Μενδώνη: Ετοιμάζουμε την επιστολή για τα Γλυπτά σε περίπτωση που χρειαστεί

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 18:41 Μενδώνη: Ετοιμάζουμε την επιστολή για τα Γλυπτά σε περίπτωση που χρειαστεί

Τι είπε η Λίνα Μενδώνη σε σημερινή συνέντευξη τύπου

«Η γενικότερη άποψη όλων όσων έχουν αφιερώσει τη ζωή τους και τον αγώνα τους στο αίτημα της διεκδίκησης των Γλυπτών για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα - μεταξύ των οποίων ο καθηγητής Λουί Γκοντάρ, ο ανττιπρόεδρος βρετανικής επιτροπής, η πρόεδρος διεθνούς ένωσης για επνανένωση γλυπτών που αντιπροσωπεύει 20 χώρες κ.α. - είναι το πόσο σημαντικό είναι το θέμα των Γλυπτών να τίθεται στο παγκόσμιο προσκήνιο να ασκείται πίεση γύρω απ' αυτό. Αυτοί είναι άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους. ΄Οχι άνθρωποι που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν πράγματα και δεν έκαναν τίποτα. Αυτούς τους ανθρώπους ας τους σεβαστούμε. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, θα προετοιμάσουμε με όλο το νομικό επιτελείο του υπουργείου την πρόταση (δανεισμού των Γλυπτών) στην οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός (ώστε να είναι έτοιμη) αν κι εφ' όσον ζητηθεί», απάντησε η Λίνα Μενδώνη σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Πολιτισμού για τα θέματα που απασχόλησαν το ΥΠΠΟΑ από τις 9 Ιουλίου μέχρι σήμερα.

Και συμπλήρωσε: «Θέλω να υπενθυμίσω ότι η τελευταία ουσιαστική ενέργεια που έγινε για το εθνικό θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα ήταν το 2014 η ανάθεση στο δικηγορικό γραφείο Ρόμπερτσον - Πάλμερ- Αλαμουντίν της σχετικής έκθεσης για το νομικό κομμάτι (της διεκδίκησης). Είναι αυτή η μελέτη η οποία δεν παρελήφθη από το ΥΠΠΟΑ αλλά κατατέθηκε στην ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου. ΄Εκτοτε δεν είχε γίνει τίποτα σημαντικό εκτός από κάποιες δηλώσεις ότι δεν διεκδικούμε δικαστικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα κι ότι προκρίνεται η διπλωματική οδός. ΄Ηταν τότε που η Daily telegraph έλεγε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε ότι το ελληνικό κράτος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης των Μαρμάρων...»

Σύμφωνα με την κυρία Μενδώνη: «Παγίως η θέση μας είναι αυτή που έχει διατυπώσει τις τελευταίες ημέρες ο Πρωθυπουργός κι εγώ. Η κυριότητα των Γλυπτών σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζουμε ότι ανήκει στο Βρετανικό Μουσείο διότι θεωρούμε ότι εκπλάπησαν. Και μια παράνομη πράξη σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνδεθεί με αποδοχή κυριότητας»

 Η ίδια ανέφερε ότι η χώρα μας παραμένει στη διπλωματική «γραμμή» για τη διεκδίκηση των Γλυπτών, ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι σε όλες τις χώρες η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα καθορίζονται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Η κυρία Μενδώνη αποκάλυψε ότι αναζήτησε την 250 σελίδων μελέτη που είχε συντάξει το διεθνές δικηγορικό γραφείο στο ΥΠΠΟ αλλά δεν τη βρήκε. Την ανακάλυψε τελικά τη νομική υπηρεσία του ΥΠΕΞ. Το κόστος της ήταν 250.000, χρήματα τα οποία είχε καλύψει, όπως είπε ο αείμνηστος Αλέκος Γουλανδρής κατάπιν συνεννόησης με τον τότε υπουργό Πολιτισμού και νυν πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα. «Αρα δεν μας κόστισε ούτε ένα ευρώ».

Η μελέτη των 250 σελίδων - η ίδια την αναζήτησε σ - το κόστος της οποίας 250.000 την είχε καλύψει ο αείμνηστος Αλέκος Γουλανδρής κατόπιν συνεννόησης με τον Τασούλα - συνεπως δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ.

Σε ερώτηση γιατί την αναζήτησε δεδομένου του ότι ακολουθούμε την διπλωματική οδό, απάντησε: «Αυτά τα θέματα είναι εξαιρετικά συνθετα. Είναι κακό να εξαντλε'ι η Κυβέρνηση όλα της τα 'οπλα; ' Οταν απασχολείσαι σοβαρά μ' ένα θέμα οφείλεις να εξαντλείς όλα τα όπλα, διαφορετικά είσαι αφελής».

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση