Τσίπρας: Να μην διαψεύσουμε τις ελπίδες του 32% του λαού που μας εμπιστεύθηκε ξανά

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019 19:35 Τσίπρας: Να μην διαψεύσουμε τις ελπίδες του 32% του λαού που μας εμπιστεύθηκε ξανά

Υψηλοί τόνοι του Αλέξη Τσίπρα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη - Εγκάλεσε την κυβέρνηση για προσφυγικό και ΔΕΗ - Ο οδικός χάρτης για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ - Πρότεινε διεθνές συνέδριο για να αποτιμήσει την κυβερνητική εμπειρία της «Πρώτης Φοράς» Αριστερά

Την ιστορική, όπως είπε, ευθύνη «να εκπροσωπήσουμε τις προσδοκίες και να μη διαψεύσουμε τις ελπίδες του 32% του ελληνικού λαού που μας εμπιστεύτηκε ξανά», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του, ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η ΚΕ «είναι αφιερωμένη στην έγκριση του οδικού χάρτη και των αναγκαίων βημάτων για τη μεγάλη καμπάνια διεύρυνσης και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό δημοκρατικό, συμμετοχικό κόμμα της Αριστεράς», παράλληλα, όμως, άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μιλώντας για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι, ενώ ένας από τους βασικούς στόχος ήταν η συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, «όσο τον είδαμε εμείς τον Ντόναλντ Τραμπ άλλο τόσο τον είδε και ο κ. Μητσοτάκης», όπως είπε.

«Εντάξει, δεν λέω, περίμενε υπομονετικά πάνω από καμιά ώρα στη σειρά μαζί δεκάδες άλλους στη δεξίωση του προεδρικού ζεύγους το επόμενο βράδυ, προκειμένου να έχει την ευκαιρία για 20'' να βγάλει μια φωτογραφία μαζί του, μετά συζύγων. Τον είδε, αλλά συνάντηση δεν έκανε», είπε και πρόσθεσε: «Φανταστείτε να είχε συμβεί αυτό σε μένα ποιοι θα ήταν οι τίτλοι των γνωστών έγκυρων εφημερίδων και ποια τα σχόλια στα δελτία των ειδήσεων».

Αναφορικά με τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι, «για πρώτη φορά στα χρονικά, Έλληνας πρωθυπουργός, σε συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, δεν θέτει ζήτημα άμεσου τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο».

«Και το χειρότερο» συνέχισε, «τη στιγμή που τα τουρκικά γεωτρύπανα επιχειρούν στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν θέτει θέμα άμεσου τερματισμού των παράνομων ενεργειών».

«Σας καλώ να αναρωτηθείτε τι ακριβώς θα γινόταν αν συναντούσα τον Ερντογάν σε μια στιγμή που κορυφώνει ρητορικές απειλές, αλλά και έμπρακτες παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας και συζητάγαμε μόνο για Θράκη και Χάλκη», είπε, προσθέτοντας ότι «οι διαπρύσιοι υπερασπιστές των εθνικών μας συμφερόντων εξαντλήθηκαν να παριστάνουν τους Μακεδονομάχους την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και τώρα που έβγαλαν τη ΝΔ στην κυβέρνηση, γιατί αυτός ήταν ο στόχος, κατέβηκαν από τον Βουκεφάλα και βγάλανε τις περικεφαλαίες».

«Τα έχουν κάνει θάλασσα στο προσφυγικό»

Έντονη ήταν η κριτική του κ. Τσίπρα και στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό. «Ξαφνικά ανακάλυψαν πως οι λόγοι είναι γεωπολιτικοί και το πρόβλημα σύνθετο», τόνισε, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι «τα έχουν κάνει θάλασσα» και πως αντί να διορθώσουν τα λάθη τους και να εξηγήσουν στις τοπικές κοινωνίες ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο και χρειάζεται δουλειά, επιχειρούν στα Εξάρχεια «για να πάρουν τα φώτα της δημοσιότητας από τη Μόρια και από τη Νέα Καβάλα».

Επίσης, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι οι ενέργειες εκκένωσης κτηρίων, αποκλεισμού από τα σχολεία και από την πρόσβαση στην υγεία είναι «αχρείαστες, απάνθρωπες και επικίνδυνες». Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχάρη τα νοσοκομεία Καβάλας και Μυτιλήνης που εμβολίασαν και περιέθαλψαν παιδιά «χωρίς να λογαριάσουν αν έχουν ΑΜΚΑ ή όχι», καθώς και το σύλλογο γονέων απ' το πρώην 5ο Λύκειο Αθηνών.

«Πρωτοφανής προσπάθεια απαξίωσης της ΔΕΗ»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη ΔΕΗ, εγκαλώντας την κυβέρνηση για «πρωτοφανή προσπάθεια απαξίωσης και υπονόμευσής της», και «συνειδητή εξαπάτηση» με στόχο «να αυξήσουν τα τιμολόγια μετακυλίοντας τα βάρη στους καταναλωτές και να πουλήσουν με την ησυχία τους σε ιδιώτες ό,τι έχει τη μεγαλύτερη αξία».

Στον ίδιο τόνο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την «πρόθεση της να προχωρήσει σε πλήρη απόσυρση του δημόσιου από τα ΕΛΠΕ», λέγοντας ότι «πρόκειται για μια απόφαση φτηνής εκποίησης μιας επιχείρησης με ιδιαίτερο βάρος για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».

Καμπάνια εγγραφής νέων μελών

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να ξεκινήσει άμεσα μια μεγάλη καμπάνια, τρίμηνης-τετράμηνης διάρκειας, εγγραφής νέων μελών, τόσο δια ζώσης όσο και μέσω του διαδικτύου. Καμπάνια στη βάση μιας κοινής διακήρυξης- Προσκλητηρίου ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «ώστε στο 3ο συνέδριο μας να έχουμε ένα κόμμα, μαζικό, ανοιχτό, συμμετοχικό». Με ανοιχτές πολιτικές εκδηλώσεις από τον Οκτώρβιο σε όλη την Ελλάδα και με παρουσία του ίδιου, μια «πλατιά εξόρμηση, μια πορεία στον λαό». Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και χρήση ψηφιακής πλατφόρμας, στο πλαίσιο μιας καμπάνιας εγγραφής νέων μελών που θα μπορεί να είναι έτοιμη περί τα μέσα του Οκτώβρη.

Πρότεινε διεθνές συνέδριο για να αποτιμήσει την κυβερνητική εμπειρία της «Πρώτης Φοράς»

Σε αυτή τη κατεύθυνση πρότεινε άμεσα να συγκροτηθεί μια Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, ένα «πλατύ σώμα» με τη συμμετοχή των μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στελεχών από την Προοδευτική Συμμαχία και τον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο. Αυτή η ΚΟΕΑ, είπε, θα έχει την ευθύνη για όλη τη πορεία της ανασυγκρότησης από εδώ και στο εξής μέχρι το συνέδριο. Για την έγκριση των πολιτικών κειμένων, των διαδικασιών, της οργανωτικής δουλειάς. Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε να συμφωνηθεί αντίστοιχα αυτή η Επιτροπή να φροντίσει, ώστε ένα διευρυμένο οργανωτικό γραφείο να παίξει σημαντικό ρόλο σ΄ αυτή την πορεία, αλλά και να εγκριθεί μια Επιτροπή Προγράμματος (σ.σ. δεν θα πρόκειται για την Επιτροπή Θέσεων που θα έρθει αργότερα). Η Επιτροπή Προγράμματος θα επιφορτιστεί με την ευθύνη να ετοιμάσει το Πρόγραμμα της Προοδευτικής διακυβέρνησης, σημείωσε, προτείνοντας ως συντονιστή τον Γ. Σταθάκη.

Πρότεινε επίσης την οργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου «που θα αποτιμήσει την κυβερνητική εμπειρία της Πρώτης Φοράς», «ώστε η εμπειρία να μεταφραστεί σε γνώση».

πηγή: protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση