Κυρ. Μητσοτάκης: Πρώτα θα κερδίσουμε αξιοπιστία, εν καιρώ τα πλεονάσματα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019 15:29 Κυρ. Μητσοτάκης: Πρώτα θα κερδίσουμε αξιοπιστία, εν καιρώ τα πλεονάσματα

Η συνάντηση της γερμανίδας Καγκελάριου με τον έλληνα πρωθυπουργό ολοκληρώθηκε.

«Ευχαριστώ τον γερμανικό λαό για την ειλικρινή κατανόησή του προς τον ελληνικό λαό όλα αυτά τα χρόνια» δήλωσε στην τοποθέτησή του ο έλληνας πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την γερμανίδα καγκελάριο  και πρόσθεσε: «Είμαι εδώ για να αλλάξω συνολικά το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων. Ετοιμάζουμε με τη Γερμανία ένα πράσινο σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα παρουσιάσουμε με την καγκελάριο τον Δεκέμβριο. Θέλω να συζητάμε διαρκώς για κοινές αναπτυξιακές μας προκλήσεις».

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. 'Εχουμε πολλά κοινά να κάνουμε, με επενδύσεις κοινού συμφέροντος». Σε ερώτηση για το κοινό σχέδιο επενδύσεων σε περιβάλλον και ενέργεια ανέφερε ότι «θέλουμε να προσελκύσουμε όσο γίνεται περισσότερες γερμανικές επενδύσεις στην πατρίδα μας.Στις αρχές του 2020 θα διοργανώσουμε ένα συνέδριο για να τονίσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θέλουμε να αλλάξουμε το αφήγημα για τις επενδύσεις την Ελλάδα».

«Μπορούμε να προετοιμάσουμε το έδαφος (για αυτές τις επενδύσεις), με διάλογο και ανταλλαγή απόψεων» υπογράμμισε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ.
 
Πλεονάσματα
 
Σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι ιδαίτερα υψηλά. «Η Ελλάδα θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 και το 2020. Πρώτα θα κερδίσουμε αξιοπιστία και εν καιρώ θα συζητηθούν αυτά τα θέματα. Είναι θέματα που συζητάμε με τους θεσμούς».

Μεταναστευτικό

Αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για το άσυλο προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Ζήτησε, όμως την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τη φύλαξη των συνόρων και ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να «σηκώνουν το βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής». Σημείωσε δε πως είναι ανάγκη, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, να υπάρχει επιμερισμός ενώ υπογράμμισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος συμφωνεί με τις θέσεις αυτές.

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει να να επιταχυνθεί η ροή των επιστροφών μεταναστών προς την Τορυκία και για να είναι οι συνθήκες διαμονής των προσφύγων στην Ελλάδα όσο γίνεται πιο ανθρώπινες», πρόσθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης. 

Συμφωνία των Πρεσπών

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε: «Η κα Μέρκελ γνωρίζει τις απόψεις μου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι έχει σοβαρά ελαττώματα, τα οποία όμως μπορούν να διορθωθούν μέσω της πολιτικής τη ΕΕ για τα Βαλκάνια».

Μέρκελ: Η οικονομική ατζέντα θα παραμείνει σε σχέση με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας 

«Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να καλωσορίσω τον κ. Μητσοτάκη. Έχουμε συναντηθεί συχνά στο παρελθόν, αλλά τώρα με την νέα ιδιότητά του», δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «έχει γίνει πολύ πρόοδος, το κλίμα έχει βελτιωθεί και η ώθηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι σημαντική».

Η καγκελάριος ανέφερε ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό μίλησαν «για τις διμερείς μας σχέσεις, που είναι καλές και μπορεί να εντατικοποιηθούν. Στα οικονομικά μας ζητήματα έχουμε δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα, πράγμα που θα εκμεταλλευτούν και οι δύο λαοί».

Στην ερώτηση για το μεταναστευτικό, η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε: «Και εμείς διαπιστώσαμε την αύξηση ροών τους καλοκαιρινούς μήνες, συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν και χαίρομαι που η ελληνική κυβέρνηση θέλει και δεσμεύεται με τη συμφωνία (σ.σ. ευρω-τουρκική).

Συζητήσαμε τη βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε σε Ελλάδα και Τουρκία και συμφωνώ με τον κύριο Μητσοτάκη ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά είμαστε μακρυά σε υλοποίηση για βιώσιμη λύση», κατέληξε η καγκελάριος.

Επίσης, υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις «ευρωπαϊκές διαδικασίες« και μίλησαν για θέματα διεύρυνσης της Σερβίας, του Μαυροβούνιο, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας».

Τέλος, η κ. Μέρκελ σημείωσε: «Νομίζω ότι η οικονομική ατζέντα θα παραμείνει σε σχέση με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και νομίζω ότι θα είναι πιο εύκολη τώρα η υλοποίησή τους [...] Ξέρετε ότι η οικονομία είναι ψυχολογία».

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση