Γαβρόγλου για απόφαση ΣτΕ: «Πίσω ολοταχώς, πολύ όμως πίσω»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019 19:24 Γαβρόγλου για απόφαση ΣτΕ: «Πίσω ολοταχώς, πολύ όμως πίσω»

Ο Κωστας Βαρόγλου σημειώνει ότι η απόφαση καταργεί ολόκληρη την επιστημονική, παιδαγωγική και θεολογική εξέλιξη του μαθήματος μετά το 1974.

«Πίσω ολοταχώς –πολύ, όμως, πίσω» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρώην Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των θρησκευτικών.

Ο Κωστας Γαβρόγλου σημειώνει ότι «η σημερινή απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών είναι αναμφισβήτητα μια ιστορική απόφαση. Καταργεί ολόκληρη την επιστημονική, παιδαγωγική και θεολογική εξέλιξη του μαθήματος μετά το 1974. Καταργεί τη συνειδητή προσπάθεια χιλιάδων Θεολόγων να κατακτήσουν στη συνείδηση των συναδέλφων τους αλλά και των μαθητών όπως και στην καθημερινή παιδαγωγική πράξη την πραγματική επιστημονική και παιδαγωγική ισοτιμία του μαθήματος των Θρησκευτικών με τα άλλα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος. Ακυρώνει τις προσπάθειες συνεννόησης με την Εκκλησία, όπου τα νέα προγράμματα σπουδών είχαν και την αποδοχή της Ιεραρχίας».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό η απόφαση του ΣτΕ «Υπονομεύει την καθιέρωση μιας κουλτούρας διαλόγου ανάμεσα σε επιστημονικούς και θρησκευτικούς φορείς, με γνώμονα πάντοτε ότι την τελική ευθύνη των μαθημάτων την έχει η Πολιτεία. Το μάθημα των Θρησκευτικών, σύμφωνα με την σημερινή απόφαση του ΣτΕ, δεν είναι πλέον μάθημα αλλά κατήχηση. Δεν είναι γνώση αλλά εξέταση για την πίστη των μαθητών και των γονιών τους. Ένα μάθημα που θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι χρήσιμο και απολύτως απαραίτητο, μετατρέπεται πια επίσημα σε άκρως επικίνδυνο αναχρονισμό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση