Σε εξέλιξη οι επαφές Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019 12:41 Σε εξέλιξη οι επαφές Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε λίγο μετά τις 11:00 την πόρτα του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή. Ακολούθησε η Φ. Γεννηματά.

Με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησαν τα διαδοχικά ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους προέδρους των κομμάτων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και με ευρύτερη ατζέντα. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε λίγο μετά τις 11:00 την πόρτα του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στις 12.15 ακολούθησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. 

Ο γλαφυρός διάλογος Μητσοτάκη - Τσίπρα μπροστά στις κάμερες

«Βλέπω έκανες αλλαγές» είπε ο κ. Τσίπρας στον πρωθυπουργό, μπαίνοντας στο γραφείο του.

«Αλλαγές μικρές», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, εννοώντας τους πίνακες κλπ.

«Ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις», επέμεινε ο κ. Τσίπρας αστειευόμενος.

«Μεταρρυθμίσεις επίπλων», ανταπάντησε ο πρωθυπουργός.

Ο διάλογος Μητσοτάκη - Γεννηματά

«Σηκώθηκα μόνο και μόνο για να έρθω εδώ», του είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

«Κι εγώ έχω κρύωμα, οπότε δεν κινδυνεύουμε να κολλήσουμε ο ένας τον άλλο», της απάντησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος παρήγγειλε πράσινο τσάι και για τους δύο.

Πέτσας: «Άσκηση συναίνεσης, όχι επικοινωνιακό παιχνίδι»

Την ελπίδα πως η σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι μία άσκηση συναίνεσης και δεν θα μετατραπεί σε επικοινωνιακό παιχνίδι, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του, ο κ. Πέτσας τόνισε: «Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Ελπίζουμε ότι η σημερινή πρωτοβουλία για αυτό το μείζον θέμα, που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, θα είναι μία επιτυχής άσκηση συναίνεσης και δεν θα μετατραπεί σε επικοινωνιακό παιχνίδι».

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15, με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 16:00, με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 16:45, και τέλος με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 17:30.

Το κλίμα δεν βοηθά τις συναινέσεις 

Τα όσα ειπώθηκαν στην συζήτηση για την προανακριτική της Novartis και την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά και η επίθεση που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι στην κυβέρνηση για την στάση της απέναντι στην επέμβαση της Τουρκίας στην Συρία, έχουν διαμορφώσει ένα βαρύ κλίμα στο πολιτικό σκηνικό πριν από τις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ωστόσο, το σημαντικό είναι πως όλοι απάντησαν θετικά στην πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. 

Μητσοτάκης: Με στόχο την καθολική αποδοχή 

Από την περίοδο που ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναν από τους πρώτους στόχους που είχε θέσει στην περίπτωση που θα αναλάμβανε την εξουσία ήταν η ψήφος των αποδήμων. Περίπου τρεις μήνες μετά την εκλογή του στην πρωθυπουργία της χώρας το νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο και από το αποτέλεσμα που θα έχουν οι συζητήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα φανεί πόσο γρήγορα θα προχωρήσει. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες του τις δημόσιες τοποθετήσεις έχει ξεκαθαρίσει πως το δικαίωμα της ψήφου των ομογενών θα αποσυνδεθεί από τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Παράλληλα έχει καλέσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. «Το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, από τον τόπο διαμονής τους, καθίσταται, προτεραιότητα, η σχετική ρύθμιση έρχεται -σύντομα και αυτόνομα- στην Βουλή και ελπίζω στο ζήτημα αυτό να υπάρξουν οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές συγκλίσεις. Διότι αν υπάρχει ένα νομοσχέδιο που πρέπει να ψηφισθεί από 300 βουλευτές είναι αυτό», έχει πει χαρακτηριστικά. 

Τσίπρας: Με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ υπό μάλης 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  δεν φαίνεται διατεθειμένος να ανοίξει και άλλα θέματα και θα επικεντρωθεί στο ζήτημα για το οποίο έχει κληθεί να συζητήσει. Ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή έχοντας μαζί του τον νόμο που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Φεβρουάριο του 2018 και ο οποίος αναφέρει πως δεν θα προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο εκλογικό αποτέλεσμα.

«Να αφήσουμε ανοιχτούς τους εκλογικούς καταλόγους σε ακόμα δέκα εκατομμύρια που θα καθορίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών έναντι όσων ζουν, φορολογούνται και έχουν άμεσες συνέπειες, σε αυτό δε θα συμφωνήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha. Επίσης εμφανίστηκε δύσπιστος για την σημερινή συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακό σόου» από την πλευρά της κυβέρνησης. 

Γεννηματά: Θα βάλει και άλλα θέματα στο τραπέζι 

Μετά τον Αλέξη Τσίπρα θα ακολουθήσει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ η οποία όπως έχει προαναγγείλει αναμένεται να θέσει και άλλα θέματα, όπως τα εθνικά, το μεταναστευτικό και η οικονομία, στην συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό. Οι θέσεις του ΚΙΝΑΛ είναι σαφώς πιο κοντά με την κυβερνητική πρόταση για το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ωστόσο είναι πολύ μακριά στα εργασιακά τα οποία περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Όπως  σημειώνουν στενοί της συνεργάτες σε καμία περίπτωση η Φώφη Γεννηματά δεν θα μπει σε «σαλαμοποίηση» της συζήτησης στο θέμα της εκλογικού νόμου, της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας και στη συνταγματική αναθεώρηση. Κάθε ένα από τα ζητήματα αυτά θα επιδιώξει με όλους τους τρόπους να τεθούν και να βρεθούν οι τυχόν συναινέσεις σε πλήρη διαχωρισμό.

Οι θέσεις των κομμάτων 

ΝΔ: Η ψήφος των εκτός επικράτειας Ελλήνων να προσμετράτε στο εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα αλλά δεν εγγυάται ότι θα εκλεγούν βουλευτές εξωτερικού. Αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15. 

ΣΥΡΙΖΑ: Να εκλεγούν βουλευτές εξωτερικού, αλλά να μην προσμετράται η ψήφος των εκτός επικρατείας Ελλήνων στο εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα. 

ΚΙΝΑΛ: Η ψήφος να προσμετράται στο εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα και με αυτή να εκλέγουν δικούς τους εκπροσώπους από αυτοτελή συνδυασμό βουλευτών επικρατείας. 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση