Συνεδρίαση ΚΥΣΟΙΠ για αποπληρωμή του ΔΝΤ και αποκρατικοποιήσεις

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 14:10 Συνεδρίαση ΚΥΣΟΙΠ για αποπληρωμή του ΔΝΤ και αποκρατικοποιήσεις

Με την καταβολή των χρημάτων, το δημόσιο θα κερδίσει περίπου 2,6 ποσοστιαίες μονάδες ή κοντά στα 75 εκατ. ευρώ από τόκους.

Η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων με ιδιαίτερη έμφαση στην πώληση του 30% των μετοχών του Ελευθέριος Βενιζέλος αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση, λίγες ημέρες πριν από το Eurogroup αλλά και την άφιξη των θεσμών για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση θέλει να στείλει μήνυμα επιτάχυνσης των διαδικασιών και σε αυτό το κομμάτι έχοντας ως στόχο να «ανταλλάξει» την αξιοπιστία και την προώθηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με την έμμεση και άμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων άμεσες εξελίξεις αναμένονται όσον αφορά στην πώληση του 30% των μετοχών του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος ενώ δρομολογούνται επίσης οι εξελίξεις για την ΔΕΠΑ και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται το υπουργείο Οικονομικών σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία. Στη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία θα τεθεί επίσημα το αίτημα για την αποπληρωμή του ΔΝΤ ενώ κατά τη συζήτηση με τους θεσμούς θα τεθεί το θέμα της οριστικοποίησης του κρατικού προϋπολογισμού.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει μια περίοδο «καλών ειδήσεων» για την Ελλάδα: την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, την αποπληρωμή του ακριβού χρέους του ΔΝΤ, την ανακοίνωση συμφωνίας με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια, το επιτυχές κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης αλλά και τη σύνταξη του κρατικού προϋπολογισμού του 2020 με τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος αποτυπωμένο αλλά και τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των μέτρων ελάφρυνσης.

H επίσημη κατάθεση του αιτήματος της Ελλάδας για την αποπληρωμή του «ακριβού» τμήματος του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πρόκειται για την καταβολή ποσού ύψους κοντά στα 3 δις. ευρώ το οποίο σήμερα τοκίζεται με επιτόκιο υψηλότερο του 5,2%.

Για την καταβολή των τριών δις. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν πόροι από το «μαξιλάρι ασφαλείας», το οποίο κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο περίπου 1,6% τον χρόνο. Έτσι, με την καταβολή των χρημάτων, το δημόσιο θα κερδίσει περίπου 2,6 ποσοστιαίες μονάδες ή κοντά στα 75 εκατ. ευρώ από τόκους.

Από τη στιγμή που θα γίνει η κατάθεση του αιτήματος αυτή την εβδομάδα, θα χρειαστεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών για να γίνει η καταβολή του ποσού. Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους που παρακολουθούν από τεχνική σκοπιά το συγκεκριμένο θέμα, εκτιμούν ότι η εκκρεμότητα θα έχει κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Η οφειλή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα πέσει μέσα στο 2020 κάτω από τα 5 δις. ευρώ ενώ το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής δεν αναμένεται να αλλάξει.

Δηλαδή, η πλήρης εξόφληση θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 εκτός και αν τεθεί αργότερα θέμα πρόωρης πλήρους αποχώρησης της οφειλής προς το ΔΝΤ (σ.σ κάτι που έχει και πολιτικές πτυχές πέραν των οικονομικών καθώς σχετίζεται με το κατά πόσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θέλουν την παρουσία του ΔΝΤ έστω και με τον μειωμένο συμβουλευτικό ρόλο που έχει σήμερα).

Ο προϋπολογισμός

Τα στοιχεία του 8μηνου αναμένονται μέσα στην εβδομάδα και θα αποτυπώσουν υπέρβαση των φορολογικών εσόδων όπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Εκτέλεση του προϋπολογισμού εντός των στόχων παρά την θέσπιση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 22% θα διευκολύνει την στρατηγική του οικονομικού επιτελείου ενόψει και των διαπραγματεύσεων για την εξασφάλιση του δημοσιονομικού χώρου στον προϋπολογισμό του 2020 που θα επιτρέψει την χρηματοδότηση των ανακοινώσεων στη ΔΕΘ.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, θα είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης,. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο το πώς θα διασφαλιστεί ο στόχος του 3,5% αλλά και το ποιος θα είναι ο πήχης της ανάπτυξης για την επόμενη χρονιά.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση