Ο διασώστης του ΕΚΑΒ που έμαθε σε 42.000 πολίτες πώς θα σώζουν ζωές

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019 13:03 Ο διασώστης του ΕΚΑΒ που έμαθε σε 42.000 πολίτες πώς θα σώζουν ζωές

Ο Αναστάσης Στεφανάκης και τα μέλη της οργάνωσης Kids Save Lives που ο ίδιος ίδρυσε, ταξιδεύουν από χωριό σε χωριό και εκπαιδεύουν μαθητές και ενήλικες σε τεχνικές πρώτων βοηθειών

Tο Σάββατο, 10 Αυγούστου, ένας 30χρονος αθλητής υπέστη καρδιακή ανακοπή και κατέρρευσε στο γήπεδο του χωριού Κέφαλος της Κω, ενώ έπαιζε σε τοπικό τουρνουά μπάσκετ 3x3. Έξι μέρες μετά, την Παρασκευή 16 Αυγούστου, ένας 19χρονος σωριάστηκε από την ίδια αιτία σε παρόμοιο περιστατικό σε γήπεδο μπάσκετ στο Καρλόβασι της Σάμου. Ο πρώτος σώθηκε γιατί βρισκόταν εκεί ένας πολίτης, εκπαιδευμένος στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και εξοπλισμένος με απινιδωτή, ο οποίος επενέβη άμεσα και τον επανέφερε στη ζωή. Ο δεύτερος, δυστυχώς, δεν είχε την ίδια τύχη και απεβίωσε, καθώς η βοήθεια έφτασε όταν είχαν παρέλθει τα πρώτα κρίσιμα λεπτά για τη ζωή του.

«Τα δύο περιστατικά αντιπροσωπεύουν τις δύο Ελλάδες. Δυστυχώς, η τραγική περίπτωση της Σάμου είναι πιο κοντά στη συνήθη ελληνική πραγματικότητα», λέει στο «Έθνος της Κυριακής» ο Αναστάσης Στεφανάκης, διασώστης του ΕΚΑΒ και ταυτόχρονα ιδρυτής και πρόεδρος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Kids Save Lives. Μέσω αυτής, ο διασώστης έχει βάλει στόχο ζωής να ανατρέψει την εικόνα, δημιουργώντας σε κάθε γωνιά της χώρας ένα άτυπο σώμα εκπαιδευμένων εθελοντών, που θα επεμβαίνουν σωτήρια στα κρίσιμα πρώτα λεπτά μετά το σταμάτημα της καρδιάς, μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου. Μόνο αν εφαρμοστεί ΚΑΡΠΑ και απινίδωση σε διάστημα 3 ως 5 λεπτών το θύμα έχει πιθανότητες επιβίωσης και τον ρόλο αυτό πρέπει να τον αναλάβουν πολίτες.

Λιγότερο από τρία χρόνια μετά την ίδρυση της οργάνωσης, έχουν εκπαιδευτεί ως τώρα 42.000 παιδιά και ενήλικες πολίτες σε κάθε γωνιά της χώρας σε τεχνικές ανάνηψης θυμάτων καρδιακής ανακοπής, ενώ έχουν εξοπλιστεί με εκατοντάδες απινιδωτές σχολεία και κοινότητες χωριών. Ιδιώτες που έχουν εκπαιδευτεί σε ΚΑΡΠΑ και απινίδωση έχουν σώσει μέχρι σήμερα 18 ανθρώπινες ζωές. Μεταξύ του και δύο ανήλικες μαθήτριες: Μια 14χρονη από τις Αφίδνες που επανέφερε στη ζωή την 10χρονη αδελφή της μετά από πνιγμό στην πισίνα, και μια 15χρονη στην Πελοπόννησο που διέσωσε μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία είχε καταρρεύσει από ανακοπή σε πάρκο της γειτονιάς της.

 

Διαβάστε περισσότερα στο Έθνος

Προσαρμοσμένη αναζήτηση