Στην Κίνα ο Μητσοτάκης – Οι στόχοι του ταξιδιού και η προσέλκυση επενδύσεων

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 02 Νοεμβρίου 2019 11:14 Στην Κίνα ο Μητσοτάκης – Οι στόχοι του ταξιδιού και η προσέλκυση επενδύσεων
Σχεδόν 40 μέρες μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη στην Κίνα.

Η επίσκεψή του στη Σαγκάη, επ’ αφορμή της Διεθνούς Έκθεσης στην οποία η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις τιμώμενες χώρες, έχει ξεχωριστή σημασία, αφού στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων, στην περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών των δύο χωρών και γενικότερα την ένταξη της Ελλάδας στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν εκπρόσωποι 60 ελληνικών επιχειρήσεων από διάφορους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας (ενέργεια, τουρισμός, ναυτιλία, αγροδιατροφή) κι έχουν προγραμματιστεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους με 200 και πλέον εκπροσώπους κινεζικών εταιρειών για την εξεύρεση επενδυτικών ευκαιριών. Επίσης, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, στο οποίο θα δώσουν το παρών και αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης και στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί επίσης με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ – ο οποίος σύντομα θ’ ανταποδώσει με επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα – ενώ στις παρεμβάσεις του θα τονίσει ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και πως ανακτά την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία των διεθνών αγορών, βελτιώνει με τη μείωση των φόρων και την προώθηση μεταρρυθμίσεων το επενδυτικό περιβάλλον και εν τέλει είναι μια χώρα που εξέρχεται από την κρίση και προσφέρει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, χάρη στο υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό της, την εξαιρετική γεωστρατηγική θέση της, τις ανεπτυγμένες υποδομές της, το μεγάλο ορυκτό πλούτο και τη μεσογειακή ομορφιά της.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους κλάδους της οικονομίας που προσφέρουν επενδυτικές ευκαιρίες, ο πρωθυπουργός θα επισημάνει τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών στον τομέα της ενέργειας, ενώ για τα logistics και τις εμπορικές μεταφορές είναι γνωστό πως ήδη έχει εκδηλωθεί κινεζικό ενδιαφέρον μέσω της Cosco, η οποία έχει επενδύσει στο λιμάνι του Πειραιά. Επίσης, ο τουρισμός και η αγορά ακινήτων, καθώς οι Κινέζοι έχουν αξιοποιήσει ιδιαίτερα το πρόγραμμα Golden Visa για αγορές ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ που τους προσφέρουν αυτομάτως ευρωπαϊκό (ελληνικό) διαβατήριο.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις ενστάσεις που φαίνεται να υπάρχουν από την πλευρά των ΗΠΑ για την κινεζική διείσδυση στην Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας – η απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: σημασία δεν έχει η προέλευση των κεφαλαίων, αλλά η ποιότητα των επενδύσεων. Και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια, η μόνη προϋπόθεση που πρέπει να τηρείται είναι η συμμόρφωση με τους ελληνικούς νόμους και με το κοινοτικό κεκτημένο, καθώς και ο μόνιμος και όχι παροδικός χαρακτήρας της επένδυσης. Σ’ αυτή τη λογική, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, η συνεργασία και η σχέση Ελλάδας-Κίνας θα ενισχυθεί με την επίσκεψη Μητσοτάκη.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση