Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκληρή αντιπαράθεση για Novartis, «Ρασπούτιν» και «ρεβανσισμό»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019 22:56 Σκληρή αντιπαράθεση για Novartis, «Ρασπούτιν» και «ρεβανσισμό»

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την υποθεση Novartis.

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την υποθεση Novartis, μετά την απόφαση να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις πολιτικών προσώπων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σκληρή κριτική και σε ανακοίνωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση για ρεβανσισμό κάνοντας λόγο για μια πρωτοφανή θεσμική εκτροπή, ενώ καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να μην κρυφτεί πίσω από την ανάσυρση των μηνύσεων Σαμαρά- Βενιζέλου».

«Ρεβάνς ζητάει όποιος έχει ηττηθεί. Και αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» απάντησε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Την ίδια στιγμή οι εξελίξεις είναι ραγδαίες καθώς μια νέα εισαγγελική έρευνα με αντικείμενο αυτήν την φορά τις καταγγελίες της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη κατά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή ξεκινά με φόντο και πάλι τους χειρισμούς στην υπόθεση Novartis.

Νωρίτερα την πρόθεσή του να καταθέσει μήνυση εναντίον της Ελένης Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας ανακοίνωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος

ΣΥΡΙΖΑ: Δεύτερο σκάνδαλο αυτό της συγκάλυψης και του ρεβανσισμού

Σε έντονο ύφος αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση της Κουμουνδουρου. «Η πολιτική ελίτ που ευθύνεται για το σκάνδαλο Νοβάρτις ενορχηστρώνει τώρα και δεύτερο σκάνδαλο: Αυτό της συγκάλυψης και του ρεβανσισμού για όσους το ανέδειξαν τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Οι εκπρόσωποι του παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος επιχειρούν μια πρωτοφανή θεσμική παρεκτροπή, έναν χυδαίο πολιτικό αντιπερισπασμό. Θα συνθλιβούν από το βάρος της αθλιότητάς τους. Καλούμε για πολλοστή  φορά τον κ. Μητσοτάκη να μην κρυφτεί πίσω από την ανάσυρση των μηνύσεων Σαμαρά- Βενιζέλου και να κάνει, αν τολμάει, εξεταστική, προανακριτική, να στήσει ειδικά δικαστήρια ή ό,τι άλλο του ταιριάζει για να μάθει όλος ο Ελληνικός λαός ποιό είναι το σκάνδαλο και ποιά η σκευωρία», καταλήγει η ανακοίνωση. 

ΝΔ: Ρεβάνς ζητάει όποιος έχει ηττηθεί και αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

Άμεση ήτυαν η αντίδραση της Νεάς Δημοκρατίας η οποία εξαπέλυσε «πυρά» στον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι «ρεβάνς ζητάει όποιος έχει ηττηθεί. Και αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ». 

Σε ανακοπινωσή της η Πειραιώς προσθέτει: «Εμείς ζητάμε μόνο την αλήθεια. Ας μην την προσβάλουν, λοιπόν, οι οπαδοί του «ή εμείς ή αυτοί». Και όσοι μόλυναν τη δημόσια ζωή με φαινόμενα «Ρασπούτιν» ας μην προκαλούν την μνήμη των Ελλήνων. Είπαμε: Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε!».

Από την Εισαγγελία στο υπ. Δικαιοσύνης και «στο δρόμο» για τη Βουλή

Ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου Ευάγγελος Ζαχαρής που διερευνά την υπόθεση «σκόνταψε» σε πολιτικά πρόσωπα τα οποία κατονομάστηκαν από μάρτυρες για παρεμβάσεις στην διερεύνηση της φαρμακοβιομηχανίας. Κατόπιν αυτού, χωρίς κανένα σχόλιο ο εισαγγελικός λειτουργός διαβίβασε τη δικογραφία στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο με τη σειρά του θα τη διαβιβάσει στην Βουλή, μέσα στις επόμενες μέρες.

Στη συνέχεια, ο Ευάγγελος Ζαχαρής μαζί με τον συνάδελφο του Λάμπρο Σοφουλάκη θα συνεχίσουν την προκαταρκτική έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα, με καταθέσεις μαρτύρων.

Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κληθεί να καταθέσει ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έχει καταθέσει μήνυση στο παρελθόν κατά των εισαγγελέων διαφθοράς για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Και νέα εισαγγελική έρευνα

Την ίδια στιγμή, νέα εισαγγελική έρευνα με αντικείμενο αυτήν την φορά τις καταγγελίες της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη κατά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή ξεκινά με φόντο και πάλι τους χειρισμούς στην υπόθεση Novartis.

H διερεύνηση όσων είχε υποστηρίξει η κ. Τουλουπάκη σε αναφορά που είχε υποβάλει στους ανωτέρους της στον Άρειο Πάγο στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, για τον άλλοτε επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς αρεοπαγίτη εισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή ξεκινά τις επόμενες ημέρες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, παράλληλα με αυτήν που ήδη διενεργείται στον Άρειο Πάγο με αντικείμενο όσα καταγγέλλει ο κ. Αγγελής.

Η κ. Τουλουπάκη κλήθηκε ήδη να καταθέσει την ερχόμενη Τρίτη στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπύρο Παππά που έχει αναλάβει με εντολή του Αρείου Πάγου την έρευνα των ισχυρισμών που προέβαλε η εισαγγελική λειτουργός δια της αναφοράς της μετά τις καταγγελίες του κ. Αγγελή.

Στην αναφορά που πλέον θα ερευνηθεί από τον κ. Παππά, η εισαγγελέας Διαφθοράς δίνει την δική της εκδοχή για όσα συνέβαιναν κατά την διάρκεια της έρευνας για την φαρμακοβιομηχανία στο διάστημα που εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς ήταν ο κ. Αγγελής.

Η κ. Τουλουπάκη φέρεται με την επίμαχη αναφορά της να καταγγέλλει τον κ. Αγγελή ότι με ενέργειες του επιχειρούσε να "μπλοκάρει" την έρευνα ενώ κάνει μνεία και στο ταξίδι στην Βιέννη στα τέλη του 2018 το οποίο φαίνεται να αποτέλεσε την θρυαλλίδα για τη διάρρηξη των σχέσεων της με τον μέχρι τότε εποπτεύοντα της. Η κ. Τουλουπάκη φέρεται να επισημαίνει πως στο επίμαχο ταξίδι στην αυστριακή πρωτεύουσα, όπου είχαν μεταβεί η ίδια, εισαγγελείς Διαφθοράς και ο κ. Αγγελής, ο τελευταίος δεν θέλησε να πάρει συγκεκριμένα στοιχεία ελληνικού ενδιαφέροντος από Αμερικανούς ομολόγους τους, προτρέποντας τους να τα παραδώσουν μέσω της Eurojust. Υποστηρίζει επίσης η εισαγγελέας, ότι ο κ. Αγγελής πήρε παρανόμως δύο φορές ηλεκτρονικά αρχεία τόσο για τη Novartis, όσο και για άλλες υπό διερεύνηση υποθέσεις, αλλά και τα πρωτότυπα απόρρητα έγγραφα που είχαν αποστείλει στους εισαγγελείς οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους και επίσης ότι άλλαζε τις παραγγελίες που έδινε η ίδια στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης.

Βολές Λοβέρδου σε Τσίπρα - Πρόθεση για μήνυση σε Τουλουπάκη

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στον ΣΚΑΙ ισχυρίστηκε πως ο Αλέξης Τσίπρας ήξερε το περιεχόμενο των φακέλων και συνεπώς σε πολιτικό επίπεδο έχει ανάμειξη. «Η Novartis είχε στοιχειά από τις κυβερνήσεις», είπε κατηγορηματικά ενώ  ανακοίνωσε πως θα ζητήσει άρση ασυλίας και δεν έχει σκοπό να ζητήσει κανένα  προνόμιο βουλευτικό ή πολιτικό.

Αναφορικα με την εισαγγελέα διαφθοράς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι η κυρία Τουλουπάκη παραβίασε κατάφωρα και με δόλο το άρθρο 239 του ποινικού κώδικα, κάτι που συνιστά κακούργημα ενώ έκανε γνωστή την πρόθεσή του να καταθέσει μήνυση εναντίον της Ελένης Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας 

Σημείωσε, επίσης, πως η εισαγγελέας Διαφθοράς αρχειοθέτησε την κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος εναντίον του κ Λοβέρδου, κάτι που όπως τόνισε πρόκειται για "φωτογραφία τιμής" για τον ίδιο. Αναρωτήθηκε μάλιστα γιατί εστάλη ο φάκελος στη βουλή, εφόσον έχει αρθεί η ασυλία του για την υπόθεση. 

Για τα πολιτικά πρόσωπα, επεσήμανε ότι οι κινήσεις πρέπει να γίνονται με φειδώ και τάχθηκε υπέρ της κλήσης στην προανακριτική του πολιτικού προσώπου που έχει περιγράφει από δύο εισαγγελείς για παρεμβάσεις, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, είναι το ίδιο πρόσωπο που είχε μιλήσει έξω από το Μαξίμου κάνοντας λόγο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι είχε ρίξει ματιές στη δικογραφία, χωρίς να έχει τέτοια αρμοδιότητα.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ