Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα ίδια διαβάζουν, άλλα καταλαβαίνουν από την ΕΛΣΤΑΤ Υπουργείο Οικονομικών και ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 17:27 Τα ίδια διαβάζουν, άλλα καταλαβαίνουν από την ΕΛΣΤΑΤ Υπουργείο Οικονομικών και ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάζουν τα ίδια νούμερα, αυτά που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, αλλά Υπουργείο Οικονομικών και ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες αναγνώσεις.

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019 έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. Τι δείχνουν τα στοιχεία; Ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2019 συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο η αύξηση του ΑΕΠ έφτασε στο 0,8%, ότι ο ετήσιος στόχος για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019 είναι 2,3% κι ότι το πρώτο τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 1,3% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Υπουργείο Οικονομικών και ΣΥΡΙΖΑ όμως βγάζουν διαμετρικά αντίθετα συμπεράσματα, διαβάζοντας αυτά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: το μεν πρώτο ότι χρειάζεται «βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας«, ο δε δεύτερος ότι «έθεσε την οικονομία σε στέρεα και βιώσιμη τροχιά«.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η επίδοση της ελληνικής οικονομίας όσον αφορά το ρυθμό μεγέθυνσης ήταν 1,5% κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Υπήρξε χαμηλότερη και από την αντίστοιχη του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Συνεπώς ο ρυθμός μεγέθυνσης υπήρξε γενικά αναιμικός, σε φθίνουσα πορεία μεταξύ των δύο αντίστοιχων εξαμήνων των τελευταίων δύο ετών, χαμηλότερος των στόχων της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Για τη σημερινή Κυβέρνηση, η βελτίωση του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί στόχο πρώτης εθνικής προτεραιότητας.

Για το λόγο αυτό, σε όλες τις πολιτικές που έχει αρχίσει και εφαρμόζει, δίνει έντονη αναπτυξιακή διάσταση.

Το Υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει συνεχώς το χρέος όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης αλλά και της ιδιωτικής οικονομίας να εναρμονιστούν με την εθνική στρατηγική και να συμβάλλουν με τις δράσεις τους στην επίτευξη του εθνικού στόχου.

Εάν αυτός επιτευχθεί, τότε όλοι οι υπόλοιποι στόχοι καθίστανται ευκολότερα προσεγγίσιμοι».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

«Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ για την οικονομική ανάπτυξη επιβεβαιώνουν τη μεθοδική δουλειά που έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση της Αριστεράς, όχι μόνο έβγαλε τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια, αλλά έθεσε την οικονομία σε στέρεα και βιώσιμη τροχιά, όπως φαίνεται και από τον ρυθμό ανάπτυξης 1,9% για το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση της ΝΔ να πανηγυρίζει με τα επιτεύγματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν προτιμότερο να παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο για την οικονομία της χώρας κι όχι γενικόλογα ευχολόγια περί ανάπτυξης. Η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί συγκεκριμένο σχέδιο και όραμα που θα περιλαμβάνει όλους τους πολίτες και όχι προκλητικές διευκολύνσεις με σκοπό τον πλουτισμό των ισχυρών φίλων του περιβάλλοντος του κ. Μητσοτάκη».

πηγή: newsit.gr