Αρχισε η «μάχη των αριθμών» για το φορολογικό νομοσχέδιο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 09:37 Αρχισε η «μάχη των αριθμών» για το φορολογικό νομοσχέδιο

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα «ταξιδέψει» τις επόμενες ημέρες μέχρι τις Βρυξέλλες ώστε να ξεκινήσει η ποσοτικοποίηση των προτεινόμενων από την κυβέρνηση μέτρων.

Ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις του όσον αφορά στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο ήταν χθες αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας. Ναι μεν υποστήριξε ότι ο στόχος για ψήφιση του νομοσχεδίου μέχρι τις 10 Αυγούστου παραμένει, αλλά από εκεί και πέρα ουδείς έμεινε με την εντύπωση ότι αυτή η ημερομηνία είναι γραμμένη σε πέτρα.

Εκτενής ήταν η αναφορά στις πολλές αναπτυξιακού χαρακτήρα διατάξεις που θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο –μεταξύ άλλων έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην Χρυσή Βίζα και στις αλλαγές στο πλαίσιο του leasing των αυτοκινήτων- αλλά για την «ταμπακιέρα», δηλαδή τα μέτρα με δημοσιονομικό κόστος, τα λόγια ήταν πολύ μετρημένα.

Θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τα πράγματα; Σε αυτή τη φάση όχι. Η νέα κυβέρνηση από χθες ξεκίνησε και επίσημα τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς –ήδη υπήρξε η συνάντηση Σταϊκούρα-Ρέγκλινγκ, η επαφή του Έλληνα υπουργού με τον Πίτερ Ντόλμαν του ΔΝΤ αλλά και η τηλεφωνική συνομιλία με τον Μάριο Σεντένο- και δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να φέρει τους δανειστές αντιμέτωπους με «τετελεσμένα». Έτσι, το φορολογικό νομοσχέδιο θα «ταξιδέψει» τις επόμενες ημέρες μέχρι τις Βρυξέλλες ώστε να ξεκινήσει η ποσοτικοποίηση των προτεινόμενων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων.

Ο «λογαριασμός» των παρεμβάσεων που θέλει να κάνει η κυβέρνηση είναι βαρύς. Μόνο για να μειωθεί ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 20% χρειάζονται τουλάχιστον 1,2 δις. ευρώ ενώ πάνω από 900 εκατ. ευρώ απαιτούνται για να θεσπιστεί χαμηλός συντελεστής 9% για το τμήμα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων έως τα 9000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ χρειάζεται πάνω από 780 εκατ. ευρώ ενώ τεράστιο είναι το δημοσιονομικό κόστος της μείωσης των συντελεστών στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Όσο βαρύς είναι όμως ο φορολογικός λογαριασμός, άλλο τόσο «ευέλικτος» μπορεί να αποδειχθεί. Τα παραδείγματα ουκ ολίγα:

1.       Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% έως το 2021. Αν το 2020 κάνει μείωση κατά 10%, δεν της χρειάζεται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος καθώς ούτως ή άλλως υπάρχει σχετική πρόβλεψη και στον φετινό προϋπολογισμό. Το μόνο που θα αλλάξει είναι ο τρόπος υπολογισμού της έκπτωσης.

2.       Η κυβέρνηση έχει μιλήσει για μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%. Αν ο συντελεστής του 24% αφορά στα κέρδη του 2019, το δημοσιονομικό κόστος βαραίνει τον προϋπολογισμό του 2020. Αν πάλι ο συντελεστής του 24% αφορά στα κέρδη του 2020, το κόστος μεταφέρεται για το 2021. Τι ακριβώς θα επιλέξει η κυβέρνηση;

3.       Το αντίστοιχο μπορεί να ισχύσει και για τον συντελεστή φορολόγησης των φυσικών προσώπων. Αν η μείωση αφορά στα εισοδήματα του 2020 τότε δημοσιονομικό κόστος την επόμενη χρονιά θα υπάρξει μόνο λόγω της μείωσης της παρακράτησης των μισθωτών και των συνταξιούχων. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το όφελος θα προκύψει το 2021 (και αντίστοιχα θα υπάρξει και η δημοσιονομική επιβάρυνση). 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση