Στους 7 οι νεκροί στη Χαλκιδική – Εικόνες αποκάλυψης από drone

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 14:49 Στους 7 οι νεκροί στη Χαλκιδική – Εικόνες αποκάλυψης από drone
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων για τους νεκρούς

Τις πληγές της μετρά η Χαλκιδική με τους νεκρούς να έχουν φτάσει πλέον τους επτά. Το φως της ημέρας έδειξε και το μέγεθος της καταστροφής με τους κατοίκους της περιοχής να προσπαθούν να μαζέψουν ότι έχει απομείνει.

Με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ή και με δικά τους μέσα 120 πολίτες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία Πολυγύρου, «Παπανικολάου«, «Γεννηματάς» και στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Από αυτούς, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, έχει επιβεβαιωθεί ότι έξι άτομα είναι νεκρά, εννέα τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», εκ των οποίων μία γυναίκα διασωληνωμένη στη ΜΕΘ, δώδεκα τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Πολυγύρου και πέντε παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» με ελαφρά τραύματα.

Από χθες έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Βορείου Ελλάδας, τα οποία υποδέχονται πολίτες για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Τον συντονισμό όλων τον ενεργειών έχει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και το ΕΚΕΠΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία.

Μεταξύ των θυμάτων είναι και δυο μικρά παιδιά, το ένα οκτώ και το άλλο δυο ετών. Το ένα βρισκόταν μαζί με την μητέρα του η οποία βρέθηκε και αυτή νεκρή.

Σοκαρισμένος κάτοιος της περιοχής περιγράφει τις σκηνές πανικού που έζησε ένας άνρας στη Χαλκιδική που βρισκόταν στην ταβέρνα που έχασαν τη ζωή τους μία μητέρα κι ο γιος της όταν έτρωγαν σε ταβέρνα στην Χαλκιδική και τους καταπλάκωσε η σκεπή. «Δεν καταλάβαμε τίποτα. Είχε 100 άτομα μέσα. Τίποτα δεν καταλάβαμε. Τρέξαμε, βγάλαμε όσους μπορούσαμε, καμιά 10αρια τραυματίες. Τη γυναίκα δεν μπορούσαμε να τη βγάλουμε», είπε εμφανώς σοκαρισμένος ο άνδρας.

Η 54χρονη γυναίκα καταπλακώθηκε από το στέγαστρο που κατέρρευσε από τον δυνατό αέρα. Για τον 8χρονο γιο της γυναίκας από τη Ρουμανία είπε με τρεμάμενη φωνή: «Το παιδάκι ήταν εδώ έξω. Δεν ήταν τραυματισμένο. Σταμάτησε να αναπνέει. Το πήρε η γυναίκα μου, το πήγε στο ΕΣΥ και εκεί κατέληξε».

«Σήκωσε κιόσκια από άλλα καταστήματα και τα έφερε εδώ» πρόσθεσε στη συνέχεια.

Προσοχή συνιστά η Πολιτική Προστασία της Χαλκιδικής στους οδηγούς που κινούνται στο οδικό της δίκτυο

Προσοχή συνιστά η Πολιτική Προστασία της Χαλκιδικής στους οδηγούς που κινούνται στο οδικό της δίκτυο. Σε έκτακτη ανακοίνωση του τμήματος Πολιτικής Προστασίας επισημαίνεται ότι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο δίκτυο της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, καθώς το οδόστρωμα είναι πολύ ολισθηρό εξαιτίας του πυκνού στρώματος από πευκοβελόνες που το καλύπτει, συνέπεια των σφοδρών ανέμων που έπληξαν χθες το βράδυ το νομό.

Παράλληλα ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες κατοικιών και οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής, των οποίων οι κατοικίες και οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές, να προσέλθουν άμεσα στους οικείους δήμους, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση καταγραφής ζημιών, προσκομίζοντας φωτογραφίες από τα πληγέντα ακίνητα.

«Συγκλονίζει η πρωτόγνωρη κακοκαιρία που χτύπησε τη Χαλκιδική» δήλωσε ο νέος δήμαρχος, Κ.Ζέρβας

Στη φονική θεομηνία που έπληξε τη Χαλκιδική αναφέρεται με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Η απώλεια έξι συνανθρώπων μας και ο τραυματισμός άλλων εκατό, από την πρωτόγνωρη κακοκαιρία που χτύπησε τη Χαλκιδική, μας έχει συγκλονίσει. Τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους τους. Σε ό,τι αφορά στο καθήκον της Πολιτείας, αυτό γίνεται βαρύτερο, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνιστούν πλέον έναν αστάθμητο παράγοντα κινδύνου που πρέπει να αντιμετωπιστεί» αναφέρει.

Ο κ.Ζέρβας προσθέτει πως «προετοιμασία, προειδοποίηση, αντιμετώπιση και αποκατάσταση, όλα είναι εξίσου σημαντικά για την αποφυγή στο μέλλον τέτοιων καταστροφών». Τονίζει δε πως η καταγραφή για την αποκατάσταση των ζημιών θα πρέπει να είναι άμεση.

«Το στολίδι της Βόρειας Ελλάδας και ένας από τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς, πρέπει να αναταχθεί το συντομότερο. Τα επόμενα χρόνια ίσως να υπάρχει αύξηση τέτοιων φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Και σ’ αυτήν την προσπάθεια θα είμαστε όλοι μαζί, με όποιες δυνάμεις και υποδομές διαθέτει ο καθένας μας» συμπληρώνει ο κ.Ζέρβας.

Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει τη στιγμή που ξέσπασε η κακοκαιρία και καταπλακώθηκαν από δέντρο δύο άτομα

«Όλα έγιναν ξαφνικά (...), κάποια στιγμή ξεκίνησαν όλοι να τρέχουν, στην αρχή κάποιοι πίστευαν ότι είναι αστείο» υπογραμμίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το χτεσινό ξέσπασμα της κακοκαιρίας στη Χαλκιδική, επισκέπτρια από το Κισινάου της Μολδαβίας, που χθες το βράδυ έζησε εφιαλτικές στιγμές στη Νέα Ποτίδαια, όπως και όλοι οι τουρίστες και οι κάτοικοι των περιοχών της Χαλκιδικής, τις οποίες έπληξε με σφοδρότητα η θεομηνία.

Εκτός της αγωνίας για την ίδια της τη ζωή, ήταν μία από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο σημείο όπου καταπλακώθηκαν από δέντρο ένας άνδρας από τη Ρωσία και ο γιος του, ηλικίας μόλις δύο ετών.

«Πρόκειται για πραγματική καταστροφή» επισημαίνει, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη της για αυτό το θλιβερό γεγονός. Συγκλονισμένη από το μέγεθος της κακοκαιρίας και όλα όσα συνέβησαν το προηγούμενο βράδυ, η τουρίστρια τονίζει ότι όταν ξεκίνησε η κακοκαιρία όλοι έτρεξαν να σωθούν. «Όταν φτάσαμε στο δωμάτιο, όλα ήταν σκοτεινά, δεν είχε ρεύμα. Βγήκαμε στο μπαλκόνι και είδαμε όλα τα δέντρα πεσμένα», σημειώνει.

«Λίγο αργότερα, όταν σταμάτησε η βροχή, κάποιος άρχισε να φωνάζει ότι υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα δέντρα, όλοι στρέψαμε το βλέμμα μας προς τα εκεί για να δούμε τι συμβαίνει και να δούμε αν μπορούμε να βρούμε κάποιον (...) Ψάχναμε για περίπου δύο ώρες και ο άνδρας που τους εντόπισε (τον άντρα και το νήπιο), άρχισε να φωνάζει ότι "είναι εδώ" και άμεσα ήρθε ασθενοφόρο, αστυνομία, όλοι» τονίζει.

Προσθέτει ότι, στον αρχικό σχεδιασμό της οικογένειάς της, ήταν να περάσουν διακοπές λίγων ημερών στη Χαλκιδική, όμως έπειτα από αυτή τη θεομηνία θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση