Έτσι θα μειώσετε την λυπητερή του ΕΝΦΙΑ! Τα μυστικά και τα λάθη που... απαγορεύονται διά ροπάλου!

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2019 14:39 Έτσι θα μειώσετε την λυπητερή του ΕΝΦΙΑ! Τα μυστικά και τα λάθη που... απαγορεύονται διά ροπάλου!

Κι ενώ η εκκαθάριση... πλησιάζει, τα μυστικά του ΕΝΦΙΑ είναι εδώ. Τα 6+1 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι και πώς να τα διορθώσετε. Πώς γλιτώνετε το πρόστιμο των 100 ευρώ στις εκπρόθεσμες δηλώσεις. Ποιοι οι κωδικοί για μέχρι και 60% έκπτωση στον φόρο. Πότε μπαίνουν... έξτρα φόροι και πού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή με τον Ε9 για να μην... κλαίτε με τον ΕΝΦΙΑ.

Πάνω από 6,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν εντός των προσεχών μηνών να καταβάλουν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ετοιμάζεται να εκδώσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου για το τρέχον έτος και να διεκδικήσει από τους παραλήπτες των σημειωμάτων πάνω από 2,7 δισ. ευρώ σε πέντε μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και τον Ιανουάριο του 2020.

Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να στείλει το νέο «λογαριασμό» του ΕΝΦΙΑ περί τα τέλη Αυγούστου. Ηδη από σήμερα η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων Ε9 έτους 2019 παύει να λειτουργεί και αναμένεται να επανενεργοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο όταν ήδη θα έχουν εκδοθεί τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους.

Ο ΕΝΦΙΑ και η… ζωή μετά την εκκαθάριση

Από τη στιγμή που θα λάβουν τα εκκαθαριστικά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων που αναγράφονται σ’ αυτά και προέρχονται από τα όσα έχουν δηλώσει με τα έντυπα Ε9 των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, θα μπορούν δε να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις που ενδέχεται να τους κοστίσουν άδικες επιβαρύνσεις με υπέρογκα ποσά ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι θα μπορούν από τον Σεπτέμβριο να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις Ε9 για να εξαλείψουν τις υπερχρεώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του 2019.

Οσοι διαπιστώσουν ότι οι παραλείψεις ή τα λάθη έχουν γίνει σε δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών με αποτέλεσμα η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης της 1ης-1-2019 να μην αποτυπώνεται ορθά, θα χρειαστεί να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις και για τα παλαιότερα έτη. Ετσι θα εξαλείψουν τις άδικες υπερχρεώσεις στα ήδη εκδοθέντα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ των ετών 2014-2018, ενώ ταυτόχρονα θα γλιτώσουν από τις άδικες επιβαρύνσεις και στα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ του 2019. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υποβολή των διορθωτικών αυτών δηλώσεων δεν συνεπάγεται την επιβάρυνσή τους με το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη των περιοχών των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο.

Η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στο λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα TAXISnet (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr). Συγκεκριμένα, για τη διόρθωση λαθών και την αποκατάσταση παραλείψεων στις δηλώσεις Ε9 των ετών 2014-2018 η υποβολή τροποποιητικών διορθωτικών δηλώσεων είναι και τώρα δυνατή, ενώ για διορθώσεις στο Ε9 του 2019 η εφαρμογή θα επαναλειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο, όπως ήδη αναφέραμε, οπότε η αποκατάσταση των λαθών θα είναι δυνατή εκ των υστέρων, μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος.

Ποιοι θα ελεγχθούν

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ηλεκτρονική υποβολή διορθωτικής δήλωσης με σκοπό τη μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ, για ένα ή περισσότερα από τα έτη 2014-2019, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ μόνο για κάθε έτος για το οποίο προκύπτει μείωση του φόρου μέχρι 300 ευρώ.

Αν από την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης προκύψει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του TAXISnet να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ προσκομίζοντας όλα τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν το λόγο υποβολής της διορθωτικής δήλωσης, προκειμένου να γίνει έλεγχος και να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

ΕΝΦΙΑ: Τα… 6+1 συχνότερα λάθη με τον Ε9 και πώς θα τα διορθώσετε

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, τα συχνότερα λάθη στην συμπλήρωση του Ε9, λάθη που φυσικά προκαλούν… άδικες υπερχρεώσεις, με σημαντικού ύψους επιπλέον ποσά ΕΝΦΙΑ, καθώς και οι οδηγίες για να διορθωθούν με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έχουν αναλυτικά ως εξής:

ΕΝΦΙΑ και Ε9 – 1) Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα

Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη πλειοδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα. Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, προκειμένου να υπολογιστεί η έκπτωση του 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί σε κενό ημιτελές κτίσμα, το οποίο δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα, ο φορολογούμενος πρέπει, κατά την αναγραφή των στοιχείων του συγκεκριμένου κτίσματος στον πίνακα 1 του Ε9 να έχει συμπληρώσει οπωσδήποτε και τις ακόλουθες ενδείξεις:

– Στην στήλη 10 του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99 που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα».

– Στη στήλη 30 του πίνακα 1 πρέπει να έχει συμπληρώσει την ένδειξη ΟΧΙ εάν το ημιτελές κτίσμα είναι «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή την ένδειξη ΝΑΙ εάν το ημιτελές κτίσμα ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα. Στην περίπτωση συμπλήρωσης της ένδειξης ΝΑΙ στη στήλη 30 θα πρέπει να έχει αναγραφεί και ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη στήλη 31 του πίνακα 1.

– Στη στήλη 32 «ειδική κατηγορία» του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό 8, που σημαίνει ότι το δηλούμενο κτίσμα είναι «κενό».

Εάν στο Ε9 που απεικονίζει την εικόνα της ακίνητης περιουσίας την 1η-01-2019 δεν εμφανίζεται συμπληρωμένη έστω και μία από τις τρεις αυτές ενδείξεις, τότε η προβλεπόμενη από το νόμο έκπτωση 60% στον αναλογούντα ΕΝΦΙΑ δεν θα έχει υπολογιστεί στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ του έτους 2019.

Για να κερδίσει την έκπτωση ο φορολογούμενος, εκ των υστέρων μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού, θα πρέπει να υποβάλει τροποποιητική – διορθωτική δήλωση Ε9 στην οποία οφείλει να αναγράψει ξανά όλα τα στοιχεία του ημιτελούς κτίσματος και ταυτόχρονα να συμπληρώσει και τις παραπάνω στήλες του πίνακα 1 (στήλες 10, 30 και 32 αν πρόκειται για μη ηλεκτροδοτούμενο ή 10, 30, 31 και 32 εάν πρόκειται για ηλεκτροδοτούμενο με εργοταξιακό ρεύμα).

ΕΝΦΙΑ και Ε9 – 2) Παραλείψεις στην συμπλήρωση των στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα

Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και αναμένεται να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.

Σε κάθε τέτοια περίπτωση, κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεν υπολογίζεται η έκπτωση επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου, η οποία προβλέπεται σε περίπτωση ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ανάλογα με την ηλικία του επικαρπωτή, καθώς θεωρείται αυτόματα ότι το ακίνητο ανήκει στο δηλούντα κατά πλήρη κυριότητα.

Το λάθος αυτό μπορεί να εντοπιστεί και να εξαλειφθεί, με έναν απλό έλεγχο στον κωδικό που αναγράφεται στην στήλη 15 ή στη στήλη 19 του πίνακα 1 του Ε9 του 2019, αν πρόκειται για  κτίσμα ή οικόπεδο εντός σχεδίου ή στη στήλη 18 του πίνακα 2 του Ε9, αν πρόκειται για αγροτεμάχιο.

Αν όντως εντοπιστεί κάποιο λάθος στη συμπλήρωση των στοιχείων σε μια από τις στήλες θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική – διορθωτική δήλωση Ε9 και να ξαναδηλωθούν τα στοιχεία του ακινήτου, με ορθή συμπλήρωση της στήλης που αφορά στο εμπράγματο δικαίωμα.

ΕΝΦΙΑ και Ε9 – 3) Παραλείψεις και λάθη στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας

Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου.

Για να διορθωθεί μια τέτοια άδικη υπερχρέωση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει ο φορολογούμενος να ανατρέξει στο Ε9 που αποτυπώνει την περιουσιακή κατάσταση την 1η-01-2019 και να ελέξγει εάν έχει παραλείψει εντελώς να αναγράψει το ποσοστό συνιδιοκτησίας ή εάν έχει αναγράψει λάθος το ποσοστό. Σε περίπτωση εντοπισμού παράλειψης ή λάθους πρέπει να υποβάλει τροποποιητική – διορθωτική δήλωση Ε9, στην οποία το ακίνητο πρέπει να δηλωθεί ξανά με συμπληρωμένο το σωστό ποσοστό συνιδιοκτησίας στην αντίστοιχη στήλη (στη στήλη 16 του πίνακα 1 αν πρόκειται για κτίσμα, στη στήλη 19 του πίνακα 1 αν πρόκειται για οικόπεδο εντός σχεδίου ή στη στήλη 20 του πίνακα 2 αν πρόκειται για εδαφική έκταση εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού).

ΕΝΦΙΑ και Ε9 – 4) Λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων για τις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου

Συνηθέστερο λάθος που κάνουν οι φορολογούμενοι είναι η καταχώρηση βοηθητικών χώρων ως κύριων. Στις περιπτώσεις αυτές χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με το φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης.

Συχνά επίσης έχει παρατηρηθεί η δήλωση των υπόγειων επιφανειών ακινήτων ως χώρων κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τους κύριους χώρους του ακινήτου. Επίσης έχουν παρατηρηθεί λάθη που αφορούν στην αναγραφή περισσότερων τετραγωνικών μέτρων για τις επιφάνειες των κύριων ή και των βοηθητικών χώρων.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι αναγκαία η υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης Ε9 για την αποκατάσταση των λαθών. Συγκεκριμένα, το ακίνητο για το οποίο έχουν γίνει τα λάθη θα πρέπει να ξαναδηλωθεί με αναγραφή του σωστού αριθμού τετραγωνικών μέτρων τόσο για τους κύριους όσο και για τους βοηθητικούς χώρους.

ΕΝΦΙΑ

ΕΝΦΙΑ και Ε9 – 5) Λοιπά λάθη ή παραλείψεις στην δήλωση των ακινήτων Ε9, εξαιτίας των οποίων μπορεί να «φουσκώσει» το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

Από το 2014 έχουν καθοριστεί κι άλλοι δυσμενείς για τους φορολογούμενους κανόνες υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ σε περιπτώσεις λαθών και ελλείψεων στην συμπλήρωση του Ε9. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν εάν υπάγονται σε μία ή περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές που είναι οι παρακάτω:

– Σε περίπτωση που έχει δηλωθεί ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά στη στήλη όπου έπρεπε να έχει δηλωθεί το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα δεν έχει συμπληρωθεί τίποτε, τότε το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο και ο φόρος υπολογίζεται χωρίς καμία έκπτωση.

– Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο, οπότε ο φόρος υπολογίζεται με προσαύξηση λόγω υψηλού ορόφου.

– Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου έτους γέννησης επικαρπωτή, με εξαίρεση την προηγούμενη περίπτωση, λαμβάνεται υπόψη το δυσμενέστερο για το φορολογούμενο έτος.

ΕΝΦΙΑ και Ε9 – 6) Προσοχή στα λάθη από το παρελθόν

Σημειώνεται ότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις αν τα λάθη ξεκινούν από δηλώσεις Ε9 παρελθόντων ετών (2014-2018), τότε θα πρέπει οι διορθώσεις να ξεκινήσουν από το πρώτο εκ των ετών αυτών, ώστε ο ΕΝΦΙΑ να μειωθεί αναδρομικά για τα συγκεκριμένα έτη.

Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, newsit.gr
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση