«Γκάζια» από Μητσοτάκη στο υπουργικό - «Αγκάθι» το προσφυγικό

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 09:25 «Γκάζια» από Μητσοτάκη στο υπουργικό - «Αγκάθι» το προσφυγικό

Το πρώτο «καμπανάκι» στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να χτυπήσει σήμερα ο πρωθυπουργός κατά την συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαπιστώσει συγκεκριμένες «αρρυθμίες» στην προώθηση του κυβερνητικού έργου και οι οποίες οφείλονται στην έλλειψη  συντονισμού μεταξύ των υπουργών. Επίσης εμφανίζονται σημάδια προστριβών μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών που επί του παρόντος μπορεί να μένουν στο παρασκήνιο αλλά είναι σε γνώση του πρωθυπουργού.   

Παράλληλα συνεχίζεται να παρατηρείται το φαινόμενο της συχνής εμφάνισης κυβερνητικών στελεχών στα μέσα ενημέρωσης γεγονός που έχει προκαλέσει δυσφορία στο Μαξίμου, από την στιγμή που από την αρχή έχουν ζητηθεί να είναι μετρημένες οι δημόσιες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παρουσίες. Μάλιστα η υπερπροβολή ορισμένων στελεχών έχουν δημιουργήσει αντιδράσεις υπουργών, ενώ παράλληλα με τις τοποθετήσεις τους σε αρκετές περιπτώσεις έχουν μπερδευτεί οι κυβερνητικές γραμμές προκαλώντας σύγχυση στην κοινή γνώμη.  

Άλλωστε σε λιγότερο από δύο μήνες τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να περάσουν την πρώτη τους αξιολόγηση με βάση τα χρονοδιαγράμματα και το έργο που τους έχει ανατεθεί. Κατά την διάρκεια μάλιστα της συνεδρίασης θα παρουσιαστεί αναλυτικά και το πρόγραμμα «ΜΑΖΙ» το οποίο ουσιαστικά θα ελέγχει την πρόοδο των κυβερνητικών στόχων όπως και την πιστή τήρηση των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί.

«Αγκάθι» το μεταναστευτικό 

Μπορεί να βρίσκεται εκτός ημερησίας διάταξης στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς για το ζήτημα του μεταναστευτικού καθώς το βράδυ αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο άσυλο.

Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Ο πρωθυπουργός πιθανότατα το απόγευμα θα μιλήσει στη Βουλή με στόχο να κατευνάσει τα πνεύματα αλλά και να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ευθύνες που έχει στον χειρισμό του μεταναστευτικού την περίοδο που ήταν στην εξουσία. 

«Γαλάζιες» γρίνιες 

Οι μετακινήσεις μεταναστών στην ενδοχώρα έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις «γαλάζιων» δημάρχων και περιφερειαρχών αλλά και βουλευτών που εκφράζουν έντονες ενστάσεις τους για την κυβερνητική απόφαση, βάζοντας κυρίως στο στόχαστρο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο προβληματισμός στο Μαξίμου είναι έντονος καθώς υπάρχουν φόβοι αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες.

Σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου με την συμμετοχή και του νέου συντονιστή για το μεταναστευτικού Αλκιβιάδη Στεφανή να σταματήσουν για λίγες μέρες οι μετεγκαταστάσεις μεταναστών, προκειμένου να γίνει σωστά ο καταμερισμός. Παράλληλα κλιμάκια βουλευτών με την συμμετοχή και κυβερνητικών στελεχών θα μεταβούν στην περιφέρεια προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να ενημερώσουν τους πολίτες. Το κλίμα είναι ιδιαιτέρως βαρύ καθώς οι ροές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, βοηθούν σε αυτό και οι καλές καιρικές συνθήκες, με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να μην μπορούν να αντέξουν άλλους μετανάστες. 

Από την άλλη πλευρά οι μετακινήσεις στην ενδοχώρα μπορεί να λύσουν προσωρινά το ζήτημα με την κυβέρνηση να ελπίζει πως με την ψήφιση του νομοσχεδίου και τις αλλαγές που θα φέρει στην χορήγηση ασύλου να μπορέσει να αρχίσει τις επαναπροωθήσεις. Ωστόσο απέναντι σε αυτό το δύσκολο έργο που αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν έχει συμμάχους. Οι Βρυξέλλες δεν παίρνουν μέτρα εναντίον των χωρών που αρνούνται να φιλοξενήσουν μετανάστες, ενώ η Τουρκία ζητά συνεχώς κοινοτικά κονδύλια για να εφαρμόσει την συμφωνία με την Ε.Ε.   

Η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου 

Η κατάρτιση -στο πλαίσιο της κατ’ αρχήν συμφωνίας των κομμάτων- του νομοσχεδίου που θα δίνει στους εκτός της Επικράτειας Έλληνες εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.

Το νομοσχέδιο για ΔΕΗ - ΔΕΠΑ - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, με το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για την προετοιμασία της χώρας ενόψει του Brexit.

Η επιλογή Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου. 

Η παρουσίαση του προγράμματος ΜΑΖΙ για την υποστήριξη και παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση