Δίκη Σώρρα: Ο Bill Gates, το νερό του Καματερού και η φραπελιά

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 19:02 Δίκη Σώρρα: Ο Bill Gates, το νερό του Καματερού και η φραπελιά

Τι κατέθεσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους

Στην κατηγορία των προτάσεων που αποκαλούνται «funny money», δηλαδή της πλάκας είχαν κατατάξει την πρόταση του Αρτέμη Σώρρα οι αρμόδιες αρχές σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους, Δ. Τσάκωνα, ο οποίος κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην επίμαχη πρόταση που έφερε την υπογραφή του Αρτέμη Σώρρα και ενός ακόμη κατηγορούμενου σύμφωνα με την οποία κατείχε αμερικανικά ομόλογα ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ήταν διατεθειμένος να δανείσει στο δημόσιο με επιτόκιο 0,5%. Όπως εξήγησε ο κ. Τσάκωνας δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του κατηγορούμενου για συνάντηση και ακολουθώντας τις διεθνείς πρακτικές δεν απάντησαν απευθείας καθώς «δεν θέλουμε να παράσχουμε το τεκμήριο της αξιοπιστίας σε τέτοιους ανθρώπους».

«Από το 1995 που εργάζομαι, τέτοιες προτάσεις έρχονται πάντα. Είναι συγκλονιστικό το πόσες έρχονται. Αποκαλούνται «funny money», δηλαδή της πλάκας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο μάρτυρας μίλησε στο δικαστήριο και για τον έλεγχο που με αφορμή την πρόταση έκαναν από τον οποίο προέκυψε ότι ο Αρτέμης Σώρρας ουσιαστικά υποστήριζε ότι κατείχε το 40% των έντοκων γραμματίων του αμερικανικού δημοσίου.

«Ελέγξαμε τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους, όπου θα έπρεπε να είναι εκεί. Πρώτος ήταν ο Bill Gates με 80 εκατ. δολάρια. Και μόνο με αυτή τη λίστα, προέκυπτε πως αν η πρόταση ήταν αληθινή, τότε διέθετε το συνολικό πλούτο των δεκατριών πλουσιότερων» τόνισε ο μάρτυρας συμπληρώνοντας πως από την επικοινωνία της Τράπεζας της Ελλάδος με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών διαπιστώθηκε ότι οι τίτλοι που επικαλέστηκε ο Αρτ. Σώρρας, δεν υπήρχαν.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο μάρτυρας εξήγησε πως δεν εκδόθηκε ανακοίνωση για την υπόθεση καθώς αφορούσε «σε ανθρώπους άνω των 21 ετών, με δικαιοπρακτική ικανότητα». «Για το νερό του Καματερού ή για τη φραπελιά, δεν χρειάζεται ανακοίνωση για να πεις στον κόσμο να μην ασχολείται. Οι πολίτες άκουγαν το παραμύθι. Ενδεχομένως και εδώ μέσα (σ.σ. στη δικαστική αίθουσα) να βρίσκονται άνθρωποι που πιστεύουν ότι είμαι μέλος μιας συνομωσίας και για αυτό τα λέω αυτά». Στα λόγια του αντέδρασαν κατηγορούμενοι αλλά και το ακροατήριο. «Το ότι δεν απαντήσατε οι ίδιοι, χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα, ότι η σιωπή επιβεβαιώνει την πρόταση. Μήπως έπρεπε να απαντήσετε ότι επρόκειται για το νερό του Καματερού;» ρώτησε ο εισαγγελέας της έδρας με συνήγορο υπεράσπισης να συμπληρώνει : «Δεν θα έπρεπε να επικοινωνήσετε με τις εισαγγελικές αρχές για να προστατεύσετε τους πολίτες;».

«Δεν υπάρχει άγνοια νόμου για κανέναν. Ο ιδιώτης που τα πίστεψε, θα έπρεπε να το ψάξει. Όλες οι υπηρεσίες έπραξαν τα δέοντα, τώρα αν υπάρχει έλλειμα παιδείας.....» τόνισε ο μάρτυρας συμπληρώνοντας με κατηγορηματικό τρόπο: «Εμείς προστατεύουμε το κράτος. Δεν μας απασχολεί αν χρήζει κάποιος φιλοξενία σε ψυχιατρικό ή σωφρονιστικό ίδρυμα...».

Η διαμαρτυρία κατηγορούμενης ότι έπρεπε να προστατευτούν προκάλεσε την παρατήρηση του προέδρου του δικαστηρίου. «Εσείς που το λέτε αυτό, δηλαδή του λέτε να προστατεύσει τον κόσμο από εσάς προσωπικά; Μην απαντήσετε τώρα, θα τα πείτε στην απολογία σας» ανέφερε ο πρόεδρος και συνέχισε «Και επειδή βλέπω τον κόσμο που αντιδρά, δηλαδή τώρα χρήζει προστασίας; Τότε δεν ήξερε να πάει σε ένα δικηγόρο; Όταν εμένα θα μου πουν τέτοια πράγματα, θα πάω σε δικηγόρο και όχι σε ένα οποιοδήποτε γραφείο. Αυτό είπε επί της ουσίας ο μάρτυρας. Και το λέω αυτό όχι για την κατηγορούμενη, αλλά για το ακροατήριο που δυσανασχετεί ότι θέλει προστασία...».

πηγή: news.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση