Σταϊκούρας - Ρέγκλινγκ: Του παρουσίασε το φορολογικό νομοσχέδιο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019 18:25 Σταϊκούρας - Ρέγκλινγκ: Του παρουσίασε το φορολογικό νομοσχέδιο

Στο τραπέζι η επόμενη ήμερα για την οικονομία...

Η κατάσταση της οικονομίας, οι δεσμεύσεις της χώρας, οι προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, καθώς επίσης οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και οι κ. Σταϊκούρας και Ρέγκλινγκ συμφώνησαν να συνεχίσουν μια στενή και εποικοδομητική συνεργασία προς όφελος της Ελλάδας και των πολιτών της και να εντείνουν την προσπάθεια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο και συναντήθηκε με τον υπεύθυνο του κλιμακίου του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν, ενώ αύριο θα συναντηθεί, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, στο Λαγονήσι με τον επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο.

Tο tweet του Σεντένο

Για την επικοινωνία του με τον Χρήστο Σταϊκούρα έκανε ανάρτηση στο Τwitter ο Μάριο Σεντένο.

«Σήμερα μίλησα τηλεφωνικά με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Χρήστο Σταϊκούρα. Μια καλή και ανοιχτή συζήτηση για τις προκλήσεις της Ελλάδας. Τον κάλεσα να παρουσιάσει τα πλάνα του στο επόμενο Eurogroup, στο Ελσίνκι», έγραψε ο Σεντένο.

Ετσι ο νέος υπουργός Οικονομικών έκλεισε έναν πρώτο κύκλο επικοινωνίας με τους θεσμούς σε «καλό κλίμα» όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Στις συναντήσεις του αυτές παρουσίασε στους συνομιλητές του τις προτεραιότητες του φορολογικού νομοσχεδίου που θα φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το φορολογικό νομοσχέδιο – το οποίο δεν το κατέθεσε στους θεσμούς – θα περιέχει όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ. Δεν θα περιλαμβάνει μόνο μειώσεις συντελεστών αλλά θα δίνει έμφαση σε αναπτυξιακά μέτρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα 3/4 των διατάξεων θα είναι μέτρα φιλοαναπτυξιακά που δεν έχουν βγει προς τα έξω, όπως για παράδειγμα αλλαγές στο πλαίσιο για τη Golden Visa με στόχο την τόνωση της κτηματαγοράς, αυτοκίνητα leasing κλπ.

Μάλιστα, το κομμάτι του νομοσχεδίου που δεν θα αφορά στη φορολογία θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Ερωτηθέντες δε σχετικά, επισημαίνουν ότι εφέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό, όπως αναφέρεται και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Με βάση τον προγραμματισμό, το νομοσχέδιο θα σταλεί στους θεσμούς το συντομότερο δυνατόν, και θα υπάρξει και επικοινωνία εξ αποστάσεως, ενώ δεν έχει αλλάξει κάτι στον κυβερνητικό προγραμματισμό για την κοινοβουλευτική διαδικασία και την ψήφισή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα που λαμβάνεται από τους θεσμούς είναι «κάντε αυτό που νομίζετε, αρκεί να επιτυγχάνονται οι στόχοι».

Αν και οι Θεσμοί συνήθως είναι επιφυλακτικοί, αν όχι αρνητικοί, στο κατά πόσο είναι μετρήσιμα τέτοιου είδους φορολογικά μέτρα, η ελληνική πλευρά θα επικαλεστεί στοιχεία και μελέτες όπως αυτές του ΟΟΣΑ, που δείχνουν ότι σε κάθε 1 μονάδα υψηλότερου ΑΕΠ, το 50% καταλήγει στα κρατικά ταμεία, μέσω άμεσων κι έμμεσων φόρων, οπότε εν προκειμένω μιλάμε για δημοσιονομικό όφελος περί το 1 δισ ευρώ, εφόσον οι ρυθμοί ανάπτυξης “τρέξουν” με 3% αντί του εκτιμώμενου 2,1%. Οσο για την μείωση του ΦΠΑ αυτή πιθανώς να έρθει αργότερα.

Τρύπα 300 εκατ. στα έσοδα τον Ιούνιο

Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή με τον οποίο συζήτησε την «τρύπα» ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ που δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού για τον Ιούνιο. Ο κ. Πιτσιλής ενημέρωσε ότι είθισται την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου να παρατηρείται μια κάμψη στα έσοδα τα οποία ωστόσο ανεβαίνουν αμέσως μετά. Ετσι στο ΥΠΟΙΚ τελούν εν αναμονή των περαιτέρω στοιχείων ώστε να φανεί από πού προέρχεται η «τρύπα» στα έσοδα.

Η έκδοση 7ετούς ομολόγου

Σχετικά με την επικείμενη έκδοση του 7ετούς ομολόγου, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η πολιτική κατεύθυνση προς τον ΟΔΔΗΧ είναι πως «μας ενδιαφέρει η ποιότητα της έκδοσης», ήτοι να μετάσχουν θεσμικοί επενδυτές και όχι μόνον funds.

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα αποφασίσει για τον χρόνο της έκδοσης και παράλληλα θα κρίνει και θα αξιολογήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, το κόστος δανεισμού και το ύψος της έκδοσης. Προσθέτουν δε, πως σκοπός της ηγεσίας του υπουργείου είναι να βγαίνουν όλοι οι «παίκτες» (Δημόσιο, τράπεζες και επιχειρήσεις) στις αγορές με ασφάλεια και σε καλές συνθήκες.

Το ΥΠΟΙΚ έδωσε επίσης το «πράσινο φως» για την έκδοση ομολόγου και από την Εθνική τράπεζα, οπότε με αυτά ολοκληρώνεται το πρώτο δεκαήμερο για την νέα ηγεσία του υπ. Οικονομικών με ένα ικανοποιητικό αφήγημα.

Πηγή: iefimerida.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση