Βρούτσης για 120 δόσεις: Καμία παράταση μετά τις 30 Σεπτεμβρίου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 14:05 Βρούτσης για 120 δόσεις: Καμία παράταση μετά τις 30 Σεπτεμβρίου

«Κάναμε ό,τι ήταν αναγκαίο για τη διερεύνηση της ρύθμισης», είπε.

Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, τις εκκρεμείς συντάξεις και τον επαναϋπολογισμό τους μίλησε ο Γιάννης Βρούτσης στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Ο υπουργός Εργασίας έκρουσε τον κώδωνα για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, τονίζοντας αφενός ότι πρόκειται για την τελευταία ρύθμιση και αφετέρου ότι δεν θα υπάρξει καμία παράταση για την υπαγωγή, πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου.

«Κάναμε ό,τι ήταν αναγκαίο για τη διερεύνηση της ρύθμισης», είπε και ανακοίνωσε ότι αναφορικά με τη ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία έχει καταθέσει διάταξη «για τη μείωση του επιτοκίου από το 5 στο 3%». Η κατώτατη δόση είναι στα 50 ευρώ και στα 30 για τους αγρότες.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η μη εκκαθάριση των χρεών οφείλεται σε παθογένεια του συστήματος, ανακοίνωσε όμως ότι μόλις χθες εκκαθαρίστηκαν 700.000.000 οφειλών του 2017 και 80.000.0000 του 2018. Πρακτικά σημαίνει αυτό ότι, τα χρέη του 2017 έχουν τακτοποιηθεί και οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση. Από την άλλη, σημείωσε πως «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια» να γίνει το ίδιο και για το 2018.

Ο Γ.Βρούτσης είπε σε κάθε τόνο πως «δε θα υπάρξει παράταση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μετά τις 30 Σεπτεμβρίου και έκανε γνωστό ότι μόλις 80.000 οφειλέτες έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, η οποία μέχρι τώρα «δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα».

«Έχουν δοθεί υψηλές συντάξεις»

«Ευτυχώς με ενημέρωσαν οι Υπηρεσίες και το πρόλαβα. Σήμερα θα καταβάλλονταν οι συντάξεις και θα το μαθαίναμε μετά από χρόνια», είπε ο Υπουργός Εργασίας για το ζήτημα που προέκυψε με τις υπέρογκες συντάξεις.

Όπως σχολίασε ο ίδιος, «δυστυχώς δεν το προλάβαμε, λίγες υψηλές συντάξεις καταβλήθηκαν», χωρίς ωστόσο να μπορεί να πει πόσες ήταν αυτές. «Αναζητώ στοιχεία για το πόσες είχαν δοθεί, πόσες εκκρεμούσαν», είπε σχετικά, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης για fake news, είπε πως «δεν θα μπω σε αντιπαράθεση με ονόματα και δηλώσεις» και σχολίασε πως είναι «θράσος ότι αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο».  

«Συντάξεις έχουν πληρωθεί», ξεκαθάρισε, συμπληρώνοντας πως «έχουν δοθεί υψηλές συντάξεις βάσει λαθών του επαναϋπολογισμού»

«Από τη μία έχουμε ευνοϊκές απονομές συντάξεων και από την άλλη αδικίες», εξήγησε και έκανε σαφές ότι, «θα γίνει restart στο σύστημα επαναϋπολογισμού».

«Θα φέρω διάταξη με οροφή, Δεν μπορώ να αφήσω να δοθούν συντάξεις των 15.000 ευρώ», τόνισε.

«Ενσωμάτωση του ΕΦΚΑ σε όλα τα ψηφιακά έγγραφα»

«Δεν υπάρχουν πλεονάσματα στον ΕΦΚΑ», τόνισε, διαψεύδοντας την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο ότι «στο μέλλον δε θα υπάρχουν εκκρεμείς συντάξεις».

Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, είπε πως κύριες, επικουρικές και ΕΦΑΠΑΞ «ξεπερνούν τις 470.000 οι εκκρεμείς συντάξεις».

«Το πρόβλημα δε θα λυθεί μέσω του ανθρώπινου δυναμικού. Πρέπει να λυθεί με άλλο τρόπο», είπε για να προτείνει ως λύση την ψηφιακή σύνταξη, «για την οποία», όπως είπε, «προετοιμαζόμαστε με γρήγορους ρυθμούς».

Και εξήγησε ότι, «από 1η Ιουνίου το 2020 το 1/3 των νέων συντάξεων θα βγει ψηφιακά. Την επόμενη τριετία θα βγαίνουν όλες οι συντάξεις ψηφιακά».

Αναφορικά με το νομικό μέρος του ζητήματος είπε πως, το σύστημα θα ονομάζεται «ΑΤΛΑΣ ψηφιακή σύνταξη» και θα υπαχθεί σε νομοσχέδιο που θα είναι έτοιμο τον Νοέμβριο.

Έκανε μάλιστα γνωστό πως, «τμήμα των εκκρεμών συντάξεων θα ενσωματωθεί στο ψηφιακό σύστημα».

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι, όπως είπε ο Γ.Βρούτσης, όλη η διαδικασία να γίνεται «αυτόματα, όπως γίνεται με το taxis».

Μάλιστα, ο Υπουργός Εργασίας είπε πως ο ΑΜΚΑ θα ενσωματωθεί σε όλα τα δημόσια έγγραφα ψηφιακά, μέσω διάταξης σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ».

Ερωτηθείς για τις συντάξεις χηρείας είπε πως «αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης  το να επανέλθουν στο επίπεδο του 2014».

Σχετικά, τέλος, με τον κατώτατο μισθό και το ενδεχόμενο αύξησής του μέσα στο 2019, είπε πως «για φέτος έχει αυξηθεί φέτος ο κατώτατος μισθός». Όμως, «για κάθε χρόνο από του χρόνου, έχουμε πει ότι, θα ακολουθήσει το ρυθμό του ΑΕΠ, διπλάσιο της ανάπτυξης κάθε φορά».

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση