Προανακριτική χωρίς Τζανακόπουλο και Πολάκη – Κάνει… πίσω λόγω Φρουζή ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 09:59 Προανακριτική χωρίς Τζανακόπουλο και Πολάκη – Κάνει… πίσω λόγω Φρουζή ο ΣΥΡΙΖΑ

Χωρίς την παρουσία του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη θα ξεκινήσει σήμερα (12.11.2019) η συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής για την παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την κατηγορία της σκευωρίας στην υπόθεση της Novartis.

Παρ’ όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή της συνεδρίασης θα θέσει αίτημα για ανάκληση της απόφασης εξαίρεσης των Τζανακόπουλου – Πολάκη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν ότι αυτό που προέχει την συγκεκριμένη στιγμή είναι να εξεταστεί ο βασικός μάρτυρας της υπόθεσης πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής  της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής, καθώς – όπως λένε- από τα όσα θα πει θα αποδειχθεί ότι δεν υπήρξε καμία σκευωρία παρά μόνο ένα ξεκάθαρο σκάνδαλο.

Το πρώην στέλεχος της Novartis δεν αναμένεται να εξεταστεί ούτε σήμερα πάντως, καθώς πρώτα στην ημερήσια διάταξη της προανακριτικής επιτροπής βρίσκονται τα θέματα που έχει βάλει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο συνήγορος του Δημήτρης Τσοβόλας.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός δια του συνηγόρου του, πατώντας επάνω στο αίτημα εξαίρεσης των δυο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την αιτιολογία ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Παύλος Πολάκης είχαν πάρει θέση για την υπόθεση, ζητά την εξαίρεση δυο στελεχών της ΝΔ και ενός βουλευτή του ΚΙΝΑΛ για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τσοβόλα, το αίτημα στρέφεται κατά των βουλευτών της ΝΔ  Θανάση Πλεύρη, Κωνσταντίνου Κυρανάκη και του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου.

Μάλιστα χθες ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι συμμετέχουν στην προανακριτική επιτροπή να δηλώσουν άμεσα εάν υπάρχουν γεγονότα τα οποία μπορούν να δικαιολογήσουν δυσπιστία για την αμεροληψία τους.

«Αν ισχύουν όσα προσφάτως είδαν το φως της δημοσιότητας, – για στενή φιλική σχέση του Θ. Πλεύρη με τον Κ. Φρουζή- οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχουν στην προκαταρκτική επιτροπή, που έχει συσταθεί για να διερευνήσει τη δήθεν τέλεση αξιόποινων πράξεων από εμένα, οφείλουν να δηλώσουν άμεσα εάν υπάρχουν γεγονότα που μπορούν να δικαιολογήσουν εμφανή δυσπιστία για την αμεροληψία τους.

Η οποιαδήποτε εμπλοκή τους με το μέγα σκάνδαλο Novartis είτε τώρα, είτε στο παρελθόν, η οποία ενδεχομένως να συνδέεται ακόμη και με ποινικές ευθύνες τους, καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή τους στην προκαταρκτική επιτροπή» τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του.

Την ίδια στιγμή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών το οποίο αναφερόταν στο λόγους που αρχειοθετήθηκε η υπόθεση του Αντώνη Σαμαρά σε ό,τι αφορά στην εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis.

«Το εισαγγελικό πόρισμα για την αρχειοθέτηση του σκέλος του σκανδάλου Novartis που αφορά στον Αντώνη Σαμαρά είναι άκρως ενδιαφέρον. Αυτοί που επιμένουν να μιλούν για σκευωρία, βάσει της αρχειοθέτησης, είναι πλέον βαριά εκτεθειμένοι» ανέφεραν χαρακτηριστικά. Και πρόσθεταν: «Διότι όπως προκύπτει, όσα έχουν καταθέσει οι δήθεν ψευδομάρτυρες, από τα αλλεπάλληλα ραντεβού του επικεφαλής της Novartis με όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους συμπεριλαμβανομένου του τότε πρωθυπουργού μέχρι και τη βαλίτσα γεμάτη χρήματα στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι εξόχως αποκαλυπτικά.

Σύμφωνα με το πόρισμα, ο κ. Φρουζής όντως πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου με μία βαλίτσα γεμάτη χρήματα, ωστόσο η υπόθεση αρχειοθετήθηκε γιατί η έρευνα δε μπόρεσε να διαπιστώσει “αν, σε ποιον και για ποια αίτια παραδόθηκαν τα χρήματα”.

Με λίγα λόγια, το πόρισμα επιβεβαιώνει πως η υπόθεση δεν αρχειοθετήθηκε γιατί είναι «σκευωρία», όπως γραφικά επαναλαμβάνει η ΝΔ, αλλά επειδή δεν κατέστη εφικτό  να βρεθεί πού πήγαν τα χρήματα και “δεν προέκυψαν οι απαιτούμενες ενδείξεις”.

Το πόρισμα επιβεβαιώνει και άλλα όμως. Όπως ότι ο κ. Φρουζής ισχυριζόταν ότι χάρη στις επαφές του με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη κατάφερε να πετύχει σκανδαλωδώς ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη Novartis όπως είναι για παράδειγμα η απώλεια μόλις 2% των οφειλομένων στην εταιρεία το 2011 όταν οι απώλειες για τις άλλες φαρμακευτικές εταιρείες ήταν της τάξεως του 20%».

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση