Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι 3 στόχοι της "επιχείρησης USA" και οι κρίσιμες συναντήσεις

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019 21:27 Οι 3 στόχοι της "επιχείρησης USA" και οι κρίσιμες συναντήσεις

Ένα από τα σημαντικότερα ταξίδια από την στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η 74η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα όπως τα εθνικά θέματα και οι επενδύσεις.

Με τις μεταναστευτικές ροές να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο «πνίγοντας» τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας και τον Ντόναλντ Τράμπ να απειλεί πως θα στείλει πίσω στην Ευρώπη χιλιάδες Τζιχαντιστές, οι επαφές του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο και τον Ταγίπ Ερντογάν αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Οι στόχοι του Μαξίμου 

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει την Κυριακή στη Νέα Υόρκη με τριπλό στόχο να αναδείξει τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα από το μεταναστευτικό, να προσελκύσει επενδύσεις τονίζοντας το μεταρρυθμιστικό σχέδιο και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται στην Ελλάδα αλλά και να εκφράσει τη θέση του σε ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα όπως την κλιματική αλλαγή.

Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι πολύ καλά προετοιμασμένος για τις σημαντικές επαφές που θα έχει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Άλλωστε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι για το μεταναστευτικό με την συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας και Ναυτιλίας εκτός από τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, είχε στόχο την πλήρη ενημέρωση του πρωθυπουργού με συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στο  Βόρειο Αιγαίο και τις προσπάθειες που έχουν γίνει σε όλα τα επίπεδα.  

Οι συναντήσεις με Τράμπ και Ερντογάν 

Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στις δύο συναντήσεις που θα έχει την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου με τον Ντόναλντ Τράμπ και την επόμενη μέρα με τον Ταγίπ Ερντογάν. Με τον Αμερικανό Πρόεδρο αναμένεται να αναδείξει τον στρατηγικό ρόλο που έχει η χώρα μας ως δύναμη σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί και τις ψυχρές σχέσεις που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Το μεταναστευτικό, τα ενεργειακά, οι επενδύσεις και τα εξοπλιστικά αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης. Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι το γεγονός πως το ραντεβού οριστικοποιήθηκε μόλις πριν από μία εβδομάδα καθώς ο Ντόναλντ Τράμπ δεν συνηθίζει να κάνει πολλές συναντήσεις κατά την παρουσία του στον ΟΗΕ.  

Σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο. Παρά τις συνεχείς προκλήσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός πιστεύει πως λύσεις βρίσκονται μόνο μέσα από τον διάλογο. Τόσο στο προσφυγικό όσο και για την Κυπριακή ΑΟΖ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει πως πρόκειται ουσιαστικά για ευρωπαϊκό και όχι ελληνοτουρκικό ζήτημα. Η Άγκυρά έχει υπογράψει συμφωνία με την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό την οποία θα πρέπει να την σεβαστεί, όπως και επίσης και ότι η Κύπρος είναι ευρωπαϊκή χώρα και θα πρέπει η Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες διεθνούς δικαίου. 

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο πρώτος που συγχαρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη αμέσως μετά την εκλογική νίκη του Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Νίκο Αναστασιάδη τον οποίο και θα δει μετά την συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο αναμένεται να θέσει το ζήτημα του τουρκικών παραβιάσεων στην συνάντηση που θα έχει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. 

Η πρώτη με Ζάεφ 

Την ημέρα που θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τράμπ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δει για πρώτη φορά και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Πρόκειται για ένα ραντεβού με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της έντονης αντίδρασης που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών. Η γειτονική χώρα θέλει να πάρει το εισιτήριο προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο του Βέτο στην περίπτωση που η Βόρεια Μακεδονία δεν τηρήσει πιστά τους όρους στην Συμφωνία των Πρεσπών. Σημαντική επίσης θα είναι και η συνάντηση που θα έχει την Δευτέρα με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα. 

Επαφές με την ομογένεια 

Κατά την επίσκεψη του στην Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε εκδήλωση της ελληνικής ομογένειας στην Αστόρια και θα αναφερθεί μεταξύ άλλων στο νόμο για την ψήφο των ομογενών που θα φέρει το επόμενο διάστημα στη βουλή, ενώ θα συναντηθεί και με τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. 

πηγή: thetoc.gr