Στους έξι οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2019 15:41 Στους έξι οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ακόμη δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ανεβάζοντας σε έξι των αριθμό των νεκρών στη χώρα μας. Και οι έξι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ήταν ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, από τις αρχές του χρόνου μέχρι τις 14 Αυγούστου έχουν καταγραφεί 49 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό.

Με βάση την περιοχή έκθεσης των ασθενών στον ιό, εκτιμάται ότι μολυσμένα κουνούπια κυκλοφορούν σε τουλάχιστον δέκα περιφερειακές ενότητες και συγκεκριμένα σε Πιερία, Πέλλα Ροδόπης, Ξάνθη, Καβάλα, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη αλλά και Ανατολική Αττική (Σπάτα, Αρτέμιδα, Μαρκόπουλο).

Η μετάδοση της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου γίνεται μέσω μολυσμένων κουνουπιών ή μέσω μετάγγισης ή μεταμόσχευσης. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.

Ο χρόνος επώασης μετά το τσίμπημα του κουνουπιού είναι 2-14 ημέρες οπότε εμφανίζονται και τα συμπτώματα. Η διάρκεια των συμπτωμάτων στις ήπιες μορφές είναι λίγες ημέρες, ενώ στις πιο σοβαρές μορφές της λοίμωξης είναι από μερικές ημέρες μέχρι μερικές εβδομάδες.

Το 80% αυτών που μολύνονται δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Το 20% των μολυνθέντων έχουν ήπια συμπτώματα όπως πυρετό, ήπια κεφαλαλγία, κακουχία, αρθραλγίες, μυαλγίες, εμετούς (πιθανόν), διάρροιες (πιθανόν) ή κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα.

Στη σοβαρή μορφή η λοίμωξη προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και στην κατηγορία αυτή ανήκει το 1% των μολυνθέντων με συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, έντονη κεφαλαλγία, πιθανή αυχενική δυσκαμψία, διαταραχές συνείδησης (αποπροσανατολισμός τόπου-χρόνου, διέγερση, υπνηλία κ.λπ.) ή επιληπτικές κρίσεις (πιθανόν).

Πηγή: ant1news.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση