Εκκένωση της κατάληψης Βανκούβερ - Τραυματίας αστυνομικός στα Εξάρχεια

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2019 09:16 Εκκένωση της κατάληψης Βανκούβερ - Τραυματίας αστυνομικός στα Εξάρχεια

Επίθεση με πέτρες από ομάδα αγνώστων δέχτηκε διμοιρία των ΜΑΤ στα Εξάρχεια με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός ελαφρά στο χέρι.

Η επίθεση σημειώθηκε στις 23:00 το βράδυ της Κυριακής όταν οι αστυνομικοί κινούνταν έξω από την κατάληψη Βανκούβερ στην οδό Ζαιμη 11. Δεν αναφέρθηκαν προσαγωγές ή συλλήψεις ατόμων.

Η συγκεκριμένη κατάληψη θεωρείται ένα από τα αντιεξουσιαστικά προπύργια στο κέντρο της Αθήνας και σύμφωνα με τους αστυνομικούς η πιο επικίνδυνη από τις 10 που έχουν εκκενωθεί τους τελευταίους δύο μήνες. Υπάρχουν τουλάχιστον 5 ακόμη που θεωρούνται επικίνδυνες.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., δεν αποκλείουν η εκκένωσή της να προκαλέσει αντιδράσεις, ακτιβιστικές και επιθετικές ενέργειες σε ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα που περιλαμβάνει την επέτειο του Πολυτεχνείου, την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αν και η ανησυχία αφορά κυρίως το απρόβλεπτο και αναπάντεχο τέτοιων ενεργειών. Από το κτίριο που βρισκόταν σε κατάληψη τα τελευταία 14 χρόνια, συνελήφθησαν 4 άτομα. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί αναλύοντας το προφίλ τους, διαπίστωσαν ότι ένας επιπρόσθετος κίνδυνος για την εκδήλωση αντιδράσεων αφορά μία 30χρονη Ελληνίδα.  

Πρόκειται για ένα γνωστό πρόσωπο στον αντιεξουσιαστικό χώρο, ενώ το 2015 είχε προσαχθεί μετά την κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ένδειξη συμπαράστασης στην απεργία πείνας του Κώστα Σακκά, ο οποίος ήταν έγκλειστος. Θυμίζουμε πως πρόκειται για ένα από τα δύο άτομα, τα οποία συνελήφθησαν πριν από μερικούς μήνες στη Θεσσαλονίκη για τη ληστεία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Συνελήφθησαν επίσης δύο Γάλλοι, 32 και 38 χρόνων «αχαρτογράφητοι» αλληλέγγυοι και μία 23χρονη άστεγη γυναίκα από το Ιράν.

Αρμόδια στελέχη της αστυνομίας υποστηρίζουν πως υπάρχουν ακόμη κτίρια υπό κατάληψη από τα οποία εκπορεύονται έκνομες ενέργειες και καταδρομικές επιθέσεις.

Ο «ΧΑΡΤΗΣ» ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ

- 10 κτίρια έχουν εκκενωθεί

- 46 υπό κατάληψη στην Αττική

- 17 κτίρια στα Εξάρχεια

- 10 εντολές εκκένωσης

- 5 «επικίνδυνες» καταλήψεις

Ο αστυνομικός προβληματισμός δεν αφορά μόνο το επιχειρησιακό σκέλος της εκκένωσής τους αλλά το πως θα υπάρχει αστυνομική «εγκατάσταση», σε δύσκολα γεωγραφικά σημεία της περιοχής,  προκειμένου να αποφευχθούν οι ανακαταλήψεις των συγκεκριμένων κτιρίων.

Οι πρώτες αντιδράσεις για την εκκένωση της κατάληψης Βανκούβερ καταγράφηκαν προχθές το απόγευμα με μικρής έντασης επιθέσεις εναντίον αστυνομικών στα Εξάρχεια. Ένας 23χρονος συνελήφθη μετά από καταδίωξη, ενώ σύμφωνα με τους αστυνομικούς αντιστάθηκε στη σύλληψή του.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση