Βουλή: Σύγχυση με το άρθρο που αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 19:15 Βουλή: Σύγχυση με το άρθρο που αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Σύγχυση προκάλεσε  η πρόταση της ΝΔ για την τροποποίηση του συνταγματικού άρθρου που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς στο κείμενο που κατατέθηκε αρχικά σήμερα στην επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος,  ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας εκλέγεται στην τέταρτη ψηφοφορία με σχετική πλειοψηφία και όχι με απόλυτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει κατ΄επανάληψη την πρόθεση του να υπάρχει πρόβλεψη εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους. .

Στο αρχικό κείμενο που κατατέθηκε και υπογράφεται από τον γενικό εισηγητή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα και τον ειδικό αγορητή Γιάννη Μπούγα, αναφέρεται ότι αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία που προβλέπει το Σύνταγμα στο άρθρο 32, παρ. 3 (με πλειοψηφίες 200 – 200 – 180) η αυξημένη πλειοψηφία, τότε αυτή επαναλαμβάνεται ύστερα από 5 ημέρες μεταξύ των δυο προσώπων που πλειοψήφησαν και εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία, ενώ σε περίπτωση ισοψηφίας, προτείνεται να εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία και εφόσον υπάρχει ισοψηφία να διενεργείται κλήρωση μεταξύ των δυο υποψηφίων.

Η αναφορά σε σχετική πλειοψηφία στην τέταρτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του Προέδρου προκάλεσε τον προβληματισμό βουλευτών της ΝΔ, όπως ο Μανούσος Βολουδάκης, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν μπορεί να εκλέγεται Πρόεδρος με σχετική πλειοψηφία», ζητώντας να εκλέγεται με 151 ψήφους και μάλιστα να ολοκληρώνεται εκεί η διαδικασία της εκλογής του ΠτΔ.

Σε παρέμβασή του ο εισηγητής του κόμματος Κώστας Τζαβάρας εξήγησε  ότι «αυτό θα αποκατασταθεί ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το αν θα υπάρχει σχετική πλειοψηφία».

Πράγματι αργά το απόγευμα ο κ. Μπούγας ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι θα κατατεθεί εντός της ημέρας η τελική πρόταση που θα περιλαμβάνει πρόβλεψη για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους

Υπενθυμίζεται ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αποσυνδέεται από την διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές, πρόταση που στην προηγούμενη Βουλή συγκέντρωσε αυξημένη πλειοψηφία 224 ψήφων και κατά συνέπεια  τώρα αρκεί η πλειοψηφία των 151 για να αναθεωρηθεί η επίμαχη διάταξη.

Η νέα πρόταση που τελικά έδωσε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ προβλέπει ότι ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας θα μπορεί εκλεγεί από τη Βουλή ακόμη και με σχετική πλειοψηφία σε πέμπτη ψηφοφορία (κάτω των 151 ψήφων) εάν οι προηγούμενες ψηφοφορίες έχουν αποβεί άκαρπες.

 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση