Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Μόρια, νεκρή μία γυναίκα με το παιδί της

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019 09:27 Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Μόρια, νεκρή μία γυναίκα με το παιδί της

Εκατοντάδες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ.

Η σορός μιας απανθρακωμένης γυναίκας που μεταφέρθηκε στις 7 το απόγευμα της Κυριακής από ιδιώτη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, και η σορός ενός απανθρακωμένου παιδιού που έβγαλαν μέσα σε μια κουβέρτα πρόσφυγες και μετανάστες από το τμήμα του καταυλισμού που κάηκε στην κάτω πύλη του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των όσων συμβαίνουν στον καταυλισμό της Μόριας.

Για άγνωστους λόγους, γύρω στις 5 το απόγευμα της Κυριακής ξέσπασαν δυο φωτιές. Μια σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, περί τα 400 μέτρα από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ και μια στη «ζώνη 4», όπου σε διώροφους οικίσκους διαμένουν κυρίως Αφρικανοί.

Κι ενώ η φωτιά στα ελαιοκτήματα σβήστηκε πολύ γρήγορα, η φωτιά στους οικίσκους του ΚΥΤ επεκτάθηκε και κατέκαψε μεγάλο τμήμα του όλου χώρου. Το σβήσιμο της δε έγινε μετ' εμποδίων. Μάλιστα, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μέτωπο δεχόμενοι επίθεση από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι και κατέστρεψαν τουλάχιστον δυο πυροσβεστικά οχήματα.

Εκατοντάδες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ. Μάλιστα, κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια. Στη συνέχεια δε επιτέθηκαν στο Κέντρο Κράτησης με στόχο να απελευθερώσουν τους κρατουμένους εκεί παραβατικούς κρατουμένους, αλλά αντιμετωπίσθηκαν από τους αστυνομικούς που βρισκόταν μέσα στο Κέντρο Κράτησης κάνοντας από μέσα χρήση νερού.

Βίντεο ντοκουμέντρο από τον ΣΚΑΙ:

Το υπουργείο Υγείας για την πυρκαγιά και τα επεισόδια στη Μόρια

Ανακοίνωση για την πυρκαγιά και τα επεισόδια που ακολούθησαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας Λέσβου εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με αυτήν, από το ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης συνολικά εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων ένα βρέφος.

«Η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπαιδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο εντός των προσεχών ημερών. Επίσης, μεταφέρθηκε με επιβατικό αυτοκίνητο απανθρακωμένο πτώμα γυναίκας, το οποίο βρίσκεται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου.

Το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το ΕΚΑΒ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι διοικούντες του ΚΥΤ εγκατέλειψαν το χώρο διοίκησης μαζί με τους εργαζομένους σε αυτό, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν συντεταγμένα κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Περί τις 7.30 το βράδυ κι ενώ στο εσωτερικό του ΚΥΤ μαίνονταν οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων προσφύγων και μεταναστών διαφορετικής εθνικής ή θρησκευτικής καταγωγής άρχισε η αποχώρηση από τον εσωτερικό καταυλισμό του ΚΥΤ εκατοντάδων οικογενειών που αρχικά κινούνται προς τα γύρω κτήματα προκειμένου να περάσουν στοιχειωδώς με ασφάλεια τη νύχτα. Από τις συγκρούσεις υπάρχουν και πέντε τουλάχιστον τραυματίες που μεταφέρονται στο Νοσοκομείο.

Επίκειται συνέντευξη τύπου

Ήρεμη είναι σήμερα το πρωί η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας. Ήδη έχει ξεκινήσει η διανομή φαγητού, ενώ έχει αποκλεισθεί το καμένο από χθες τμήμα του καταυλισμού, αλλά και τα κατεστραμμένα κοντέινερ όπως αυτά, της Διοίκησης του ΚΥΤ.

Στις 9:30 π.μ. έχει προγραμμματιστεί συνέντευξη τύπου στην αίθουσα συσκέψεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του αρχηγού της Αστυνομίας και του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Και οι τρεις μετέβησαν αργά χθες το βράδυ, στη Μυτιλήνη προκειμένου να συντονίσουν την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στη Μόρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, τα επεισόδια ξέσπασαν μετά από δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, μία έξω και μία μέσα στο κέντρο. Συγκεκριμένα, η πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε υπαίθριο χώρο, περίπου 400 μέτρα μακριά από το Κέντρο και έγινε αφορμή να δημιουργηθεί ένταση. Είκοσι λεπτά αργότερα, εκδηλώθηκε η δεύτερη πυρκαγιά σε οικίσκο μέσα στο κέντρο, ο οποίος καταστράφηκε ενώ οι φλόγες επεκτάθηκαν και σε άλλους παρακείμενους οικίσκους.

Στο σημείο έφτασαν πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στις 10:30 συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

Στις 10:30 συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριακου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται η ένταξη του αντικαπνιστικού νόμου σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και η σύσταση δυο διϋπουργικών επιτροπών, μια για τις Στρατηγικές Επενδύσεις και μία για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Επίσης, θα συζητηθεί το προσφυγικό/μεταναστευτικό και η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

Τσίπρας: «Ανεξάρτητα καταγωγής, χρώματος και θρησκείας όλοι είναι άνθρωποι»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή στο φεστιβάλ της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σπούτνικ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα λίγο νωρίτερα στο ΚΥΤ Μόριας.

Αναφερόμενος στους δύο νεκρούς από τη φωτιά  στον καταυλισμόύ της Μόριας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:

«Ανεξάρτητα της καταγωγή τους, το χρώμα και τη θρησκεία τους, όλοι είναι άνθρωποι και πάνω από όλα υπερασπιζόμαστε την ανθρώπινη ζωή, τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Δήλωση Φώφης Γεννηματά για τη Μόρια

«Η σκέψη μας είναι στη Μόρια. Να τελειώσει αυτή η δύσκολη νύχτα. Δυστυχώς χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Καθυστέρησαν αδικαιολόγητα. Οι υπεύθυνοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

ΚΚΕ: Τα επεισόδια στη Μόρια είναι «μια ακόμη τραγική συνέπεια της βαρβαρότητας που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες»

«Τα σημερινά επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, που είχαν ως αποτέλεσμα το θλιβερό γεγονός του θανάτου μιας γυναίκας και ενός μωρού, είναι μια ακόμη τραγική συνέπεια της βαρβαρότητας που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες σε αυτά τα σύγχρονα κολαστήρια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Επισημαίνει πως «αποδεικνύουν περίτρανα ότι μια και μόνο είναι η λύση. Να σταματήσει ο διπλός εγκλωβισμός για πρόσφυγες και μετανάστες και να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά και σε όλη την Ελλάδα. Να μεταφερθούν σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους».

Καταληκτικά σημειώνει ότι είναι «τεράστιες οι ευθύνες και της κυβέρνησης της Ν.Δ. αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν την απάνθρωπη και επικίνδυνη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά και στη χώρα».

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση