Συναγερμός για τζιχαντιστές σε ελληνικό νησί – Πρόσφυγες φοβούνται να μείνουν στο hot spot της Σάμου

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019 19:03 Συναγερμός για τζιχαντιστές σε ελληνικό νησί – Πρόσφυγες φοβούνται να μείνουν στο hot spot της Σάμου

Ένα περίεργο μήνυμα στα αραβικά που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο και έχει αναφορές στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο κέντρο μεταναστών της Σάμου, έχει μπει στο "μικροσκόπιο" της αντιτρομοκρατικής.

Την κινητοποίηση των Αρχών προκαλούν οι αναφορές που προέρχονται από τους ίδιους τους πρόσφυγες για ενδεχόμενη ύπαρξη ακραίων ισλαμιστών στο hot spot της Σάμου.

Μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης του νησιού, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, περίπου 800 άτομα δεν επέστρεψαν στο hot spot, προτιμώντας να περάσουν πολλές ημέρες στο λιμάνι και στους δρόμους της πόλης της Σάμου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, αιτία της άρνησής τους δεν είναι οι κακές συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο υποδοχής του νησιού, αλλά οι απειλές που δέχονται από μια μικρή ομάδα ατόμων, τα οποία εμφανίζονται ως οπαδοί της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους. Σημειώνεται ότι οι εκατοντάδες άνθρωποι που αρνήθηκαν να επιστρέψουν, στο hot spot, επικαλούμενοι απειλές είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία Σύροι υπήκοοι, πολλοί εκ των οποίων κουρδικής καταγωγής.

Διατηρώντας χαμηλούς τόνους τα αρμόδια κλιμάκια της Αστυνομίας που εδρεύουν στη Σάμο, σύμφωνα με τη Real News, προσπαθούν να διαπιστώσουν αν οι αναφορές για ενδεχόμενη ύπαρξη τζιχαντιστών στο hot spot νησιού αληθεύουν. «Ίσως κάποιοι θεωρούν ότι έτσι θα καταφέρουν να μείνουν εκτός του hot spot, και πως με αυτόν τον τρόπο θα πιέσουν για να φύγουν από το νησί», αναφέρουν πηγές.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο παράγοντες που συνηγορούν υπέρ του ότι οι αναφορές περί τζιχαντιστών δεν μπορεί να ανήκουν απολύτως στη σφαίρα της φαντασίας των Σύρων και των Κούρδων προσφύγων. Ο πρώτος είναι ότι οι αναφορές αυτές έχουν γίνει με τον ίδιο τρόπο σε εργαζομένους του hot spot, σε εκπροσώπους ΜΚΟ που βρίσκονται στο νησί, αλλά ακόμα και σε κατοίκους της Σάμου. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι οι πρόσφυγες έχουν κάνει και περιγραφές των μελών της φερόμενης ακραίας ομάδας.

Σύμφωνα με αυτές πρόκειται για άνδρες άνω των 30 ετών, οι οποίοι έφτασαν πρόσφατα στη νησί, προερχόμενοι από περιοχές της Συρίας οι οποίες στο πρόσφατο παρελθόν είχαν καταληφθεί από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

Την ίδια στιγμή, ένα περίεργο μήνυμα σε προφίλ στο Facebook, γραμμένο σε αραβική γλώσσα με αναφορές στη φωτιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ της Σάμου το απόγευμα της Δευτέρας, έχει μπει στο «μικροσκόπιο» του Τμήματος Διεθνούς Τρομοκρατίας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Η επίμαχη ανάρτηση σε προφίλ του Facebook με αραβικά στοιχεία, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα είναι πλαστά, δημιούργησε σύγχυση στη… μετάφραση, καθώς κάποιοι το «ερμήνευσαν» ως «βάλτε φωτιά στη Σάμο», προφανώς εννοώντας το κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, προκαλώντας στη συνέχεια έντονο προβληματισμό, κυρίως στους Σύρους αλλά και στους Κούρδους πρόσφυγες που διαβιούν στο Κέντρο Υποδοχής του νησιού.

Ωστόσο, η μετάφραση των ειδικών της Αντιτρομοκρατικές Υπηρεσίας έδωσε μια διαφορετική ερμηνεία στην επίμαχη ανάρτηση, καθώς οι ειδικευμένοι αστυνομικοί μετέφρασαν το «μήνυμα» ως εξής: «Φωτιά τώρα στο κέντρο υποδοχής στη Σάμο».

700 πρόσφυγες φεύγουν αύριο από το νησί

Οι συνολικά 700 αιτούντες άσυλο αναμένονται να μεταφερθούν αύριο, Δευτέρα, από τη Σάμο στον Πειραιά και από εκεί σε δομές στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει γνωστός, αύριο θα φτάσει στο λιμάνι της Σάμου το ταχύπλοο PAROS Jet το οποίο θα παραλάβει τους αιτούντες άσυλο. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: RealNews

Προσαρμοσμένη αναζήτηση