Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι σεισμολόγοι αναλύουν τα 6,1 Ρίχτερ στην Κρήτη: Γιατί κράτησε τόσο πολύ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 12:39 Οι σεισμολόγοι αναλύουν τα 6,1 Ρίχτερ στην Κρήτη: Γιατί κράτησε τόσο πολύ

Η σεισμική δόνηση ήταν ενδιαμέσου βάθους και για τον λόγο αυτό είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητή σε μεγάλη έκταση.

σχυρή σεισμική δόνηση καταγράφηκε λίγα λεπτά πριν τις 9 και μισή το πρωί. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. νότια των Αντικυθήρων σε απόσταση 258 χλμ. νότια της Αθήνας. Ο σεισμός που έγινε αισθητός στο Ηράκλειο έχει εστιακό βάθος 30 χιλιόμετρα.

Φ. Bαλλιανάτος: Γιατί είχε μεγάλη διάρκεια ο σεισμός

Το εστιακό βάθος του σεισμού συντέλεσε στο να γίνει αισθητός για μεγάλη χρονική διάρκεια.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής γεωφυσικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Φίλιππος Βαλλιανάτος, μιλώντας στο Flashnews.gr ανέφερε ότι η σεισμική δόνηση ήταν ενδιαμέσου βάθους και για τον λόγο αυτό είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητή σε μεγάλη έκταση.

Επίσης ο κ.Βαλλιανάτος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρχει σημαντική μετασεισμική ακολουθία.

Τσελέντης και Λέκκας: Καμία σχέση με της Αλβανίας ο σεισμός στα Κύθηρα

Καμία σχέση με τον σεισμό της Αλβανίας δεν έχει ο σημερινός σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης.

«Είναι σεισμός ανεξάρτητος από αυτόν της Αλβανίας και λόγω του μεγάλου του εστιακού βάθους του -περίπου 70 χιλιόμετρα- δεν θα έχει καμία συνέχεια. Αυτού του είδους οι σεισμοί γίνονται άπαξ και τελειώνουν. Επίσης λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους τους γίνονται αισθητοί σε μεγάλη έκταση» ανέφερε ο κ. Τσελέντης. 

Καθησυχαστικός και ο Λέκκας

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε για τον ισχυρό σεισμό στα Κύθηρα, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. 

Όπως εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, το εστιακό του βάθος είναι αρκετά μεγάλο «το οποίο σημαίνει ότι δεν θα έχουμε συνέχεια κατά πάσα πιθανότητα σε αυτό το σεισμό. Συνήθως αυτοί δεν συνοδεύονται από μεγάλη μετασεισμική ακολουθία».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το συγκεκριμένο ρήγμα θα μπορούσε να δώσει και πολύ μεγαλύτερο σεισμό. Η συγκεκριμένη δόνηση είναι ενδιάμεσου βάθους, δεν είναι στην επιφάνεια.

«Έχουμε να κάνουμε με ένα σεισμό που δεν δίνει πλούσια μετασεισμική ακολουθία», είπε ο κ. Λέκκας.

Τι λένε Χουλιάρας και Παπαζάχος

Παρόμοια καθησυχαστικός ήταν και ο κ. Χουλιάρας, ο οποίος τονίζει ότι λόγω του βάθους του σεισμού, δεν θα υπάρξουν μετασεισμοί.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Παπαζάχος σημειώνει:  «Δε μας ανησυχεί καθόλου, δεν είναι σεισμός επιφανειακού βάθους. Δεν πρόκειται καν για ρήγμα, αυτοί οι σεισμοί έχουν πάντα την ίδια εικόνα, σημειώνονται στην πλάκα της Μεσογείου που βυθίζεται και τα σεισμικά κύματα διαδίδονται σε μεγάλη έκταση. Θα ακούσετε ότι έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα, αλλά θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις. Περιμένουμε από ελάχιστες έως καθόλου μετασεισμικές ακολουθίες. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον σεισμό στην Αλβανία».

Οι κάτοικοι των Χανίων βγήκαν στους δρόμους - έκλεισαν σχολεία

Φόβος κυριάρχησε στην πόλη των Χανίων λόγω του ισχυρού σεισμού των έξι Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης και ταρακούνησε όλο το νομό. 

Οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους από όπου και εάν βρίσκονταν.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες από σχολεία των Χανίων, όπου οι μαθητές μετά τον σεισμό βγήκαν αμέως στο προαύλιο.

Οι υπηρεσίες έχουν τεθεί επί ποδός προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν συμβεί ζημιές, σε ποιες περιοχές και ποιο το μέγεθος τους.

Κλειστά σχολεία στα Χανιά

Στην Κίσσαμο Χανίων, έπεσαν σοβάδες στα κτήρια που στεγάζονται το ΕΠΑΛ και ΓΕΛ και για προληπτικούς λόγους  με απόφαση του δημάρχου Κισσάμου κ. Μυλωνάκη, έκλεισαν τα σχολεία του δήμου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Ο Δήμαρχος Κισσάμου, Γεώργιος Μυλωνάκης, αποφάσισε την εκκένωση σήμερα, την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, όλων των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου καθώς και των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Κισσάμου, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 1099/2019 απόφασή του, για προληπτικούς λόγους, προς αποφυγή πανικού σε γονείς μαθητές και εκπαιδευτικούς και για περίπτωση επικείμενων μετασεισμών".

Αναλυτικότερα,  στα σχολεία του Ηρακλείου, αλλά και των Χανίων, οι μαθητές βγήκαν προληπτικά έξω από τις αίθουσες, παραμένοντας στις αυλές και εφαρμόζοντας με τον τρόπο αυτό, το πρωτόκολλο για τους σεισμούς.

Σε κάθε περίπτωση η πυροσβεστική υπηρεσία βρίσκεται σε ετοιμότητα."

Αρναουτάκης: Ταρακουνήθηκε όλη η Κρήτη

"Δεν υπάρχει καταγεγραμμένη κάποια ζημιά από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης" τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης. Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι "έχω μιλήσει με όλους τους αντιπεριφερειάρχες και έως τώρα δεν έχουμε ευτυχώς κάποια ζημιά".

Όπως είπε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, "ο σεισμός ήταν πολύ μεγάλος, ταρακουνήθηκε όλη η Κρήτη" και πρόσθεσε: "Υπάρχει μια ανησυχία στον κόσμο, αλλά πρέπει να έχουμε ψυχραιμία. Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά και θεωρώ ότι η μετασεισμική ακολουθία θα εξελιχθεί ομαλά".

Κλειστά τα σχολεία στα Κύθηρα λόγω του σεισμού

Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει για τα σχολεία της Αττικής μετά το σημερινό σεισμό νότια των Κυθήρων, αντιθέτως κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία στο νησί για την ασφάλεια των μαθητών, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη. Ο τελευταίος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το δήμαρχο Κυθήρων Ευστράτιο Χαρχαλάκη προκειμένου να ενημερώνεται συνεχώς για το αν υπάρχουν προβλήματα στο νησί, εξαιτίας της ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Με εντολή του ιδίου, κλιμάκιο μηχανικών της Περιφέρειας που βρίσκεται στα Κύθηρα πραγματοποιεί αυτοψίες στα δημόσια κτίρια και στα σχολεία, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση των κτισμάτων.

Πρόκειται για κλιμάκιο τεσσάρων μηχανικών της Περιφέρειας Αττικής που βρίσκεται στο νησί λόγω έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, και αυτή την ώρα υπό τον συντονισμό της αντιπεριφερειάρχη Νήσων Βασιλικής Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη πραγματοποιεί αυτοψίες σε όλα τα δημόσια κτίρια και στα σχολεία, για τυχόν ζημιές που έχουν προκληθεί από το σεισμό.

Για την ασφάλεια των μαθητών αλλά και προκειμένου οι μηχανικοί να επιθεωρήσουν την κατάσταση των σχολικών κτιρίων, όλα τα σχολεία στα Κύθηρα σήμερα θα παραμείνουν κλειστά.

πηγή: thetoc.gr