Σε γραμμή "σκληρού ροκ" ο ΣΥΡΙΖΑ για την προανακριτική

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 10:42 Σε γραμμή "σκληρού ροκ" ο ΣΥΡΙΖΑ για την προανακριτική

Μέλη της επιτροπής που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, έλεγαν στο The TOC ότι η Κουμουνδούρου δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε αντικατάσταση των δύο.

Τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα πρόκειται να ενημερώσει εντός της ημέρας για την χθεσινή απόφαση της προανακριτικής επιτροπής, ο πρόεδρος της Γιάννης Μπούγας.

Ο κ. Μπούγας θα ζητεί από τον κ. Τασούλα να ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για την εξαίρεση του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου από μέλη της επιτροπής και θα τον καλεί να τους αντικαταστήσει προκειμένου να συνεχιστούν χωρίς άλλες καθυστερήσεις οι εργασίες ώστε να ξεκινήσει η εξέταση των μαρτύρων.

Πάντως όπως τουλάχιστον φάνηκε χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται διατεθειμένος (τουλάχιστον προς ώρας) να πειθαρχήσει με την απόφαση της πλειοψηφίας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ήδη προιδεάσει για τη στάση της πριν ακόμα ληφθεί η απόφαση αν και τελικά και παρά τις διαρροές περί του αντιθέτου η συνεδρίαση έληξε χωρίς απρόοπτα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγω για πραξικόπημα, χρησιμοποιώντας μάλιστα ακραίες εκφράσεις, χαρακτηρίζοντας την προανακρτική χουντοεπιτροπή, ενώ η άλλη πλευρά υπενθύμισε ότι ανάλογες εκφράσεις χρησιμοποιούσε η Χρυσή Αυγή.

Η ένταση συνεχίστηκε και μετά το πέρας των εργασιών με τον Παύλο Πολάκη να δηλώνει «Τι θα κάνουν; Θα φέρουν την φρουρά και δεν θα μας επιτρέψουν να μπούμε στην συνεδρίαση; Θα είμαστε μέσα και το τι θα κάνουν αυτοί είναι δικό τους πρόβλημα. Εμείς δηλώνουμε ότι δεν αποχωρούμε γιατί δεν τους αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να αποφασίζουν».

Αργά χθες το βράδυ η Όλγα Γεροβασίλη κατηγόρησε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ότι βρίσκεται πίσω από την μεθόδευση εξαίρεσης των Πολάκη -Τζανακόπουλου

«Πρόκειται για μία πολιτική μεθόδευση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να φιμώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, να συγκαλύψει το σκάνδαλο Novartis και να εκφοβίσει τους μάρτυρες και τους εισαγγελικούς λειτουργούς που συνεχίζουν να το διερευνούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε να νομιμοποιήσει αυτή την κατάπτυστη απόφαση που προσβάλλει ευθέως τους δημοκρατικούς θεσμούς, την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τα δικαιώματα των βουλευτών, όπως αυτά προβλέπονται και κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Δεν αναγνωρίζουμε στην πλειοψηφία της Επιτροπής αρμοδιότητα και δικαίωμα να καθορίζει αυτή με ποια πρόσωπα θα εκπροσωπείται το κάθε κόμμα σε αυτήν, κάτι που αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας για τα μέλη της. Πόσο δε μάλλον, όταν το σκεπτικό της απόφασής τους είναι ότι εξαιρούν τους συγκεκριμένους βουλευτές εξ αιτίας των εκπεφρασμένων πολιτικών τους θέσεων για το σκάνδαλο. Σκεπτικό που έχει καταγραφεί στα πρακτικά και μας οδηγεί σε σκοτεινές για τη δημοκρατία εποχές. Τις αμέσως επόμενες μέρες η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου οι εμπνευστές της απόφασης αυτής να συνειδητοποιήσουν ότι διαπράττουν μέγα κοινοβουλευτικό και θεσμικό ατόπημα. Σε κάθε περίπτωση, ούτε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να φιμωθούν ούτε η αλήθεια για το σκάνδαλο Novartis να συσκοτισθεί».

H επόμενη μέρα 

Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος έχουν ήδη δηλώσει ότι αύριο, όποτε και είναι προγραμματισμένη νέα συνεδρίαση, θα είναι στη θέση τους.

Αν πράγματι κάνουν πράξη τις προθέσεις τους είναι πολύ πιθανό η προανακριτική επιτροπή να οδηγηθεί σε νέα διακοπή.

Μέλη της επιτροπής που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, έλεγαν στο THETOC ότι η Κουμουνδούρου δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε αντικατάσταση των δύο.

Παραδέχονταν όμως ότι βαδίζουν σε αχαρτογράφητα νερά τα οποία μπορούν να μπορεί να κρύβουν παγίδες. Βουλευτές του κόμματος εξέφραζαν την ανησυχία τους για το ποιες θα είναι οι συνέπειες αν τελικά η πρακτική αυτή οδηγήσει σε μπλοκάρισμα των εργασιών της προανακριτικής.

Τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να σχηματιστεί η εντύπωση ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει να διαλευκανθεί η υπόθεση. Μια τέτοια προοπτική θα άνοιγε μεγάλη «τρύπα» στην εικόνα του κόμματος.

Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει βέβαια η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά πληροφορίες εξετάζεται μέχρι και το ενδεχόμενο συνεδρίασης της ΚΟ του κόμματος

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση