Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο με «επιτελικό κράτος» και άσυλο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 12:22 Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο με «επιτελικό κράτος» και άσυλο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο ως πρωθυπουργός, ωστόσο στην Αθήνα το πολιτικό σκηνικό αρχίζει να ζεσταίνεται αν και μπαίνουμε στον Αύγουστο.

Τα νομοσχέδια που καταθέτει η κυβέρνηση πυροδοτούν ήδη τις πρώτες αντιπαραθέσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Με εξαίρεση το φορολογικό που ψηφίζεται σήμερα με ευρεία πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος συγκέντρωσε τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. 

Το Μαξίμου ποντάρει επικοινωνιακά πολλά πάνω σε αυτά τα δύο ζητήματα καθώς από την μία πλευρά θέλει να δείξει πως αλλάζει ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας βάζοντας τέλος στο κομματικό κράτος και από την άλλη να στείλει ένα μήνυμα προς την κοινωνία και κυρίως στη νεολαία πως η κατάσταση που επικρατούσε στα πανεπιστήμια δεν θα επαναληφθεί. Άλλωστε πρόκειται για δύο από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη τις οποίες έχει ως στόχο να υλοποιήσει άμεσα.

Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ την Τετάρτη 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Νίκο Αναστασιάδη αναφέρθηκε στο ζήτημα του ασύλου.

«Ένα διυπουργικό νομοσχέδιο το οποίο θα προχωρά στην εξαιρετικά συμβολική κίνηση να καταργήσει επιτέλους το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο από άσυλο προστασίας ιδεών -δυστυχώς- έχει μετατραπεί σε άσυλο που προστατεύει την ανομία και την παραβατικότητα εντός των πανεπιστημίων» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Μάλιστα στο επίμαχο θέμα αναμένεται να αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήμερα της κατάθεσης του επίμαχου πολυνομοσχεδίου κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, η οποία θα είναι και η πρώτη μετά την εκλογική νίκη του κόμματος στις 7 Ιουλίου. Η κυβέρνηση θέλει πριν κλείσει η βουλή και αρχίσει το νέο ακαδημαϊκό έτος να έχει γίνει νόμος του κράτους η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ θα έχουν γίνει και τα πρώτα επίσημα βήμα για τις αλλαγές στην λειτουργία του κράτους. 

Η κυβερνησιμότητα των δήμων και ο εκλογικός νόμος 

Μία ακόμη ρύθμιση που αναμένεται να προκαλέσει την αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιούργησε το σύστημα της απλής αναλογικής στην κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών. Με αφορμή αυτό το ζήτημα αναμφίβολα η συζήτηση στη βουλή μεταφερθεί στην αλλαγή του εκλογικού νόμου καθώς οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Το Μαξίμου υποστηρίζει πως δεν απαιτούνται 200 θετικοί ψήφοι για την αλλαγή του καθώς η βουλή είναι αναθεωρητική αλλά και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα αναζητήσει συμμάχους που φαίνεται τη δεδομένη χρονική στιγμή να μην τους έχει καθώς το ΚΙΝΑΛ δεν δείχνει διατεθειμένο να συμφωνήσει. 

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωθυπουργικό κράτος  

Η Κουμουνδούρου στήριξε το πρώτο μέρος των φοροελαφρύνσεων που έφερε η κυβέρνηση, ωστόσο αντέδρασε έντονα για το νομοσχέδιο του επιτελικού κράτους, ενώ αναμένεται να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους στο ζήτημα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. «Το κράτος είμαι εγώ. Το κράτος είναι ο πρωθυπουργός» τόνιζαν χαρακτηριστικά πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις αλλαγές για την λειτουργία του κράτους που προωθεί η κυβέρνηση.

«Οδηγεί σε υπερσυγκέντρωση εξουσιών και σε πρωθυπουργικό κρατικό σύστημα, το οποίο είναι ξένο με την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Στην ουσία φτιάχνεται ένας μικρός «Λευκός Οίκος», με την «υδροκέφαλη» δομή της προεδρίας της κυβέρνησης, με τις στρατιές μετακλητών, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες το οποίο και είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο και έχει εξουσίες από την ΕΥΠ μέχρι την ενημέρωση και μέχρι την άσκηση δημόσιας διοίκησης» τόνιζαν στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Φωτογραφία: Eurokinissi

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση