Οι 2 «διαβολοβδομάδες» του Σεπτεμβρίου για τους φορολογούμενους

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 11:05 Οι 2 «διαβολοβδομάδες» του Σεπτεμβρίου για τους φορολογούμενους

H εκτέλεση του προϋπολογισμού και η παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, προϋποθέτει ότι οι φορολογούμενοι θα ανταπεξέλθουν τις επόμενες δύο δύσκολες εβδομάδες.

H εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και η επίτευξη του στόχου για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μέσα στο 2019, προϋποθέτει ότι οι φορολογούμενοι θα ανταπεξέλθουν στις επόμενες δύο «διαβολοεβδομάδες».

Είναι η πρώτη φορά μέσα στο τρέχον έτος που οι φορολογούμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τρεις ή και τέσσερις διαφορετικές υποχρεώσεις για τις οποίες απαιτείται πολύ μεγάλη ρευστότητα. Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου επισημαίνει ότι μέχρι τώρα, τα στοιχεία από τα έσοδα του Σεπτεμβρίου είναι ικανοποιητικά. Ωστόσο, τα δύσκολα του μήνα είναι μπροστά καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ, η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, η δόση για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων της εφορίας αλλά και η δόση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η εκπλήρωση όλων αυτών των υποχρεώσεων απαιτεί ρευστότητα άνω των 2 δις. ευρώ και μένει να φανεί ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Μπορεί ο ΕΝΦΙΑ να μειώθηκε αλλά και πάλι, το ποσό που βεβαιώθηκε ως πρώτη δόση, ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ανέρχεται στο 1 δις. ευρώ ενώ επιπλέον 500 εκατ. ευρώ απαιτούνται για την δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Για τις ρυθμίσεις, το ποσό είναι αδιευκρίνιστο καθώς εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον ίδιο τον φορολογούμενο. Αυτός θα κρίνει αν θα πληρώσει ένα ποσό προκαταβολής για να γλιτώσει από προσαυξήσεις, αυτός θα κρίνει και το ποιος είναι ο κατάλληλος αριθμός δόσεων προκειμένου να αποπληρωθεί το χρέος (όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των δόσεων τόσο μικρότερο είναι το κούρεμα των προσαυξήσεων αλλά η τελική απόφαση ανήκει στον φορολογούμενο).

Συνολικά, τα έσοδα από φόρους μέσα στον Σεπτέμβριο θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 5 δις. ευρώ. Βέβαια, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη ένα «μαξιλάρι» 468 εκατ. ευρώ από την εκτέλεση του πρώτου 8μηνου αλλά η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει αυτό το ποσό προκειμένου να έχει τις μεγαλύτερες δυνατές πιθανότητες για την παραγωγή του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5%. Αν και ο Σεπτέμβριος κυλήσει εντός στόχων, τότε το οικονομικό επιτελείο θα γράψει με ιδιαίτερη σιγουριά το +3,5% στον προϋπολογισμό του 2020 (ως αποτέλεσμα για το 2019) ενώ θα διαπραγματευτεί και με τους δανειστές το ενδεχόμενο να μοιράσει ένα έκτακτο μέρισμα μέχρι το τέλος του χρόνου. Ήδη, υπάρχει η ιδέα για ένα επίδομα θέρμανσης έκτακτου χαρακτήρα ειδικά αν χειροτερέψουν οι συνθήκες στην διεθνή αγορά πετρελαίου. 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση