Βαριά σύννεφα στη Χαριλάου Τρικούπη: Αμφισβήτηση Γεννηματά – Εμμένει για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 22:16 Βαριά σύννεφα στη Χαριλάου Τρικούπη: Αμφισβήτηση Γεννηματά – Εμμένει για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Δύσκολη θα είναι η πορεία του ΠΑΣΟΚ έως το συνέδριό του, όπως επιβεβαίωσε η σημερινή συνεδρίαση του λεγόμενου Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου – η οποία σημειωτέον ότι συνεχίζεται για περισσότερες από τέσσερις ώρες σε συγκρουσιακό κλίμα. Η Φώφη Γεννηματά σήκωσε το γάντι απέναντι στους αμφισβητίες της, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε με αιχμηρό τρόπο, επιβεβαιώνοντας την πλήρη αντίθεσή του με την ηγεσία, αλλά αποφεύγοντας για μία ακόμη φορά ν’ ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με το ενδεχόμενο να διεκδικήσει εκείνος το «τιμόνι» του ΠΑΣΟΚ.

Η κυρία Γεννηματά ξεκαθάρισε τις προθέσεις της με το «καλησπέρα», εμμένοντας στην αρχική της πρόταση για συνέδριο-εξπρές χωρίς εκλογή συνέδρων και συμμετοχή αυτών που είχαν προσφάτως εκλεγεί ως σύνεδροι του ΚΙΝΑΛ και βέβαια ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ. Επίσης, επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε καταστατικές αλλαγές, για τις οποίες θα ζητήσει την έγκρισή τους από το συνέδριο.

Η σημαντικότερη εξ αυτών προβλέπει αποτροπή δυαρχίας ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΑΛ, πράγμα το οποίο σημαίνει εμμέσως ότι προβλέπεται η αυτόματη ανανέωση της θητείας της ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: έχει λήξει εδώ και περίπου έξι μήνες) τουλάχιστον έως το 2021, όταν λήγει η αντίστοιχη θητεία της ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Παράλληλα, η κυρία Γεννηματά τόνισε στην εισήγησή της ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει ουσιαστικά ν’ απορροφηθεί από το ΚΙΝΑΛ και να υπάρχει ενιαία έκφραση. Στο σημείο αυτό σήκωσε το γάντι απέναντι σε όσους αμφισβητούν τις επιλογές της, υποστηρίζοντας ότι ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει χωρίς το ΚΙΝΑΛ και ότι όσοι επιδιώκουν την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ – όπως π.χ. ο Παύλος Γερουλάνος και ο Νίκος Παπανδρέου, αλλά και εμμέσως ο κ. Ανδρουλάκης – ουσιαστικά οδηγούν στο τέλος της διαδρομής και στη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε ένα κόμμα-σφραγίδα, όπως είπε χαρακτηριστικά. Έτσι, τους κάλεσε να βάλουν θέμα ηγεσίας εδώ και τώρα, εφ’ όσον το επιθυμούν.

Σε υψηλούς τόνους απάντησε έτσι στην επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ ο κ. Ανδρουλάκης, εκφράζοντας την έντονη ενόχλησή του για το χαρακτηρισμό «κόμμα-σφραγίδα», επειδή – όπως πρόσθεσε – κάποιοι διαφωνούν με την κυρία Γεννηματά κι αντιτείνοντας πως οι διαδικασίες του συνεδρίου, εκτός όσων προβλέπει το καταστατικό, θα είναι αυτές που θα οδηγήσουν στη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε «κόμμα-σφραγίδα». «Δεν μάθαμε από τα λάθη μας», τόνισε κι επανέλαβε ότι η εκλογική επίδοση του ΚΙΝΑΛ αποτελεί αποτυχία για τον ίδιο, ενώ άφησε αιχμές για διορισμένο Πολιτικό Συμβούλιο και ζήτησε να προηγηθεί συνδιάσκεψη πριν από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση Γεννηματά αιφνιδίασε άπαντες: τη βάση, τα όργανα, τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές.

Κατά πληροφορίες, την εκτίμηση ότι θα πρέπει να τηρηθούν απαρεγκλίτως οι καταστατικές διαδικασίες για τη διεξαγωγή του συνεδρίου (προσυνεδριακός διάλογος, εκλογή συνέδρων κτλ.) επρόκειτο να εκφράσει στη δική του παρέμβαση ο κ. Γερουλάνος.

Την ίδια στιγμή, με ανάρτησή του στο Facebook ξιφούλκησε κατά της κυρίας Γεννηματά ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης. Την κατηγόρησε συγκεκριμένα για «ρεσιτάλ καταστατικής αυθαιρεσίας» με αφορμή τον τρόπο που κίνησε τις διαδικασίες και για «νόθο συνέδριο με διορισμένους συνέδρους άλλου πολιτικού υποκειμένου και στημένο αποτέλεσμα», αλλά και «πραξικόπημα που θα ενταφιάσει το ΠΑΣΟΚ». Έβαλε, μάλιστα, και ζήτημα εκλογής νέου αρχηγού από τη βάση, όπως προβλέπουν οι καταστατικές διαδικασίες.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση