Αυτή είναι η τουρκική «Γαλάζια Πατρίδα»: Πώς ξεκίνησε

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2019 20:14 Αυτή είναι η τουρκική «Γαλάζια Πατρίδα»: Πώς ξεκίνησε

Απεικονίζει όλες εκείνες τις θαλάσσιες ζώνες που διεκδικεί ως τουρκικές η Άγκυρα σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Εύξεινο Πόντο

«Γεννήθηκε» το 2006 ως «όραμα», προτού αποτυπωθεί σε ανεπίσημους χάρτες το 2011. Σήμερα, οχτώ χρόνια μετά, η καλούμενη «Γαλάζια Πατρίδα», καδραρισμένη πλέον πίσω από τον πρόεδρο Ερντογάν, επεκτείνει τα όρια των τουρκικών διεκδικήσεων πέρα από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου ή καλής γειτονίας... αν και κάποιοι Τούρκοι διπλωμάτες επιλέγουν να μην την παρουσιάζουν επισήμως στους«έξω»

Αυθαίρετα επεκτατικός πέρα από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου ή καλής γειτονίας, ο κορνιζαρισμένος χάρτης πίσω από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, φέρει την χαρακτηριστική πηχυαία επιγραφή: «Τουρκία. Γαλάζια Πατρίδα. 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα».

Απεικονίζει όλες εκείνες τις θαλάσσιες ζώνες που διεκδικεί ως τουρκικές η Άγκυρα σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Εύξεινο Πόντο. Ο λόγος για μια τεράστια έκταση συνολικά 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάζεται ως τουρκικό κυριολεκτικά το μισό Αιγαίο αλλά και ως τουρκική ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Ρόδου, της Καρπάθου… έως και της ανατολικής Κρήτης. Για το Καστελόριζο δε, ούτε λόγος… Εκείνο σαν να μην υπάρχει καν στα μάτια της τουρκικής ηγεσίας.

Διαβάστε περισσότερα στο Έθνος

Προσαρμοσμένη αναζήτηση