Τα πρώτα τέσσερα crash test της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 09:02 Τα πρώτα τέσσερα crash test της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ο Κ. Μητσοτάκης άρχισε να βλέπει κατ’ ιδίαν τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν τις πρώτες δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης.

Με στόχο να μην χαθεί ούτε μια ημέρα ο πρωθυπουργός προχωρά άμεσα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις εντολές που έδωσε στους υπουργούς του και τους φακέλους που μοίρασε με τις προτεραιότητες και τα χρονοδιαγράμματα για το κάθε χαρτοφυλάκιο, πέρασε στο επόμενο βήμα. Άρχισε να βλέπει κατ’ ιδίαν τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν τις πρώτες δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης. 

Κατάργηση ασύλου

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι είχε επιλέξει την πρώτη του επίσκεψη ως πρωθυπουργός να την πραγματοποιήσει στο υπουργείο Παιδείας, αλλά ακυρώθηκε λόγω της κακοκαιρίας στη Χαλκιδική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11:30 το πρωί θα συναντιόταν με την νέα υπουργό Νίκη Κεραμέως  και τους υφυπουργούς Βασίλη Διγαλάκη και Σοφία Ζαχαράκη με στόχο να συζητήσουν το ζήτημα της κατάργησης του ασύλου που θα περιλαμβάνεται στο  πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που θα καταθέσει η κυβέρνηση.  

Τι θα περιλαμβάνει 

Σύμφωνα με πληροφορίες στην επίμαχη νομοθετική ρύθμιση θα γίνεται λόγος για αυτεπάγγελτη επέμβαση των δημοσίων αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα Παράλληλα θα προβλέπονται πειθαρχικές ευθύνες στις Πρυτανικές Αρχές στην περίπτωση που δεν ενημερώσουν έγκαιρα τα αρμόδια δημόσια όργανα για παραβατικές πράξεις. Επίσης θα είναι άμεση η επέμβαση των αστυνομικών αρχών σε καταλήψεις ή αν σημειωθούν επεισόδια στο εσωτερικών των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Πρώτη προσπάθεια με το νόμο πλαίσιο 

Η πρώτη προσπάθεια της κατάργησης του ασύλου έγινε το 2011 με τον νόμο πλαίσιο της Άννας Διαμαντοπούλου τον οποίο είχε υπερψηφίσει και η ΝΔ που ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν μιλούσε για την κατάργηση του ασύλου απλώς ανέφερε: «Πλήρης και πιστή εγγύηση της επιστημονικής ελευθερίας και της ελευθερίας της έκφρασης μέσα στα ΑΕΙ. Απομάκρυνση από το μοντέλου χωροταξικού ορισμού και επιστροφή στις ρίζες του ασύλου» όσο αφορά την κατάργηση του την απόφαση αυτή θα την έπαιρνε το πανεπιστημιακό συμβούλιο. 

Έμφαση στην ασφάλεια 

Επόμενος άμεσος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το ζήτημα της ανομίας στο κέντρο της Αθήνας αλλά και το άβατο των Εξαρχείων. Στην συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα στο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα προκειμένου να επιστρέψει η ασφάλεια στις γειτονιές της Αθήνας. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε ότι αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις η ΕΛ.ΑΣ θα είναι πλήρως εξοπλισμένη προκειμένου να βγει στους δρόμους προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα. Παράλληλα στην Κατεχάκη εκπονείται σχέδιο προκειμένου οι αστυνομικές αρχές να μπουν στην πλατεία Εξαρχείων, με στόχο να μπει τέλος σε ένα άβατο που κρατά για αρκετά χρόνια. 

Ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ  

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επέστρεψε στο υπουργείο Προστασίας του πολίτη πήρε την κατάσταση στα χέρια του ζητώντας της παραίτηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Αριστείδη Ανδρικόπουλου. Πιθανότερος αντικαταστάτης του θεωρείται ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος  Μιχάλης Καραμαλάκης που θα ασκεί χρέη Αρχηγού μέχρι να γίνουν οι έκτακτες κρίσεις και αναμένεται να παραμείνει στην συγκεκριμένη θέση. 

Το ξεμπλοκάρισμα του Ελληνικού 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την είχε χαρακτηρίσει «εμβληματική» επένδυση. Από τις πρώτες κιόλας μέρες που ανέλαβε τα ηνία της κυβέρνησης έβαλε ως στόχο να ξεμπλοκάρει τα εμπόδια που υπάρχουν στην υλοποίηση καταργώντας ουσιαστικά μια σειρά από κοινές υπουργικές αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. 

Δεν άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι μία από τις πρώτες συναντήσεις που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης ήταν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «LamdaDevelopment», όπως επίσης και οι αναφορές που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου στον Άδωνη Γεωργιάδη, τον Κωστή Χατζηδάκη και την Λίνα Μενδώνη προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης. 

Μάλιστα χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με το θέμα του Ελληνικού να βρίσκεται στο επίκεντρο. «Στόχος να μπουν οι μπουλντόζες τον Δεκέμβριο» είπε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο αναπτυξιακός νόμος αναμένεται να είναι έτοιμος μετά τον δεκαπενταύγουστο.

Η «καυτή πατάτα» της ΔΕΗ 

Το σχέδιο της εξυγίανσης της ΔΕΗ είναι ένας ακόμη στόχος για τη νέα κυβέρνηση με τον Κωστή Χατζηδάκη να έχει αναλάβει το ιδιαιτέρως δύσκολο έργο. Ο χρόνος δεν θα είναι σύμμαχος σε αυτή τη μάχη, αφού η εταιρεία βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και κάθε ημέρα που περνάει οι πιθανότητες για το ατύχημα αυξάνονται.

«Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο σωτηρίας για τη ΔΕΗ», δήλωσε, ο υπουργός Ενέργειας επισημαίνοντας ότι αυτό δεν μπορεί να είναι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή αφού η εταιρεία έχει απαξιωθεί και δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Οι πρώτες κινήσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας θα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας και η εξυγίανσης της ΔΕΗ προκειμένου να επιτευχθεί η προσπάθεια προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή. 

Παραίτηση Παναγιωτάκη 

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ υπέβαλε σήμερα ο Μανώλης Παναγιωτάκης στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα.

Όπως έγινε γνωστό, ύστερα από αίτημα του ΥΠΕΝ ο κ. Παναγιωτάκης θα ασκεί τα καθήκοντα μέχρι να οριστεί ο αντικαταστάτης του. Ο παραιτηθείς πρόεδρος της ΔΕΗ καλεί τέλος τους εργαζόμενους να συνεχίσουν απερίσπαστοι με αμείωτο ζήλο την εκπλήρωση των καθηκόντων τους για τη ΔΕΗ.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση