Στη Ρώμη ο Μητσοτάκης, τετ α τετ με Κόντε για προσφυγικό

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 09:25 Στη Ρώμη ο Μητσοτάκης, τετ α τετ με Κόντε για προσφυγικό

Οι δύο Πρωθυπουργοί θα συζητήσουν για τον συντονισμό που απαιτείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για την προώθηση κοινών πολιτικών και λύσεων σε επίπεδο ΕΕ.

Την ανάδειξη του ζητήματος του μεταναστευτικού σε διεθνές επίπεδο επιχειρεί ο πρωθυπουργός που μεταβαίνει σήμερα στην Ρώμη και θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογο του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με την δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τις μετεγκαταστάσεις στην ενδοχώρα και το σχέδιο για τα ασυνόδευτα παιδιά, θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Ε.Ε ότι ήρθε η ώρα να αναλάβουν και τα κράτη μέλη τις ευθύνες τους. 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός δημιουργεί συμμαχίες προκειμένου η πίεση που θα ασκηθεί προς τις χώρες που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες του κλείνοντας τα σύνορα σε πρόσφυγες και μετανάστες. Άλλωστε Ελλάδας και η Ιταλία σηκώνουν ιδιαίτερο βάρος ως χώρες πρώτης υποδοχής. Οι δύο Πρωθυπουργοί θα συζητήσουν για τον συντονισμό που απαιτείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για την προώθηση κοινών πολιτικών και λύσεων σε επίπεδο ΕΕ. 

Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζουζέπε Κόντε βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με το οποίο συντάσσεται και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Ο Ιταλός πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός «αυτόματου μηχανισμού» καταμερισμού των μεταναστών στον οποίο θα συμμετέχουν όλες οι χώρες της Ε.Ε. ενώ θα υπάρχουν και οικονομικές κυρώσεις σε όσες χώρες δεν το πράξουν.  

Το Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην σημερινή συνάντηση καθώς βλέπει πως αρχίζει να σχηματοποιείται ένα ευρωπαϊκό μέτωπο αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση που θα κρατήσουν ορισμένες από τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά οι οποίες συνεχίζουν να κρατούν αρνητική στάση. 

Συνάντηση με Ερντογάν στο ΝΑΤΟ 

Μετά την Ρώμη σειρά θα πάρει η σύνοδος του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες στο περιθώριο της συνόδου είναι πολύ πιθανό να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει  από τον Τούρκο Πρόεδρο να σεβαστεί, χωρίς αστερίσκους, την συμφωνία της Άγκυρας με την Ε.Ε. καθώς η κυβέρνηση εκτιμά πως η γειτονική χώρα επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να ασκήσει πίεση προς τις Βρυξέλλες ζητώντας νέα κονδύλια.  

Ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη σύνοδο του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ έριξε ξεκάθαρες  προειδοποιητικές βολές εναντίον της γειτονικής χώρας. «Η Τουρκία οφείλει να κάνει περισσότερα ώστε να εκπληρώσει το κομμάτι που της αναλογεί. Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη. Είναι επίσης, δυστυχώς, ενδεικτική του γεγονότος ότι το μεταναστευτικό χρησιμοποιείται επίσης ως εργαλείο διεθνούς πίεσης» είχε πει χαρακτηριστικά.  

Στην σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το μεταναστευτικό στις διμερείς επαφές που θα έχει με Ευρωπαίους ηγέτες καθώς θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα που συνεχώς διογκώνεται. 

Του Σωτήρη Σταθόπουλου

Πηγή: thetoc.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση