Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ και οι προσδοκίες της Αθήνας

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 05 Οκτωβρίου 2019 10:53 Η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ και οι προσδοκίες της Αθήνας

Ιδιαιτέρως κομβική χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση η χρονική στιγμή που επισκέπτεται την χώρα μας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ιδιαιτέρως κομβική χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση η χρονική στιγμή που επισκέπτεται την χώρα μας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ καθώς έρχεται σε μια περίοδο που η Άγκυρα εντείνει την προκλητικότητα της στο Αιγαίο αλλά και την Κυπριακή ΑΟΖ.

Το μήνυμα που θα σταλεί στη γειτονική χώρα, με την υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, θα είναι σημαντικό όπως εκτιμά η ελληνική πλευρά. Αφενός διότι οι ΗΠΑ θα δείξουν ότι στηρίζουν την χώρα μας και αφετέρου γιατί με αυτή την κίνηση θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ελλάδας σε παράγοντα σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο Μάικ Πομπέο βρίσκεται από χθες το βράδυ στην Αθήνα. Λίγο πριν από τις 10.30  τον υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Συζητήσαμε τις κοινές επενδυτικές προοπτικές μας η επαφή μου με την ομογένεια μου υπενθύμισε τους δεσμούς που ενώνουν την Αμερική με την Ελλάδα. Οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης για το 2021 θα αποτελέσουν ορόσημο εμβάθυνσης αυτής της σχέσης. Θα διαμορφώσουμε μια νέα πορεία για τη χώρα μας. Μετά από 10 χρόνια οικονομικής αντιξοότητας οδεύουμε προς την ανάπτυξη. Οι συνομιλίες μας εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, άμυνα, οικονομία, πολιτισμός, τουρισμός. Συμφωνήσαμε στην ενιαία αμυντική συνεργασία την ώρα που στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο εκδηλώνονται κινήσεις που αμφισβητούν τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο κ. Πομπέο αναμένεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, να μεταβεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτειρκών Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών. Με τον Έλληνα ομόλογό του θα υπογράψουν την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας . Αμέσως μετά, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα προβούν σε κοινές δηλώσεις.

Το απόγευμα, ο Μ. Πομπέο θα εκφωνήσει ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ αύριο θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τις ΗΠΑ.

Η αμυντική συμφωνία που υπογράφηκε για πρώτη φορά το 1990 και από τότε αναθεωρείται κάθε χρόνο περιλαμβάνει τεχνικές ρυθμίσεις στον προβλήτα στην περιοχή Μαράθι της Κρήτης, την αεροπορική βάση της Σούδας, της Λάρισας και στην Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, αλλά και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα θα αφαιρεθεί από το κείμενο η βάση του Ελληνικού, που έχει πάψει να λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια. Η διοίκηση παραμένει στην Ελλάδα – οι Αμερικανοί ελέγχουν μόνο τις δικές τους δυνάμεις – ωστόσο ο εκσυγχρονισμός των υποδομών θα γίνει με χρηματοδότηση των ΗΠΑ.

Η διαφορά που θα υπάρξει αφορά την θεσμική κάλυψη καθώς οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να κυρωθεί από την ελληνική βουλή κάτι που δεν συνέβαινε παλαιότερα καθώς γινόντουσαν με ad hoc τεχνικές.

Τα κέρδη των ΗΠΑ και οι ελληνικές προσδοκίες

Με τις σημερινές υπογραφές οι ΗΠΑ ενισχύουν τον ρόλο τους στην χώρα μας καθώς με τις βελτιώσεις που θα γίνουν στον προβλήτα στο Μαράθι της Κρήτης θα αυξηθεί σημαντικά η παρουσία αμερικανικών πλοίων στην περιοχή. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό μεγαλύτερων αμερικανικών πλοίων και θα διευκολύνει σε σημαντικό βαθμό τη μεταφορά αμερικανικών δυνάμεων προς την Κεντρική Ευρώπη. Όσον αφορά την αεροπορική βάση της Λάρισας σταθμεύουν από την 1η Μαρτίου 2018 Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, ενώ η βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο έχει επανειλημμένως χρησιμοποιηθεί από αμερικανικά ελικόπτερα.

Ωστόσο η ελληνική πλευρά φαίνεται πως δεν θα έχει χειροπιαστά αποτελέσματα από την συγκεκριμένη συμφωνία. Από την αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης θα ενισχυθεί οικονομικά η περιοχή ενώ παράλληλα η Ελλάδα θα ενισχύσει τον στρατηγικό της ρόλο στην περιοχή και μεγαλύτερη διασύνδεση των αμερικανικών και ελληνικών στρατηγικών επιδιώξεων στην περιοχή.

Στην κυβέρνηση ποντάρουν περισσότερο στα όσα θα πει ο Μάικ Πομπέο στις δηλώσεις που θα κάνει αμέσως μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας. Αναμένουν από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στην χώρα μας το οποίο θα ανοίξει έναν ακόμη δίαυλο προκειμένου να έρθουν επιχειρήσεις να επενδύσουν στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την ελληνική οικονομία.  

Η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία

Το γεγονός ότι ο Μάικ Πομπέο δεν θα επισκεφθεί την Άγκυρα δεν σημαίνει πως οι ΗΠΑ θα κόψουν τις σχέσεις με την Τουρκία. Μπορεί το τελευταίο διάστημα να έχουν διαταραχθεί με το ζήτημα των S400 αλλά όπως έχει φανεί στο παρελθόν οι δύο χώρες πάντα βρίσκουν τον τρόπο να έρθουν κοντά μετά από αντιπαραθέσεις.

Ωστόσο σημείο τριβής μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ ενδέχεται να αποτελέσει η στήριξη της Ουάσιγκτον στην Βόρεια Μακεδονία. Ενδεικτικό ήταν το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών πριν από την Αθήνα έκανε μια σύντομη στάση στα Σκόπια όπου συναντήθηκε με τον Ζόραν Ζάεφ. Στις δηλώσεις του ο Μάικ Πομπέο εξήρε την Συμφωνία των Πρεσπών και τόνισε με έμφαση πως σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας είναι οι ΗΠΑ και όχι η Μόσχα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ταχθεί κατά της συμφωνίας όμως όπως έχει δηλώσει θα την σεβαστεί από την στιγμή έχει κυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών.

Διπλό μέτωπο από την Άγκυρα   

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα συνεχίζει να πιέζει μέσω προκλητικών και παράνομων κινήσεων τόσο στο Αιγαίο όσο και την κυπριακή ΑΟΖ. Το Γιαβούζ έχει αγκυροβολήσει στο οικόπεδο 7 αμφισβητώντας ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Παράλληλα στο ίδιο σημείο  βρίσκονται ήδη τα γεωτρύπανα της Total και της ΕΝΙ γεγονός που πυροδοτεί αντιδράσεις και έκδηλη ανησυχία. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο twitter  φωτογραφία όπου φαίνεται το γεωτρύπανο Γιαβούζ να είναι δίπλα στον Πορθητή . «Το Γιαβούζ χαιρετώντας το Φατίχ», αναφέρει στο μήνυμά του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του έκανε λόγο για περιφρόνηση των εκκλήσεων της Ε.Ε. κα της διεθνούς κοινότητας για σεβασμό των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τη δυνατότητα λήψης στοχευμένων μέτρων υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας συζήτησαν η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης. Οι δύο αξιωματούχοι μίλησαν τηλεφωνικά και η  Ύπατη Εκπρόσωπος αποφάσισε να συμπεριλάβει το θέμα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

φωτο intime

πηγή: thetoc.gr