Αντιδράσεις & διαβεβαιώσεις για τους πρόσφυγες της Λέσβου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2019 21:38 Αντιδράσεις & διαβεβαιώσεις για τους πρόσφυγες της Λέσβου

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατέπλευσε νωρίς το απογευμα της Δευτέρας το "Καλντέρα Βίστα" το πρώτο από τα δύο πλοία που μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες.

Με τους πρώτους πρόσφυγες να βρίσκονται στη δομή φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα και την επιχείρηση στη Λέσβο να έχει ολοκληρωθεί, ένα νέο μέτωπο άνοιξε για την κυβέρνηση καθώς η μετεγκατάσταση των 1.500 προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα συνάντησε την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας με το αρμόδιο υπουργείο να διαβεβαιώνει ότι η παραμονή τους θα είναι προσωρινή, ενώ οι όποιες επιβαρύνσεις στην τοπική κοινωνία σε θέματα καθαριότητας, παροχής υπηρεσιών υγείας και νερού θα αντιμετωπιστούν άμεσα.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εξακολουθεί να δέχεται σκληρή κριτική απο τον ΣΥΡΙΖΑ και κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε συνέντευξή του ο πρώην Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, υποστήριξε ότι τη στιγμή της παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου, στη Μόρια υπήρχαν 5.600 άτομα με 1.500 ευάλωτους, επιλέξιμους για μεταφορά στην ενδοχώρα.

«Αυτή τη στιγμή η Μόρια έχει ιστορικό ρεκόρ πληθυσμού, σχεδόν 11.000.  Άρα, δεν έφυγε κανένας. Πέρυσι είχα το ίδιο πρόβλημα, με αυξημένες ροές και Μόρια 7.000 άτομα που τα φτάσαμε στους 4.000», είπε ο κ. Βίτσας.

Για κλιμάκωση του αυταρχισμού από την κυβέρνηση της ΝΔ απέναντι στους πρόσφυγες, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. «Το ζήτημα δεν είναι εθνικό, είναι ευρωπαϊκό. Καταθέσαμε και στη Βουλή και στους Eυρωσοσιαλιστές συγκεκριμένες προτάσεις, γιατί δεν είναι λύση να πάρουμε τους μετανάστες από τα νησιά και να τους μεταφέρουμε στην ενδοχώρα», τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ. ΑΛΛ, Παύλος Χρηστίδης.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέντευξή του τόνισε ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συνδυασμό με την προάσπιση του αγαθού της ασφάλειας, είναι το στοίχημα μιας σωστής μεταναστευτικής πολιτικής ενός δημοκρατικού κράτους.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί με ανησυχία την μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Λέσβο,  ανέφερε στην ενημέρωση Τύπου η εκπρόσωπος της Κομισιόν και και τόνισε πως είναι διαρκής η δέσμευση μας για τεχνική και οικονομική υποστήριξη προς την Ελλάδα.

Στη Θεσσαλονίκη οι πρώτοι πρόσφυγες - Μετ΄εμποδίων η επιχείρηση στη Λέσβο

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατέπλευσε νωρίς το απογευμα της Δευτέρας το "Καλντέρα Βίστα" το πρώτο από τα δύο πλοία που μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες από τη Λέσβο.  Οι περίπου 640 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως οικογένειες με παιδιά, αποβιβάστηκαν και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία με προορισμό  στη δομή φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα Κιλκίς.

Την Τρίτη το πρωί έχει προγραμματιστεί η άφιξη του δεύτερου πλοίου στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πηγές από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, οι 343 αιτούντες θα κατανεμηθούν σε διάφορες δομές της Βόρειας Ελλάδας (κέντρα φιλοξενίας και ξενοδοχεία) και οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν στη Νέα Καβάλα.

Συνολικά μετακινήθηκαν με τα δυο ναυλωμένα καράβια 1416 άτομα από τους 1.500 που είχαν ανακοινωθεί, καθώς στη Λεσβο η επιχείρηση αντιμετώπισε δυσκολίες και έγιναν προσπάθειες για να εντοπισθούν όλοι όσοι περιέχονται στις λίστες ευαλωτότητας που έχουν σταλεί από την Αθήνα με τις οποίες και επιτρέπεται η μετακίνηση. 

Αυτό συνέβη καθώς μεταξύ των αιτούντων άσυλο στον καταυλισμό της Μόριας κυκλοφόρησε έντονα η φήμη για κακές συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό όπου υποτίθεται ότι θα προωθηθούν, με αποτέλεσμα κάποιοι να κρυφτούν για να αποφύγουν τη μετακίνηση.

Αντιδράσεις από τον Δήμο Παιονίας 

Την ίδια στιγμή την αντίδραση του δήμου Παιονίας προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης καθώς οι υποδομές του camp της Νέας Καβάλας, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, είναι ελλιπείς και ελλοχεύει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Μιλώντας στη Voria.gr, ο νέος δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η περιοχή θα ξεμείνει από νερό, καθώς ο αγωγός που τροφοδοτεί τον οικισμό της Νέας Καβάλας είναι μικρός και μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο τις ανάγκες των 150-200 κατοίκων.

«Ζητάμε από την πολιτεία την άμεση μεταφορά νερού στο σημείο. Επίσης, ο όγκος των απορριμμάτων θα αυξηθεί πάρα πολύ. Ο δήμος δεν προλαβαίνει με τον στόλο που έχει να ανταποκριθεί. Κατ' επέκταση ζητάμε από το κράτος να ενισχύσει την υπηρεσία καθαριότητας με δύο απορριμματοφόρα» υποστήριξε ο κ. Σιωνίδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του πρώην δημάρχου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Παιονίας, Χρήστου Γκουντενούδη, ο οποίος επιβεβαιώνει το έντονο πρόβλημα που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή. «Διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί δεν υπάρχουν υποδομές. Υπάρχουν φόβοι ότι θα υπάρξει πρόβλημα με την ύδρευση και τη δημόσια υγεία. Οι κάτοικοι είναι στα όριά τους με τα επεισόδια και τις κλοπές. Κλείνουν κτηνοτροφικές ομάδες γιατί κλέβουν αρνιά και κοτόπουλα» αναφέρει στη Voria.gr ο πρώην δήμαρχος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι αιτούντες άσυλο θα εγκατασταθούν προσωρινά στη Νέα Καβάλα και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε νέα δομή, της οποίας η κατασκευή ολοκληρώνεται. «Για το διάστημα της παραμονής τους στη Νέα Καβάλα, οι όποιες επιβαρύνσεις στην τοπική κοινωνία σε θέματα καθαριότητας, παροχής υπηρεσιών υγείας και νερού θα αντιμετωπιστούν άμεσα» υπογραμμίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Ήδη, έχουν τοποθετηθεί στο κέντρο φιλοξενίας πρόσθετες σκηνές και χημικές τουαλέτες από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Oι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για 20ήμερη παραμονή των μεταναστών στη Νέα Καβάλα δεν φαίνεται να καθησυχάζουν τις ανησυχίες της δημοτικής αρχής, όχι μόνον γιατί στο πρόσφατο παρελθόν έχουν διαψευσθεί σε ό,τι αφορά την κατάργηση του κέντρου φιλοξενίας, αλλά και διότι υπάρχουν επιφυλάξεις μήπως επαναληφθούν ανάλογες επιχειρήσεις αποσυμφόρησης των νησιών από τους υπεράριθμους μετανάστες με μετακίνησή τους στην ενδοχώρα.

«Εδώ μου είχαν πει ότι θα αδειάσει η Νέα Καβάλα και δεν έγινε ποτέ. Αντιθέτως, την έχουν σαν εναλλακτική. Ουδέν μονιμότερου του προσωρινού» σημείωσε ο κ. Γκουντενούδης.

ΣΥΡΙΖΑ: Το προσφυγικό έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές, όχι με αριθμούς

«Οι υψηλές θερμοκρασίες καθιστούν αδύνατη τη διαβίωση στις σκηνές που έχουν στηθεί, ακόμη και για λίγες ημέρες. Επιπλέον, τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης της δομής της Ν. Καβάλας είναι βέβαιο ότι θα ενταθούν με την προσέλευση περισσότερων των 1000 ατόμων» δήλωσε η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνης Αγαθοπούλου .

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο αναπληρωτής τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός, κατηγορώντας την ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα σαν ένα ζήτημα διμερών σχέσεων και όχι ευρωπαϊκό.

Ο κ. Ψυχογιός επισημαίνει ότι «τα σημεία που ανακοινώθηκαν μετά τη λήξη της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ είναι εξόχως προβληματικά με αποκορύφωμα αυτό της κατάργησης του β΄ βαθμού εξέτασης του ασύλου. Μία τέτοια αλλαγή θα έχει πολύπλευρες και δυσοίωνες προεκτάσεις για τη διαδικασία ασύλου στη χώρα μας, ενώ έρχεται σε ευθεία αντίθεση τόσο με αυτά που ορίζουν τα κοινοτικά κείμενα, που μας δεσμεύουν περί πραγματικής προσφυγής σε β΄ βαθμό, όσο και με την ίδια την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι το προσφυγικό έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές -όχι με αριθμούς- και που λόγω των γεωπολιτικών αιτίων που εσχάτως ανακάλυψαν, απαιτεί ολοκληρωμένο και μακροπρόθεσμο σχέδιο με σεβασμό στα δικαιώματα των ανθρώπων που φτάνουν στη χώρα αλλά και των τοπικών κοινωνιών. Δυστυχώς, οι τελευταίες εξελίξεις μαρτυρούν το ακριβώς αντίθετο: Μια αντίδραση καθυστερημένη και σπασμωδική, φοβική και κοντόφθαλμη που επενδύει στην αποτροπή και τον περιορισμό των δικαιωμάτων» καταλήγει.

Στην περίπλοκη, διεθνή και ευρωπαϊκή  διάσταση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος επικεντρώθηκε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» της Τηλεόρασης της Βουλής.

«Το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό θέμα, δεν αφορά διμερώς την Ελλάδα και την Τουρκία», τόνισε. «Εμείς από την πρώτη στιγμή της νέας διακυβέρνησης, επισημάναμε ότι η Κυβέρνηση σημείωσε καθυστέρηση στο να αντιληφθεί την πραγματικότητα σε σχέση με το προσφυγικό. Σήμερα φεύγουν 1.500 ευάλωτα άτομα από τη Λέσβο προς τις εσωτερικές δομές. Η ΝΔ ως αντιπολίτευση έβαζε ζητήματα ως προς τον χαρακτηρισμό της ευαλωτότητας. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν προγραμματισμένο να φύγουν προς την ενδοχώρα αρχές Ιουλίου και φεύγουν τώρα».

Εξάλλου, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής σημείωσε: «Θα παρατηρήσατε ότι το μεταναστευτικό δεν ήταν στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης των εκλογών και των ευρωεκλογών. Αυτό οφείλεται στο ότι είχαν τακτοποιηθεί μια σειρά ζητήματα που βέβαια επανέρχονται».

Τονίζοντας την κεντρική σημασία των ροών προς τη χώρα και την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, ο πρώην Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι «τη στιγμή της παράδοσης – παραλαβής, στη Μόρια υπήρχαν 5.600 άτομα με 1500 ευάλωτους, επιλέξιμους για μεταφορά στην ενδοχώρα. Αυτήν τη στιγμή η Μόρια έχει ιστορικό ρεκόρ πληθυσμού, σχεδόν 11.000.  Άρα, δεν έφυγε κανένας. Πέρυσι είχα το ίδιο πρόβλημα, με αυξημένες ροές και Μόρια 7.000 άτομα που τα φτάσαμε στους 4.000.  Η ΝΔ είχε πλήρη εικόνα και για 3 χρόνια υποστήριζε ότι είναι έτοιμη να διαχειριστεί το ζήτημα, κάτι που στην πράξη κάθε άλλο παρά αποδείχτηκε. 

Κλείνοντας ο κ. Βίτσας υπογράμμισε: «Εμείς είμαστε ανοικτοί, προσωπικά έφερα στη Βουλή όλα τα οικονομικά στοιχεία και δεν μπορούν να φοβερίσουν κανέναν».

«Πυρά» από ΚΚΕ σε ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

«Η κλιμάκωση του αυταρχισμού απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ απέναντι στους πρόσφυγες, με πιο χαρακτηριστικό δείγμα την απαγόρευση προσφυγής για τους αιτούντες άσυλο, πατάει πάνω στην αντιδραστική πολιτική της ΕΕ. Αυτή την πολιτική, όχι απλά υπηρέτησε, αλλά συνδιαμόρφωσε στην ΕΕ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό κι αποτελούν θράσος οι αναφορές του στα ανθρώπινα δικαιώματα, που ποδοπατήθηκαν στα κολαστήρια τύπου Μόριας» τονίζει σε ανακολίνωση το ΚΚΕ. Και προσθέτει: «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως “ευαγγέλιο” στο προσφυγικό την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και συνολικά την πολιτική της ΕΕ, που έχει προκαλέσει τη σημερινή εκρηκτική κατάσταση για τους πρόσφυγες και τους νησιώτες».

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση