Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοινό μέτωπο Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 15:42 Κοινό μέτωπο Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο

Μητσοτάκης: Συγκροτούμε τρίγωνο ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή

Μηνύματα, για κοινό μέτωπο, προς πάσα κατεύθυνση στέλνουν οι ηγέτες Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου από το Κάιρο, όπου διεξάγεται η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής των τριών χωρών.

Η σημερινή μας συνάντηση είναι απόδειξη του πόσο έχουν ενδυναμωθεί οι δεσμοί μας ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συνεργαζόμαστε σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με σταθερό γνώμωνα την προώθηση ευημερίας, ασφάλειας, περιφερειακής σταθερότητας

Η Αίγυπτος είναι σταθερός σύμμαχος στη μάχη κατά τς διεθνούς τρομοκρατίας & τόπος ανάσχεσης μεταναστευτικών ροών. Δέχεται 5 εκατ. μετανάστες από την Αφρική & καταπολεμά δίκτυα διακίνησης χωρίς να ζητά ανταλλάγματα

Εκφράσαμε τη στήριξή μας στον Ν.Αναστασιάδη για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Καταδικάσαμε ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου

Την κλιμάκωση της έντασης από πλευράς Τουρκίας συζητήσαμε και σε διμερές επίπεδο με τον Ν.Αναστασιάδη. Μας απασχόλησαν οι προθέσεις της Τουρκίας για τα Βαρώσια

Οι απόψεις μας συμπίπτουν και στα ζητήματα Λιβύης, Συρίας & Παλαιστινιακού ζητήματος

Είμαι σίγουρος ότι τα θετικά μηνύματα της συνόδου μας σύντομα θα γίνουν φωτεινός φάρος για τις εξελίξεις σε ολόκληρη την περιοχή μας. Συγκροτούμε τρίγωνο ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Συζητήσαμε τη μεγάλη επιτυχία του προγράμματος Νόστος, για τη διασπορά & καταλήξαμε σε κοινές δράσεις στον τομέα της κρουαζιέρας και για τη θαλάσσια ρύπανση

Η σύνοδός μας είναι απτά αποτελέσματα σε ενέργεια αλλά και σε μια συμφωνία μεταξύ μας για τη καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών».

Αλ Σίσι: Συντονισμός σε τομείς που αφορούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο

«Να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, να αυξήσουμε τις επενδύσεις μεταξύ μας και τις μορφωτικές σχέσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αμέσως μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν τον συντονισμό μεταξύ τους σε όλους τους τομείς που αφορούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία να μη φορολογηθούν από τις τρεις χώρες οι επενδύσεις μεταξύ μας. Καταδικάζω όλες τις προσπάθειες εναντίον αυτών των χωρών που δημιουργούν καινούργια κρίση στην περιοχή, όπως η τρομοκρατία. Η τρομοκρατία είναι φαινόμενο που δεν πρέπει να συνδέσουμε με τη θρησκεία», πρόσθεσε.

Αναστασιάδης: Η συνεργασία μας καταδεικνύει τη βούληση των τριών χωρών για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή

Μετά το τέλος της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στο Κάιρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως αυτή η συνάντηση αποτελεί σημαντικό μηχανισμό περιφερειακής συνεργασίας και καταδεικνύει τη βούληση των τριών χωρών για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

«Δεδομένης της βούλησης των τριών χωρών για διεύρυνση της συνεργασίας μας, μας δόθηκε η ευκαιρία να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσής της υιοθετώντας τη διακήρυξη του Καϊρου, που αποτελεί σημείο αναφοράς», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις επενδύσεις μέσω του εκτελεστικού προγράμματος για την εφαρμογή του μνημονίου μεταξύ των οργανισμών προώθησης των επενδύσεων.