Ρεκόρ στη Μορία με 13.198 πρόσφυγες - 703 αφίξεις σε 36 ώρες

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 14:29 Ρεκόρ στη Μορία με 13.198 πρόσφυγες - 703 αφίξεις σε 36 ώρες

Συνολικά 703 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι τις 12 σήμερα.

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Βορείου Αιγαίου με τη Λέσβο να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των αφίξεων.

Συνολικά 703 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι τις 12 σήμερα Πέμπτη 3 Οκτωβρίου το μεσημέρι, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα στατιστικά των τελευταίων χρόνων ότι ο Οκτώβριος είναι ο μήνας με τις μεγαλύτερες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές ιδίως προς τη Λέσβο. Συγκεκριμένα την Τρίτη 1 Οκτωβρίου πέρασαν 335 άτομα, 177 χθες Τετάρτη και 191 σήμερα.

Ο πληθυσμός του καταυλισμού μέσα και έξω από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας ξεπερνά επίσημα πλέον τις 13.000, φτάνοντας με όσους αποβιβάσθηκαν σήμερα τις 13.198! Για την ερχόμενη Κυριακή έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 570 προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι μέσω Πειραιά θα μεταφερθούν σε δομές στην υπόλοιπα Ελλάδα.

Ας σημειωθεί ότι το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου ο αριθμός όσων μένουν στο ΚΥΤ αυξήθηκε κατά 140% (από 5.500 σε 13.200). Ενώ το ίδιο διάστημα, αναχώρησαν από τη Λέσβο 4.000 άτομα για δομές στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Τριμερής για το μεταναστευτικό

Στο μεταξύ, «με ελληνική πρωτοβουλία, διαμορφώνεται, για πρώτη φορά, τριμερής συνεργασία για το μεταναστευτικό μεταξύ των χωρών πρώτης γραμμής της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, για την κοινή παρέμβαση Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Κουμουτσάκος παρατηρεί ότι η Ελλάδα «αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη συνδιαμόρφωση μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής» και εξηγεί: «Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, παρεμβαίνουν συντονισμένα στους Ευρωπαίους εταίρους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να υποστηριχθούν έμπρακτα τα κράτη αυτά, με περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υπευθυνότητα, δικαιότερη κατανομή βαρών, αποτελεσματικό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και, τέλος, πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Σημειώνεται ότι η κοινή παρέμβαση Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας αποτελεί την πρώτη κοινή πρωτοβουλία των κρατών μελών πρώτης γραμμής της Ανατολικής Μεσογείου.

Η πρωτοβουλία θα παρουσιαστεί επίσημα με κατάθεση συγκεκριμένου κειμένου στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της προσεχούς εβδομάδας στο Λουξεμβούργο.

Προσπάθειες «αναθέρμανσης» της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας

Την ίδια στιγμή, πρωτοβουλία αναλαμβάνουν Βερολίνο και Παρίσι.  Στην Άγκυρα και στην Αθήνα θα μεταβεί διαδοχικά, σήμερα και αύριο, αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, τον γάλλο ομόλογό του Κριστόφ Καστανέρ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Στην Άγκυρα, όπου η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί απόψε το βράδυ με τον υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων Σουλεϊμάν Σοϊλού και αύριο το πρωί με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντικείμενο των συνομιλιών, όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Στιβ Άλτερ, θα είναι η συνεργασία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, καθώς και η κατάσταση στην Τουρκία και στο Αιγαίο. Στην Αθήνα, ανέφερε ο ίδιος, αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης Γιώργο Κουμουτσάκο, ενώ οι τρεις αξιωματούχοι θα γίνουν δεκτοί και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Die Welt, στην Αθήνα θα μεταβεί επίσης εκπρόσωπος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (BaMF), με στόχο να προτείνει διοικητικές βελτιώσεις του συστήματος ασύλου. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, οι σημαντικότερες ελλείψεις σχετίζονται με το γεγονός ότι τις απορρίψεις αιτήσεων ασύλου σε πρώτο βαθμό δεν ακολουθεί οριστική απόρριψη, η οποία και μόνο μπορεί να καταστήσει δυνατή την απέλαση των μεταναστών που φθάνουν στα νησιά παράνομα από την Τουρκία.

Στην Τουρκία και ο Γ. Κουμουτσάκος

Επιπλέον ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος ενωμερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του στην Τουρκία. «Δεν πάμε ως αιτούντες, πάμε ως μια χώρα, που μπορεί και τελικά να έχει ακόμη και δυνατότητες να πείσει την Τουρκία, ότι πρέπει να υπάρξει μια συναντίληψη. Διότι, όταν έρχονται στα παράλιά της και περνάνε εδώ, αυτός είναι παράγων προσέλκυσης και άλλων μεταναστευτικών ρευμάτων και στην ίδια την Τουρκία», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υπογράμμισε: «Εάν ελεγχθούν καλά οι ροές, αποτελεσματικά, όλοι μπορεί να κερδίσουμε. Όμως είναι θέμα βούλησης της ίδιας της 'Αγκυρας. Αυτή θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε, διαύλους επικοινωνίας να διασφαλίσουμε, σύστημα συνεργασίας να διαμορφώσουμε, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας. Δεν είναι διμερές το πρόβλημα, είναι η διμερής διάσταση μιας ευρωτουρκικής συμφωνίας».

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση