαράθεση προγραμματική αλλά δεν τήρησε τον λόγο του», ανέφερε.

«Έχω προετοιμαστεί να δώσω τη μάχη για να κερδίσω. Μην βιάζονται όσοι ράβουν κοστούμια. Ο ελληνικός λαός δεν έχει πάρει ακόμα την οριστική του απόφαση», είπε ο πρωθυπουργός και απέρριψε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση χτύπησε τη μεσαία τάξη. «Εγώ δεν ζω στην κορυφή του Ολύμπου, μένω στους πρόποδες. Ξέρω τι γίνεται στον κόσμο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

«Η χώρα δεν ξεκίνησε να υπάρχει το 2015»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε πολύ μεγάλα και δύσκολα ζητήματα. Πέτυχε στον βασικό του στόχο να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Ωστόσο, προσδοκία μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού ήταν αυτό να γίνει πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα», ανέφερε για το μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός. 

«Η χώρα δεν ξεκίνησε να υπάρχει το 2015. Στη χώρα, το 2015, έγιναν εκλογές, για πρώτη φορά με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι. Αυτό δεν έγινε το 2009, ούτε μετά που ο κ. Σαμαράς μας άφησε το 2015 με 28% ανεργία και με άδεια ταμεία. Εγώ είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό ότι θα συγκρουστώ. Μπορεί το παιχνίδι να ήταν στημένο. Πράγματι πήγα σε συμβιβασμό αλλά είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό, που προσήλθε στις κάλπες με πλήρη επίγνωση της κατάστασης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, που υπογράμμισε ότι οι επιλογές που έκανε ήταν πολύ δύσκολες, αλλά η χώρα σήμερα είναι εκτός προγράμματος. 

Ιδίως για την 5η αξιολόγηση, είπε ότι ο κ. Σαμαράς δεν την ολοκλήρωσε, επέσπευσε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διότι στο μυαλό του είχε το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» η οποία θα προκαλείτο και λόγω των άδειων ταμείων που παρέδωσε. Θύμισε εξάλλου, ότι ο κ. Σαμαράς δεν παρέδωσε καν στο Μέγαρο Μαξίμου όταν έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός.  

«Στις διαπραγματεύσεις του 2015 δεν κρύψαμε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό»

Μπορείτε να καταλογίσετε άγνοια κινδύνου αλλά δεν κρύψαμε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό και διαπραγματευτήκαμε σκληρά μέχρι την τελευταία στιγμή, είπε ο πρωθυπουργός για τις δραματικές διαπραγματεύσεις το 2015 σημειώνοντας ότι τελικά αυτό που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απείχε από αυτό το πρόγραμμα που ήθελε να επιβάλει ο Β. Σόιμπλε.

Για το πόσο στοίχισε το εξάμηνο της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το 2008 το ΑΕΠ της χώρας ήταν στα 238 δισ. και το 2014 ήταν στα 178 δισ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το ΑΕΠ της χώρας στα 178 δισ. και σήμερα είναι 186 δισ.», είπε αλλά δεν αρνήθηκε ότι, εκείνες τις ημέρες των σκληρών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αποφάσεις με κόστος πολιτικό για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Για τη φορολογία

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τη φορολογία. «Το 83% των φόρων επιβλήθηκε με το 1ο και το 2ο Μνημόνιο. Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι η μεσαία τάξη έχασε ετησίως 5.300 ευρώ από το εισόδημά της από το 2010 έως το 2015. Από το 2015 έως το τέλος του 2017, υπάρχει επιστροφή 680 ευρώ ετησίως στο μεσαίο εισόδημα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στα 300.000 λουκέτα, στη μείωση 40% μισθών και συντάξεων έως το 2015. «Η Ελλάδα το 2015 ήταν μια χώρα στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης. Ήταν ηθική μας υποχρέωση να βρούμε τον τρόπο να μην αφήσουμε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού να περιθωριοποιηθεί. Το ΔΝΤ ήθελε το μοντέλο της εξαθλίωσης και το αποτρέψαμε», είπε απαντώντας για την αποτελεσματικότητας της επιδοματικής πολιτικής.

«Ο Ποινικός Κώδικας δεν έγινε στο Μαξίμου ούτε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και το ενδεχόμενο να οδηγήσει σε αποφυλακίσεις τρομοκρατών. «Αναπαράγεται μια ψευδής εντύπωση, ότι εμείς θέλουμε να βγάλουμε έξω το Γιωτόπουλο ή τον Κουφοντίνα. Ο Ποινικός Κώδικας δεν έγινε στο Μαξίμου ή στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, φτιάχτηκε από νομοπαρασκευαστική επιτροπή έγκριτων νομικών», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους του Σκάι: «Αναδεικνύετε το θέμα, λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές, και επιβεβαιώνεται η άποψή μου ότι η κριτική σας είναι και άδικη και σκόπιμη». 

Για τις διακοπές στο σκάφος

«Ο κάθε πολιτικός έχει δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, έχει δικαίωμα να βρεθεί με την οικογένεια και τα παιδιά του, το Σαββατοκύριακο. Βρέθηκα στο σκάφος μιας συνεργάτιδός μου. Σχολιάζετε με πολιτική σκοπιμότητα αυτό, αλλά δεν σχολιάζετε ότι κάποιοι υπέκλεψαν την ιδιωτική μου ζωή για να δημιουργήσουν θέμα προεκλογικά. Δεν ήμουν στο σκάφος του κ. Αλαφούζου ή του κ. Μαρινάκη», είπε ο κ. Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για την φιλοξενία του σε σκάφος Κατερίνας Παναγοπούλου.

«Θα ήταν δικαιολογημένη η κριτική αν βρισκόμουν στο σκάφος κάποιου επιχειρηματία της διαπλοκής, ή στο σκάφος κάποιου επιχειρηματία με τον οποία θα είχα fake αντιπαράθεση. Βρέθηκα στο σκάφος της κ. Παναγοπούλου που ήταν συνεργάτης μου και το σκάφος ο άνδρας της δεν το απέκτησε από τη διαπλοκή», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για τον Πολάκη

«Τον Πολάκη τον πνίγει το δίκιο του και αν κρατάει εκείνη την ώρα το πληκτρολόγιο του κινητού του... του έχω πει ότι αυτός είναι κακός σύμβουλος. Κρίνως όμως τους υπουργούς μου από το έργο τους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο Πολάκης και ο Ξανθός έστησαν στα πόδια του το δημόσιο σύστημα υγείας, ανέσυραν στην επιφάνεια δύσοσμες υποθέσεις. Θα ήταν άδικο να τους μαζέψουμε επειδή έκαναν ένα λάθος. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο έργο του (Πολάκη). Του έχω πει ότι ο τρόπος που επικοινωνιακά χειρίστηκε διάφορα θέματα είναι κάποιες φορές λάθος», συνέχισε ο πρωθυπουργός. 

«Απίστευτη υποκρισία για το μακεδονικό»

«Αναδεικνύεται σήμερα μια απίστευτη υποκρισία και απίστευτη πατριδοκαπηλεία. Ο κ. Μητσοτάκης, και εσείς στον Σκάι, οργανώσατε μια προπαγάνδα ότι ο Τσίπρας έδωσε το όνομα Μακεδονία όταν το όνομα το έδινε η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2005», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν μέμφομαι τον Καραμανλή, μέμφομαι τη ΝΔ που σύρθηκε στη γραμμή Σαμαρά ενώ από το 2005 είχε αποδεχθεί το όνομα, είπε ο κ. Τσίπρας και εξήρε τη συμβολή του Προκόπη Παυλόπουλου για να αλλάξει το Σύνταγμα της η Βόρεια Μακεδονία.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση