Μητσοτάκης – Ερντογάν: Το παρασκήνιο και η αποτίμηση της συνάντησης

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019 08:38 Μητσοτάκης – Ερντογάν: Το παρασκήνιο και η αποτίμηση της συνάντησης

Πίσω από τις… κλειστές πόρτες στη συνάντηση που είχαν Μητσοτάκης – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Κέρδος οι χαμηλοί τόνοι, παραμένουν όμως «αγκάθια» για Αιγαίο - Κύπρο Προσδοκίες στην Τουρκία έχει δημιουργήσει η εκλογή Μητσοτάκη είπε ο Τούρκος πρόεδρος στον Έλληνα πρωθυπουργό. Κλειστά τα χαρτιά του «σουλτάνου», ζήτησε παρέμβαση Μητσοτάκη στην Ε.Ε. για να πάρει η Άγκυρα περισσότερα χρήματα για το προσφυγικό! Κυβέρνηση: Άνοιξαν δίαυλοι επικοινωνίας, δεν λύθηκαν τα προβλήματα.

Αν το ζητούμενο της πρώτης συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν ήταν να πέσουν οι τόνοι, τότε η συνάντηση εκ του αποτελέσματος κρίνεται επιτυχημένη. Η διάθεση που έδειξαν οι δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση, με θετικά σημεία για την ελληνική πλευρά τη συμφωνία για συνεργασία στο προσφυγικό, την επανενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και τις υποσχέσεις του Τούρκου προέδρου για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Όμως, μια σειρά από «αγκάθια» στις σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν. Τούτο φαίνεται, άλλωστε, από το γεγονός ότι δεν προέκυψε κάποιο ακριβές συμπέρασμα για τις θέσεις του κ. Ερντογάν όσον αφορά στο Αιγαίο, την Κύπρο και τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, αλλά και το ζήτημα που βάζει η Άγκυρα για τη μειονότητα της Θράκης, εμπλουτίζοντάς το μάλιστα και με θέματα που αφορούν τους μουσουλμάνους υπηκόους και σε άλλες περιοχές (π.χ. ΑθήναΘεσσαλονίκη).

Από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζεται, άλλωστε, πως η συνάντηση επιβεβαίωσε ότι άνοιξε μεν ένας δίαυλος επικοινωνίας, αλλά δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών. Όπως αποκάλυψε δε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Bloomberg, έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο το ζήτημα της αύξησης των προσφυγικών ροών το τελευταίο διάστημα, ζητώντας ουσιαστικά από την πλευρά του να κάνει η Άγκυρα παραπάνω πράγματα για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την πλευρά της, η Ελλάδα θα μπορέσει σ’ αυτή την περίπτωση ν’ ανταποκριθεί στο τουρκικό αίτημα για πίεση προς τις Βρυξέλλες προς την κατεύθυνση της αύξησης των κονδυλίων που θα κατευθυνθούν προς την Άγκυρα, όπως φέρεται να ειπώθηκε στη συνάντηση των δύο ηγετών.

 Μητσοτάκης

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι τώρα αυτοί που θα αναλάβουν την προετοιμασία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, ενώ Μητσοτάκης – Ερντογάν συμφώνησαν να υπάρξει στενότερη συνεργασία των δύο χωρών και στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.

«Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση με τον πρόεδρο Ερντογάν για όλα τα μεγάλα θέματα, από το μεταναστευτικό μέχρι το Κυπριακό και τα διμερή ζητήματα. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών μας και της σταθερότητας στην περιοχή», ανέφερε μεταξύ άλλων στο Twitter ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέλος, ο κ. Ερντογάν είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι η εκλογή του έχει δημιουργήσει προσδοκίες στην Τουρκία.

Μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός παραβρέθηκε σε γεύμα με Αμερικανούς επιχειρηματίες, το οποίο διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, Ουίλμπουρ Ρος. Η προσέλκυση επενδύσεων, άλλωστε, και η οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, μέσα από την τήρηση των στόχων, αλλά και την εφαρμογή του σχεδίου για χαμηλότερα πλεονάσματα, μεταρρυθμίσεις και σειρά αποκρατικοποιήσεων είναι οι άξονες του οικονομικού προγράμματος που περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης τόσο στους υποψήφιους επενδυτές όσο και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.

Σήμερα, εξάλλου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, αλλά και παράγοντες της ομογένειας, με τους οποίους είχε την πρώτη επαφή αργά χθες το βράδυ στην Αστόρια.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση