Εκτύπωση αυτής της σελίδας

16 Οκτωβρίου 2019: Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019 14:14

Ως Παγκόσμια ημέρα διατροφής έχει καθιερωθεί η 16η Οκτωβρίου. Η μέρα αυτή, καθιερώθηκε το 1945 όπου και ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

- Ακολουθήστε τους Εθνικούς Διατροφικούς Οδηγούς

Οι οδηγίες για τη διατροφή στη χώρα μας παρέχουν συμβουλές για το πώς να σιγουρευτείτε ότι έχετε αρκετά θρεπτικά συστατικά για να είστε υγιείς και να αποτρέψετε χρόνιες ασθένειες. Ο FAO υποστηρίζει τις χώρες για την ανάπτυξη, την ενημέρωση και την εφαρμογή αυτών των κατευθυντήριων οδηγιών για τη διατροφή, οι οποίες χρησιμοποιούνται επίσης για την ανάπτυξη πολιτικών διατροφής και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

-Προσθέστε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης στη διατροφή σας

Τρώτε άφθονα φρέσκα, ώριμα και εποχιακά λαχανικά και φρούτα καθημερινά και προσθέστε περισσότερα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή σας. Τα όσπρια και οι ξηροί καρποί είναι καλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης. Επιπλέον, τα όσπρια μπορεί να είναι φθηνότερα από τις ζωικές πρωτεΐνες.

- Περιορίστε τα επεξεργασμένα δημητριακά, τη ζάχαρη, τα λίπη και το αλάτι

Περιορίστε τις βιομηχανικά επεξεργασμένες τροφές και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη ή/και αλάτι και προσπαθήστε να μην τρώτε υπερβολική ποσότητα κρέατος και άλλων προϊόντων ζωικής προέλευσης.

-Αλλάξτε τα επεξεργασμένα, “λευκά”, τρόφιμα με πιο θρεπτικές, “σκουρόχρωμες” επιλογές

Όποτε μπορείτε, προσπαθήστε να αλλάξετε ta “λευκά” ραφιναρισμένα τρόφιμα με τα πιο σκουρόχρωμα  και πολύ πιο θρεπτικά ισοδύναμα (καστανό ρύζι, αλεύρι ολικής αλέσεως και ψωμί κλπ.).

-Γνωρίστε τα λιπαρά: τα ακόρεστα είναι καλύτερα από τα κορεσμένα και τα τρανς

Ενώ τα ακόρεστα λίπη (που βρίσκονται σε ψάρια, ξηρούς καρπούς, σόγια και ελαιόλαδα) αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, θα πρέπει να παρακολουθείτε την πρόσληψη βιομηχανικά παραγόμενων trans-λιπαρών που βρίσκονται στα τηγανητά τρόφιμα, μεταξύ άλλων. Τα κορεσμένα λίπη θα πρέπει επίσης να είναι περιορισμένα (βρίσκονται σε λιπαρά κρέατα, βούτυρο κ.λπ.).

 

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

-Σκέψου για το περιβάλλον και μείωσε το διατροφικό σου αποτύπωμα

Εξετάστε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τροφίμων που καταναλώνετε, για παράδειγμα, ορισμένα τρόφιμα απαιτούν περισσότερους φυσικούς πόρους, όπως το νερό για να παραχθούν. Προσπαθήστε επίσης να αποφύγετε την αγορά τροφίμων που έχουν υπερβολικά μεγάλη και ογκώδη συσκευασία.

- Διαφοροποιήστε τη διατροφή σας -ακολουθήστε μια πιο παραδοσιακή, τοπική και εποχική διατροφή

Διαφοροποιήστε τη διατροφή σας προσθέτοντας παραδοσιακά, τοπικά και εποχιακά τρόφιμα, σε μια προσπάθεια να στηρίξετε τη βιοποικιλότητα. Μάθετε για τις διατροφικές τους αξίες και αναζητήστε ποικιλία συνταγών για να μαγειρέψετε τα γεύματα χρησιμοποιώντας αυτά τα συστατικά.

-Καταναλώστε ψάρια που έχουν αλιευθεί ή εκτραφεί με βιώσιμο τρόπο

Τα ψάρια είναι μια απαραίτητη πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ωμέγα-3 (γενικά δεν βρίσκονται στα βασικά τρόφιμα). Πείστε τους φίλους και την οικογένεια σας να τρώνε είδη ψαριών που είναι πιο άφθονα, παρά εκείνα που κινδυνεύουν από την υπεραλίευση. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ψάρια που έχουν αλιευθεί ή εκτραφεί με βιώσιμο τρόπο, όπως αυτά που έχουν οικολογικά σήματα ή έχουν τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις.

- Διατηρήστε φρέσκα τα τρόφιμα και μειώστε τη σπατάλη τροφίμων

Η σωστή αποθήκευση του φαγητού σας μπορεί να σας βοηθήσει να το διατηρήσετε φρέσκο, ασφαλές και πλήρες στα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Όταν αποθηκεύετε τα ντουλάπια ή το ψυγείο, μετακινήστε τα παλαιότερα προϊόντα στο μπροστινό μέρος και τα νέα στο πίσω μέρος. Χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία για να διατηρείτε τα φαγητά φρέσκα στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε σκεύη αποθήκευσης για να αποφύγετε την αλλοίωση.

 

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΖΩΗΣ

- Φάτε με παρέα και μαγειρέψτε στο σπίτι. Είναι καλό για την υγεία σας

Πολλοί από εσάς δεν ετοιμάζουν τα γεύματα στο σπίτι λόγω του πολυάσχολου τρόπου ζωής και βασίζεστε ολοένα και περισσότερο στους αυτόματους πωλητές τροφίμων, στα σούπερ μάρκετ, στα καταστήματα γρήγορου φαγητού. Η κατανάλωση τροφής στην εργασία είναι σημαντική για την υγεία σας και για την υγεία των παιδιών σας. Οι ερευνητές το έχουν συνδέσει με χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και διατροφικές διαταραχές σε νεαρές ηλικίες.

- Προσπαθήστε να διαβάζετε σωστά τις ετικέτες τροφίμων

Η κατανόηση των ετικετών μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε μια υγιεινή διατροφή. Οι ετικέτες παρέχουν πληροφορίες για την ενέργεια (συνήθως θερμίδες), το αλάτι, τη ζάχαρη και το λίπος κλπ. Και σας βοηθούν να καθορίσετε πόσο θρεπτικό είναι ένα προϊόν. Σας λένε επίσης αν είναι ασφαλές να το καταναλώσετε ή όχι. Τα τρόφιμα μπορεί να είναι ακόμα ασφαλή για κατανάλωση ακόμη και μετά την ημερομηνία “ανάλωση κατά προτίμηση πριν”. Η ημερομηνία “ανάλωση έως” σας λέει πότε δεν είναι πλέον ασφαλή το τρόφιμο για κατανάλωση.

-Να είστε κριτικοί καταναλωτές  και μην αφήνετε τη διαφήμιση ή τη συσκευασία του προϊόντος  να σας παρασύρει:

Να είστε ένας κριτικός καταναλωτής και μην αφήσετε τη συσκευασία να σας παρασύρει: δώστε προσοχή στη θρεπτική αξία του φαγητού, όχι σε αυτό που υπονοείται από τη συσκευασία. Ορισμένες συνήθεις συνοδευτικές λέξεις όπως «μηδέν», «χαμηλό» και «ελαφρύ» συχνά χρησιμοποιούνται για να κάνουν το φαγητό να ακούγεται πιο υγιεινό, αλλά δεν είναι πάντα αλήθεια …

-  Αθληθείτε καθημερινά τουλάχιστον 30 λεπτά

Οι ενήλικες θα πρέπει να αφιερώνουν τουλάχιστον 2,5 ώρες στη σωματική άσκηση κάθε εβδομάδα, είτε κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου, του αθλητισμού, της μετακίνησης προς εργασία είτε άλλων σωματικών δραστηριοτήτων που εκτελείται στην εργασία ή στο σπίτι. Τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να αφιερώνουν τουλάχιστον 60 λεπτά στη σωματική άσκηση κάθε μέρα, μέσω παιχνιδιού, αθλητισμού, μετακίνησης ή σωματικής αγωγής.

- Απαιτήστε περισσότερες και πιο θρεπτικές επιλογές για το γεύμα στην εργασία

Συζητήστε με τους εργοδότες σας για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν υγιεινές επιλογές γευμάτων σε μηχανήματα αυτόματης πώλησης στην εργασία ή ακόμα και σε μια καφετέρια, αν υπάρχει στον χώρο εργασίας σας. Ενθαρρύνετε τη τοπική Διοίκηση να εξασφαλίσουν ότι υπάρχουν υγιεινές διατροφικές επιλογές  σε κέντρα παιδικής φροντίδας, σχολεία και συλλόγους νέων.

-Μιλήστε στους συνανθρώπους σας. Μοιραστείτε την γνώση και το σεβασμό για την τροφή.

Η τροφή μας συνδέει όλους. Βοηθήστε τους ανθρώπους να συνδεθούν ξανά με τα τρόφιμα για έναν τρόπο ζωής # Μηδενική πείνα, και τι αντιπροσωπεύει, μοιράζοντας τις γνώσεις και το πάθος σας με τους γύρω σας: την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σας. Για παράδειγμα, μαθαίνετε να μαγειρεύετε ή να ανταλλάσσετε συνταγές, να παράγετε μόνοι σας το φαγητό σας, να συμμετέχετε σε έναν κοινοτικό κήπο ή να οργανώνετε δείπνα με φίλους.

 

ΠΗΓΗ: FAO.org