Εύθραυστες οι ισορροπίες για την ιδεολογική πυξίδα του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019 22:14 Εύθραυστες οι ισορροπίες για την ιδεολογική πυξίδα του ΣΥΡΙΖΑ

Έντονες συζητήσεις στην Κουμουνδούρου για τις επόμενες κινήσεις

Η ιδεολογική πυξίδα την οποία θα πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική ήττα έχει ανάψει φωτιές στο εσωτερικό του κόμματος με τον Πάνο Σκουρλέτη να βρίσκεται στο στόχαστρο αρκετών υψηλόβαθμων στελεχών. Η ένταξη αρκετών πασοκογεννών στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για την διεύρυνση του κόμματος προς τον χώρο του κέντρου έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις στην Κουμουνδούρου.

Η φράση του προέδρου του κόμματος περί «δανεικών ψηφοφόρων» και η αναφορά του Γραμματέα που χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «μαγαζί γωνία» δημιούργησε σενάρια περί σύγκρουσης των δύο πλευρών, τα οποία σταμάτησαν μετά την συνάντηση που είχαν Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Σκουρλέτης την προηγούμενη Πέμπτη στην Κουμουνδούρου.

Ο Γραμματέας του κόμματος φέρεται να είναι ιδιαιτέρως ενοχλημένος από τις διαρροές που γίνονται εναντίον του από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε έντυπα που στηρίζουν τον χώρο της κεντροαριστεράς. Μάλιστα ο Πάνος Σκουρλέτης λίγα 24ωρα μετά την συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα, επέλεξε να δώσει συνέντευξη σε κομματική εφημερίδα προκειμένου να στείλει ένα σαφές μήνυμα στους επικριτές του. «Για τα περί «εμφυλίου» πολέμου και «προσωπικής κόντρας», για μεν τον φιλικό προς τη ΝΔ Τύπο είναι κατανοητοί ο λόγοι τέτοιων αναφορών, όσο για κάποιους άλλους, ακολουθούν μια σταλινικής έμπνευσης πρακτική ανακάλυψης εσωτερικών εχθρών» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στην Αυγή της Κυριακής.

Τα περισσότερα κορυφαία στελέχη με συνεντεύξεις τους προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους υποστηρίζοντας πως το κόμμα δεν θα πρέπει να οδηγηθεί σε εσωστρέφεια, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας την ερχόμενη Τρίτη.  «Το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, αποτελεί σήμερα τον κυρίαρχο πολιτικό εκφραστή των προοδευτικών, αριστερών, κεντροαριστερών και οικολογικών κοινωνικών δυνάμεων» σημειώνει στο Έθνος της Κυριακής, ο Γιάννης Ραγκούσης η παρουσία του οποίου στην Κουμουνδούρου δεν έχει τύχει θετικής αποδοχής από αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ισορροπίες επιχειρεί να κρατήσει ένας από τα πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης υποστηρίζει πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι η κυβέρνηση και πολιτική που εφαρμόζει. «Στρατηγικός στόχος μας θα πρέπει να είναι η συγκρότηση του αριστερού – δημοκρατικού – προοδευτικού μετώπου από κόμματα και δυνάμεις που σταθερά αντιστέκονται στις δυνάμεις της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς οι οποίες κέρδισαν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου» σημειώνει με άρθρο του στην Αυγή της Κυριακής. Από την πλευρά του ο Τρύφων Αλεξιάδης τονίζει «Δεν είναι περίοδος για εσωστρέφεια, είναι περίοδος για ουσιαστικό δημοκρατικό διάλογο, περίοδος για να πάμε στην επόμενη ημέρα».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει στην Κουμουνδούρου την Τρίτη θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία ενώ εντός εβδομάδας, θα συγκληθεί το συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας. Τέλη Σεπτέμβρη θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά θα συγκροτηθεί η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης με τη συμμετοχή και των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας, η οποία επισήμως «θα εκκινήσει άμεσα η διαδικασία εγγραφής νέων μελών. Ατύπως θα είναι το καθοδηγητικό όργανο του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα διεξαχθεί στα τέλη του Δεκεμβρίου. 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση