Μητσοτάκης σε Τουρκία: Να είστε πιο προσεκτικοί όταν αναφέρεστε στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019 13:42 Μητσοτάκης σε Τουρκία: Να είστε πιο προσεκτικοί όταν αναφέρεστε στην Ελλάδα

Mία και μόνο χώρα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων, ανέφερε ο πρωθυπουργός στην 4η Ευρωαραβική Σύνοδο.

Στο ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ως μια χώρα που συνδέει την Ευρώπη με την περιοχή της Μέσης Ανατολής και τον Αραβικό κόσμο, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην 4η Σύνοδο της Ευρω-αραβικής Συνεργασίας που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός πατώντας πάνω στις θετικές εξελίξεις στην οικονομία τόνισε πως μέρος της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας της Ελλάδας είναι ασφαλώς και η σταθερότητα στα Βαλκάνια, επισημαίνοντας πως έπειτα από μια δεκαετία κρίσης και εσωστρέφειας η Ελλάδα είναι ξανά παρούσα στον ρόλο που της αρμόζει. «Η Ελλάδα αποδεικνύει με πράξεις ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης. Ως μέλος του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ, διατυπώνει στην περιοχή τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του απαραβίαστου συνόρων και συνθηκών. Ως Ευρωπαίος εταίρος, μεταφέρει παντού το κεκτημένο του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων. Και ως εθνική δύναμη, πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια συνεννόησης και κοινών δράσεων με τις κυβερνήσεις και τους λαούς της ευρύτερης περιφέρειας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις κοινές προκλήσεις, ο πρωθυπουργός μίλησε για το μεταναστευτικό τονίζοντας πως θα πρέπει συντεταγμένα, με νομιμότητα και συνεργασία να δουν απαντήσεις σε αυτό το στοίχημα του 21ου αιώνα, είπε παρουσιάζοντας τα επόμενα βήματα που πρέπει να ληφθούν.

 Tα βασικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη

 - Χρειάζεται συντονισμός Ευρωπαίων και Αράβων για την αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγιάς, για να υπάρξει, ειρήνευση στις εστίες κρίσης αλλά και σοβαρή, όπως είπε, ενίσχυση στις χώρες προέλευσης και διέλευσης των φυγάδων.

 - Χρειάζεται, επίσης, συνεργασία για την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών για να σταματήσει το εμπόριο ελπίδας από εκείνους που παραβιάζουν τυπικούς και ηθικούς νόμους.

- Χρειάζεται φύλαξη των συνόρων για την ασφάλεια των πολιτών κάθε χώρας, αλλά και της ζωής των κυνηγημένων έτσι ώστε να πάψουν, στο Αιγαίο οι πρόσφυγες να γίνονται μοχλός πιέσεων αλλότριων σκοπιμοτήτων και τέλος

 - Χρειάζονται πόροι, ώστε -όσοι το δικαιούνται- να έχουν μία νέα πατρίδα, για να μπορέσουν, υγιείς και μορφωμένοι, να ενσωματωθούν, τελικά, στον δυναμικό πληθυσμό του κράτους που τους υποδέχθηκε.

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως όλα τα παραπάνω, προϋποθέτουν ατμόσφαιρα κατανόησης και συνεργασίας. «Ένα διεθνές πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται όταν, την ίδια στιγμή, κάποιοι αμφισβητούν δεδομένα δεκαετιών και εγείρουν απαράδεκτες διεκδικήσεις» είπε στέλνοντας μήνυμα στην 'Αγκυρα και καταδικάζοντας την προκλητικότητά της στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

 «Θα ήταν καλό να μην φορτίζει περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Να ακολουθήσει τον δρόμο του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας» είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο έργο του Λιμενικού μιλώντας με θερμά λόγια, αλλά και εξαπολύοντας βέλη κατά εκείνων που όπως είπε εργαλειοποίησαν το προσφυγικό και απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών.

«Με αφορμή όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες, πρέπει να πω ότι το ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένο με την αποστολή της φύλαξης των συνόρων μας, την οποία με αυτή την κυβέρνηση θα επιτελεί στο ακέραιο. Αυτοί που εργαλειοποίησαν το προσφυγικό χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων, ας είναι πιο προσεχτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού χρειάζεται από όλους νηφαλιότητα και όχι ρητορικές εξάρσεις. Γιατί κανένα τραύμα δεν κλείνει, ανοίγοντας άλλα δίπλα του» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πολυεπίπεδη συνεργασία με την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη, τονίζοντας πως κοινός στόχος είναι ένα καλύτερο αύριο για όλους σε μία ειρηνική και ευρύχωρη «γειτονιά» της Μεσογείου.

Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για την κλιματική κρίση, επισημαίνοντας πως αποτελεί «κλειδί» για πολλά από τα ζητούμενα που μας απασχολούν. Όπως είπε, το περιβάλλον και οι φυσικές πηγές συνδέονται, από τη μια μεριά, με την ενέργεια, η οποία με τη σειρά της αντανακλά κρατικά συμφέροντα και καθίσταται ρυθμιστής στην παγκόσμια οικονομία και ισορροπία, ενώ από την άλλη η προστασία του περιβάλλοντος συνδέεται κυριολεκτικά με το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Τονίζοντας πως η Ελλάδα, πιστή στη Συμφωνία των Παρισίων, έχει ήδη μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως ήθελαν οι στόχοι του 2020, βαδίζοντας προς εκείνους 2030 και επισημαίνοντας πως μέχρι τότε, το 35% του ενεργειακού μείγματος της χώρας μας θα αποτελείται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως στην τελευταία Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μάλιστα, παρουσίασε προσωπικά το σχέδιο για την πλήρη απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα και ανακοίνωσε ότι, μέσα στο 2020, η Αθήνα θα φιλοξενήσει διεθνή συνάντηση για το Κλίμα, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

 « Ήδη, περισσότερες από 60 χώρες συντάχθηκαν με την πρωτοβουλία. Και μαζί τους, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η ΟΥΝΕΣΚΟ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας. Με την ευκαιρία, καλώ κι εσάς να παραβρεθείτε σε αυτό το ραντεβού με το σήμερα και το αύριο του πλανήτη» είπε, προσθέτοντας πως «με το πνεύμα αυτό προωθούμε στην Ελλάδα την ενεργειακή μας πολιτική με αιχμή της τις υποδομές. Γιατί ακριβώς αυτές αποτελούν κέντρο αλληλοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης: Δημιουργούν νέες θέσεις εργασίες, μεταφέρουν τεχνογνωσία, αλλά και προσφέρουν στους άλλους επενδυτικούς τομείς δύο πολύ κρίσιμα ανταγωνιστικά στοιχεία: τη φθηνή και προσιτή ενέργεια και τα δίκτυα επικοινωνίας και μεταφορών». Όπως ανέφερε, το ύψος των συγκεκριμένων επενδύσεων για την εξαετία 2019- 2025 ανέρχεται στα 23 δισ. ευρώ, καθώς προωθούνται οι ενεργειακές διασυνδέσεις με την Κύπρο και την Βουλγαρία, προϋπολογισμού 4,3 δισ. ευρώ, κατασκευάζεται ο αγωγός για τη μεταφορά αερίου της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω Κύπρου, με ύψος επένδυσης 3,5 δισ. ευρώ, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα προωθούνται δύο μεγάλα έργα: το σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου της Καβάλας μετατρέπεται, τώρα, σε υπόγεια δεξαμενή φυσικού αερίου, με προϋπολογισμό 240 εκατομμύρια ευρώ. Και στην Αλεξανδρούπολη ιδρύεται σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου, που θα απαιτήσει κεφάλαια 650 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, τόνισε πως προωθείται ο υδροηλεκτρικός σταθμός της Αμφιλοχίας δυναμικότητας 680 MW, προϋπολογισμού 502 εκατομμυρίων και ακολουθεί το υβριδικό συγκρότημα σε Σητεία και Ρέθυμνο που θα συνδυάζει αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια. Θα παράγει 304 MW ετησίως και θα απορροφήσει κεφάλαια ύψους 280 εκατομμυρίων. 

 Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομία, αλλά και στους στόχους του για την προσέλκυση επενδύσεων μέσα από σειρά φιλοεπενδυτικών πολιτικών. «Η Ελλάδα αλλάζει με "όχημα" την οικονομία. Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, τις νέες ευκαιρίες επενδύσεων. Και επανατοποθετείται στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, ως πρόσφορος τόπος επιχειρηματικών ευκαιριών και, πλέον, ως χώρα χαμηλού πολιτικού ρίσκου. Ο λαός μας ψήφισε μια νέα κυβέρνηση, με το σύνθημα "Ανάπτυξη για Όλους". Και αυτό το υπηρετούμε με έναν πλήρη χάρτη πρωτοβουλιών, που σαφώς ενδιαφέρουν και τον αραβικό κόσμο» είπε, ενώ μίλησε και για συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που ήδη προωθούνται.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, της Αλβανίας Έντι Ράμα και της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς , όπου θα υπογραμμίσει τον ηγετικό ρόλο που διατηρεί η Ελλάδα στον χώρο των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς ακόμη και μετά από 10 χρόνια κρίσης διατηρεί διπλάσιο ΑΕΠ από το άθροισμα του ΑΕΠ των κρατών της περιοχής. Πέραν όμως από τις χώρες της Βαλκανικής θα συναντηθεί και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit. Η συνάντηση αυτή θα είναι η κατακλείδα των σύντομων επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός με πολλούς υπουργούς αραβικών χωρών που συμμετέχουν στην Σύνοδο, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί να ξανά-αποκτήσει την σχέση που είχε με τη Μέση Ανατολή.

 

 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση