ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση: Μην πανηγυρίζετε για τη Λαγκάρντ, θέλει «αίμα» στα εργασιακά

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2019 10:07 ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση: Μην πανηγυρίζετε για τη Λαγκάρντ, θέλει «αίμα» στα εργασιακά

Τη φράση «τρώνε από τα έτοιμα» θα επιχειρήσει να αποκωδικοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το αμέσως επόμενο διάστημα ενόψει της ΔΕΘ, καθώς όπως λένε οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση καθημερινά πλέον εφαρμόζει το δικό τους πρόγραμμα.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «είναι δικό μας ψηφισμένο μέτρο. Εμείς είχαμε ψηφίσει μεγαλύτερη μείωση 30% αντί 20% που έφερε η κυβέρνηση, όμως εμείς φέραμε τη μείωση».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ακόμα ότι το ίδιο ισχύει και για τις συντάξεις χηρείας, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν γύρω στο 50% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε  αποφασίσει αύξηση 70%.

Σε ό,τι αφορά ακόμα στην απόφαση της Αττικής Οδού να μην αυξήσει τα διόδια, τα στελέχη της Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν ότι οι υπεύθυνοι της εταιρείας μέσα στην προεκλογική περίοδο είχαν ανακοινώσει τις αυξήσεις τις οποίες μπλόκαρε ο τότε υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης με δική του απόφαση.

Σε πολιτικό επίπεδο θεωρούν ότι η μεγαλύτερη δικαίωση έρχεται με την πλήρη εφαρμογή από την πλευρά της κυβέρνησης της συμφωνίας των Πρεσπών.

Τα πλεονάσματα και τα εργασιακά

Παράλληλα τα στελέχη της Κουμουνδούρου επιμένουν ότι κακώς η κυβέρνηση πανηγυρίζει με αφορμή τις αναφορές της Κριστίν Λαγκάρντ  για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων καθώς, όπως λένε, αυτό αποτελούσε πάγια θέση του ΔΝΤ, η οποία όμως συνοδευόταν με σκληρές μεταρρυθμίσεις. Προσθέτουν μάλιστα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε τα μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα και αναγκάστηκε να φέρει την μείωση του αφορολόγητου και τις περικοπές των συντάξεων προκειμένου να μη δεχθεί τις σκληρές απόψεις του Ταμείου στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό τα οποία όπως είναι γνωστό οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ χαρακτήριζαν ως «μεταρρυθμίσεις».

Και τα δυο αυτά μέτρα πάντως ανακλήθηκαν στην συνέχεια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού σημειώνουν με νόημα την αναφορά της Κριστίν Λαγκάρντ στο Ευρωκοινοβούλιο ότι είναι «δίκαιο» να αναφέρει κανείς ότι πολλές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν στο πακέτο του προγράμματος δεν έχουν εφαρμοστεί, εκφράζοντας την ελπίδα η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει και να εμβαθύνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Όπως λένε αυτό που δεν κατάφερε να κάνει η Λαγκάρντ με τον ΣΥΡΙΖΑ- να υπάρξει «αίμα» στα εργασιακά – προφανώς σκοπεύει να το κάνει με αυτή την κυβέρνηση.

Οι τοπικές συμβάσεις

Έτσι δεν θεωρούν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, όπως αυτό της Καθημερινής, η κυβέρνηση προωθεί τη δυνατότητα υπογραφής τοπικών συμβάσεων εργασίας, γεγονός που σημαίνει ότι θα παρεκκλίνουν από την εθνική κλαδική σύμβαση εργασίας. Μάλιστα επισημαίνουν ότι παρόμοια αναφορά υπήρχε στο πρώτο αλλά και στο δεύτερο μνημόνιο αλλά τελικά η «μεταρρύθμιση» αυτή ποτέ δεν έγινε πράξη.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η σχετική διάταξη θα συμπεριληφθεί στο μίνι εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, ως σκέλος του αναπτυξιακού σχεδίου νόμου της κυβέρνησης.

Εκεί θα αναφέρεται ότι στο πλαίσιο των εξαιρέσεων από την υποχρεωτική εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης, που εξετάζονται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για ειδικές περιπτώσεις επιχειρήσεων, εκτός από κλαδικό κριτήριο θα προβλέπει και το τοπικό.

Δηλαδή εάν οι εργοδότες μιας περιοχής επικαλεστούν σύνθετα τοπικά προβλήματα ή ιδιαιτερότητες, θα μπορούν να προχωρούν στην υπογραφή τοπικής κλαδικής σύμβασης με όρους διαφορετικούς και μισθούς χαμηλότερους από αυτούς που προβλέπει η συλλογική σύμβαση του κλάδου σε εθνικό επίπεδο.

Η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά Έφη Αχτσιόγλου αναφερόμενη στο θέμα τόνισε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται ότι ετοιμάζει νέα έφοδο στα εργασιακά δικαιώματα, με στόχο να καταργήσει ξανά τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οδηγώντας άμεσα σε μειώσεις μισθών χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Μετά τη διευκόλυνση των απολύσεων και την κατάργηση μέτρων προστασίας για τους εργολαβικούς εργαζόμενους, η ΝΔ εμμένει στην αποδιάρθρωση του πλαισίου εργασιακών δικαιωμάτων, που με κόπο οικοδομήσαμε τα προηγούμενα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ αναβιώνει έτσι εθελοντικά σκληρές μνημονιακές πολιτικές, που η χώρα θα έπρεπε να έχει αφήσει πίσω της.

Από την πλευρά μας θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που επαναφέραμε από το καλοκαίρι του 2018 και εγγυώνται βελτιωμένους μισθούς και δικαιώματα για χιλιάδες εργαζόμενους».

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση