Η Τουρκία πέρασε την «κόκκινη γραμμή», στέλνει το Γιαβούζ στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 13:08 Η Τουρκία πέρασε την «κόκκινη γραμμή», στέλνει το Γιαβούζ στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην τελική φάση του «Παρμενίων»

Στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ στέλνει η Τουρκία το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβουζ ρίχνοντας κι άλλο λάδι στην ένταση που ήδη υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την NAVTEX 1109/19 που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας χωρίς να έχει σχετική δικαιοδοσία, το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας συνοδευόμενο από τα σκάφη ERTUĞRUL, OSMAN και ORHAN θα βρεθεί εντός της περιοχής αυτής για το χρονικό διάστημα 6 Οκτωβρίου με 10 Ιανουαρίου 2020.

Να επισημανθεί πως στο συγκεκριμένο οικόπεδο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει συμβόλαια με τους ενεργειακούς κολοσσούς της Γαλλικής TOTAL και της Ιταλικής ENI, χωρίς ακόμα να έχουν αρχίσει κάποιες εργασίες.

Να θυμίσουμε πως η Άγκυρα αντέδρασε στην υπογραφή συμβάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με της εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL για το τεμάχιο 7 της ΑΟΖ της.

Η Τουρκία δια του Ακσόι, του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργού Εξωτερικών ανέφερε ότι «ως γνωστόν, ότι μέρος του τεμαχίου 7 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα η οποία έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη», ενώ επαναλαμβάνεται ο γνωστός ισχυρισμός ότι η Κύπρος έχει οριοθετήσει ΑΟΖ, αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι. Θεωρεί δε ότι κάνοντας αυτό, παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, «η ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα».

Η ίδια ανακοίνωση περιείχε προειδοποιήσεις προς τις ενδιαφερόμενες εταιρείες στη περιοχή «να μην κάνουν οποιεσδήποτε εργασίες έρευνας υδρογονανθράκων στην τουρκική υφαλοκρηπίδα βασιζόμενες στις άκυρες αδειοδοτήσεις της "Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου"».

O Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είχε σχετικά πρόσφατα δηλώσει πως:  «Το Γιαβούζ τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει την γεώτρηση του στο νέο του σημείο. Και το Ορούτς Ρέις ολοκλήρωσε το 30% της εργασίας του στη δική του περιοχή ανατολικά της Αττάλειας. Και το Φατίχ αυτή τη στιγμή έφτασε κάτω από τα 4 χιλιάδες μέτρα. Κάθε τρυπάνι που χτυπάμε υπόγεια είναι υπογραφή για το φωτεινό μέλλον της Τουρκίας. Κάτω από αυτή την υπογραφή υπάρχει ο μόχθος και η πίστη των 82 εκατομμυρίων»

Να θυμίσουμε πως όλα αυτά γίνονται ενώ σήμερα αναμένεται ο Έλληνας πρωθυπουργός να παρακολουθήσει στην Βόρεια Ελλάδα την τελική φάση της διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων».

πηγή: news.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση