Δεύτερο ραντεβού Μητσοτάκη – Ζάεφ, στη Βόρεια Ελλάδα ο Τσίπρας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019 11:05 Δεύτερο ραντεβού Μητσοτάκη – Ζάεφ, στη Βόρεια Ελλάδα ο Τσίπρας

Στη βόρεια Ελλάδα μεταφέρεται το επίκεντρο της πολιτικής σκηνής, με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να περιοδεύουν στους νομούς της Μακεδονίας.

Ωστόσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη θα περιλαμβάνει μια ιδιαιτέρως σημαντική συνάντηση που γίνεται σε ένα κρίσιμο χρονικά σημείο. Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Thessaloniki summit» θα συναντηθεί για πρώτη φορά εντός ελληνικών συνόρων με τον Ζόραν Ζάεφ, μετά το ευρωπαϊκό «όχι» στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί προεκλογικά να ήταν ενάντια στην Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο μετά την ψήφιση τα περιθώρια των επιλογών στένεψαν, ενώ με την ανάληψη της διακυβέρνηση της χώρας τόνισε πως θα σεβαστεί την συμφωνία. Η ελληνική κυβέρνηση κράτησε ουδέτερη στάση απέναντι στο γαλλικό «βέτο» και τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής πορεία της γειτονικής χώρας τηρώντας όμως τα συμφωνηθέντα.

Το έδαφος της σημερινής συνάντησης μεταξύ Μητσοτάκη – Ζάεφ, προετοίμασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνάντηση που είχε με τον Νικολά Ντιμιτρόφ πριν από μερικές μέρες στη Γενεύη. Το Μαξίμου δεν κρύβει την ανησυχία του για τις πολιτικές εξελίξεις στην γειτονική χώρα καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να επιστρέψουν στην εξουσία το εθνικιστικό κόμμα τινάζοντας στον «αέρα» τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η αλλαγή στάσης του κυβερνώντος κόμματος έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να το επισημαίνει σχεδόν σε κάθε ομιλία του. «Με κορώνες, με ψευτοπατριωτισμούς, με πατριδοκαπηλία, έκαναν πολιτική καριέρα και έγιναν πρωθυπουργοί, πουλώντας φούμαρα στον ελληνικό λαό» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την περιοδεία του στα Γρεβενά.  

Στο επίκεντρο τα μακεδονικά προϊόντα

Από την στιγμή που δεν μπορεί να αλλάξει την Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ρίξει το βάρος του πάνω στην προστασία των Μακεδονικών προϊόντων. Οι επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα αντιμετωπίζουν προβλήματα όσο αφορά την προώθηση των προϊόντων μετά την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός το πρωί θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με την συμμετοχή του ΣΕΒ προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το σήμα με το οποίο θα ξεχωρίζουν τα Μακεδονικά προϊόντα σε σχέση με εκείνα της Βόρειας Μακεδονίας.

Προβληματίζουν οι μετακινήσεις

Ο πρωθυπουργός ανεβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα σε μια περίοδο που υπάρχουν αντιδράσεις για την μετεγκατάσταση των προσφύγων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί πως τίποτα δεν θα γίνει εν κρυπτώ και δεν πρόκειται οι πρόσφυγες να ξεπερνούν το 1% του πληθυσμού της κάθε περιφέρειας. Μετά την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ημαθία, ενώ το προσφυγικό-μεταναστευτικό και η δημιουργία των προαναχωρισιακών κέντρων αναμένεται να τεθεί στην συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα με τους περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου.  

Σε Κοζάνη και Φλώρινα ο Τσίπρας

Εκτός από την Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την περιοδεία του στην Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους και για το ζήτημα της ασφάλειας με αφορμή τα όσα έγιναν στην ΑΣΣΟΕ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε σε ομιλία του στα Γρεβένα πως η κυβέρνηση για να καλύψει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στο  μεταναστευτικό γύρισε την χώρα αρκετά χρόνια πίσω με την επίθεση της αστυνομίας εναντίον των φοιτητών. Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα με τις Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο Κτήριο Διοίκησης και αναμένεται να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τα ζητήματα της εκπαίδευσης, ενώ στην συνέχεια θα επισκεφθεί επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Φλώρινας. 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση